V. Benkunskui – prokurorų įspėjimas dėl medžių priežiūros Vilniaus centre

Vilniaus apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorės nutarimu Vilniaus miesto savivaldybės meras Valdas Benkunskas įspėtas nedaryti teisės aktų pažeidimų. Nutarimu meras taip pat įpareigotas tinkamai prižiūrėti žemės sklype, esančiame J. Basanavičiaus g. 14A, Vilniuje, augančius medžius, kad būtų užtikrinta saugotinų medžių fizinė ir fiziologinė būklė, rašoma prokuratūros pranešime spaudai.

Valdas Benkunskas<br>T.Bauro nuotr.
Valdas Benkunskas<br>T.Bauro nuotr.
Valdas Benkunskas<br>T.Bauro nuotr.
Valdas Benkunskas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lietuvos Respublikos prokuratūra

Oct 12, 2023, 5:21 PM

Šių metų liepos mėnesį kilo Vilniaus miesto gyventojų pasipiktinimas po to, kai paaiškėjo, jog verslininkai užsakę atlikti pastato rekonstrukcijos darbus, ketina iškirsti brandžius medžius, augančius J. Basanavičiaus ir Mindaugo gatvių sankirtoje.

Pasirodžiusią informaciją generalinė prokurorė Nida Grunskienė pavedė įvertinti viešąjį interesą ginantiems prokurorams.

Lietuvos nacionalinis ICOMOS komitetas pažymėjo, kad J. Basanavičiaus gatvės želdynų pašalinimas turėtų akivaizdžiai reikšmingas pasekmes aplinkai, įskaitant poveikį UNESCO pasaulio paveldo vietovei – Vilniaus istoriniam centrui.

Tyrimo metu išsiaiškinta, kad rekonstravimo projekte, pagal kurį vykdomi darbai, numatytas želdinių šalinimas, leidimas juos kirsti išduotas nebuvo. Tai yra medžiai negali būti šalinami, o vadovaujantis arboristo išvada, aštuoni medžiai turi būti saugomi ir prižiūrimi.

Lietuvos teisės aktai numato savivaldybės pareigą ne tik saugoti želdinius nuo neteisėto jų naikinimo, bet ir vykdyti tinkamą medžių priežiūrą. Tai yra atlikti darbus ir taikyti specialiąsias priemones, kuriomis siekiama palaikyti tinkamą želdinių būklę, kad jie geriausiai atitiktų savo paskirtį.

Šis prokuroro nutarimas per 30 kalendorinių dienų nuo nutarimo gavimo dienos gali būti apskųstas aukštesniajam prokurorui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.