Dėl melagingų pranešimų apie sprogmenis – ir VRM žinia: planas „Skydas“ dar niekur nebuvo įvestas Grasinimų sulaukė ir pati ministerija

Į šalies mokyklų ir darželių elektroninių paštų dėžutes dar nuo vėlaus ketvirtadienio vakaro ir toliau plūsta šimtai grasinančių rusų kalba parašytų žinučių apie pastatuose paliktus sprogmenis. Situaciją penktadienį įvertino ir Vidaus reikalų ministerija (VRM).

A. Bilotaitė<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
A. Bilotaitė<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Mokykla.<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokykla.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas.<br>Andriaus Ufarto/ELTA nuotr.
Vidaus reikalų viceministras Vitalijus Dmitrijevas.<br>Andriaus Ufarto/ELTA nuotr.
Policija.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Policija.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Mokykla.<br>V.Skaraičiuo asociatyvi nuotr.
Mokykla.<br>V.Skaraičiuo asociatyvi nuotr.
Mokykla.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Mokykla.<br>R.Jurgaičio nuotr.
A. Bilotaitė<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
A. Bilotaitė<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Oct 13, 2023, 3:25 PM, atnaujinta Oct 13, 2023, 3:45 PM

„Turime apie 900 melagingų pranešimų – noriu pažymėti, kad tai yra melagingi pranešimai, prašau visuomenės laikytis rimties ir nekelti panikos, nes, matyt, tų asmenų, kurie inicijuoja šiuos veiksmus, ir yra tikslas sukelti sumaištį ir paniką mūsų visuomenėje“, – tvirtino ministrė Agnė Bilotaitė.

Dėl šių įvykių penktadienį VRM jau turėjo kelis pasitarimus su teisėsaugos institucijomis.

„Buvo sutarta, kad šiandien iki darbo pabaigos Policijos departamentas paruoš bendrą specialų reagavimo algoritmą, kuris būtų pritaikomas atitinkamoms institucijoms, tokioms kaip sveikatos ar socialinės apaugos srityje esančioms, nes reikia labai daug aiškumo ir supratimo, kas ką turi daryti, kokie veiksmai seka vienas po kito“, – kalbėjo ministrė.

A.Bilotaitė taip pat paragino visas įstaigas dar kartą atidžiai įvertinti ir savo turimus evakuacijos planus.

Pasak vidaus reikalų viceministro Vitalijaus Dmitrijevo, policijos pareigūnai reaguoja į kiekvieną pranešimą, tad kiekvienas objektas, kuriame, kaip pranešta, gali būti sprogmuo, yra patikrinamas.

„Kai esama apie 900 pranešimų, taip, jis (procesas, – aut.past.) yra ilgesnis, bet bendro pobūdžio rekomendacija yra laikytis tokių taisyklių, kad pastatas turėtų būti paliekamas iki atvys policija ir realiai įsivertins situaciją, ar tokia situacija yra reali, apžiūrės galbūt, ir tuomet jau konkrečiai pastato administracijai ar pastate esantiems asmenims pateiks konkrečius nurodymus, ką reikėtų daryti“, – nurodė viceministras.

Anot V.Dmitrijevo, planas „Skydas“ penktadienį kol kas dar niekur nebuvo įvestas.

„Pranešimai yra melagingi, jie siunčiami automatiniu būdu. Galų gale, mes turbūt nustatysime, kad galutinis siuntėjas yra kur nors mums priešiškoj šaly, bet iš esmės tai yra automatizuotas procesas, kai automatizuoto proceso būdu sukuriama žinutė ir išsiunčiama daugeliui adresatų“, – aiškino vidaus reikalų viceministras.

Paklaustas, kodėl tokia koordinuota ataka įvyko būtent dabar, V.Dmitrijevas aiškino, kad geopolitinė situacija dabar – įtempta.

„Matyt, sunku pasakyti, kodėl dabar, bet iš esmės mes gyvename turbūt tokioje geopolitinėje aplinkoje, kai vyksta ir kiti dalykai – ar tai būtų migracijos procesai, ar pranešimai apie mūsų nacionaliniam saugumui svarbių objektų bandymus paveikti, tai mes vis tiek privalome reaguoti.

Mes suprantame, kad tai yra dalis hibridinių grėsmių ir ta hibridika yra tokia pilka zona, bet, mano nuomone, privalome reaguoti, o sureagavę turime visuomenei pasakyti aiškią žinią, kaip yra iš tikrųjų“, – tvirtino jis.

Tiesa, V.Dmitrijevas patvirtino, kad grasinantį laišką gavo ir pati ministerija. Šiuo metu VRM pastatą apžiūri policijos pareigūnai.

Ministrė A.Bilotaitė savo ruožtu patikino, jog kiekviena grasinančių laiškų sulaukusi mokykla bus apžiūrėta, kiekvienas toks objektas bus įvertintas. Tam bus pasitelkti ir papildomi pajėgumai.

„Planas yra toks, ir tą tikrai esame įsipareigoję padaryti. Darysime viską, kad situacija būtų suvaldyta ir kad galėtume turėti įprastą normalų gyvenimo ritmą“, – sakė VRM vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.