Kurią šalį gins? Ne tą, kuri atėmė pilietybę

Kalbant apie gimimu įgytos pilietybės išsaugojimą įgijus kitos šalies pilietybę, dažnai girdimas klausimas: „Tai kurią šalį gins, turėdamas dvi pilietybes?“. Prieš pusantrų metų Ukrainos, o dabar ir Izraelio pavyzdžiai pateikia iškalbingus atsakymus į šį klausimą.

Lietuvos kariuomenė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvos kariuomenė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Lapėnaitė, pilietybe.lt

Oct 13, 2023, 5:53 PM

Rusijai pradėjus plataus masto invaziją Ukrainoje, britų naujienų agentūra „Reuters“ paskelbė tuomečio Ukrainos gynybos ministro Oleksijaus Reznikovo pateiktus duomenis: per devynias dienas iš užsienio grįžo ir prisijungė prie kovos su rusijos invazija 66 224 ukrainiečiai vyrai.

„Būtent tiek vyrų šiuo metu grįžo iš užsienio ginti savo šalies nuo ordos. Tai yra dar 12 kovingų ir motyvuotų brigadų“, – V. Reznikovą citavo „Reuters“.

Dabar pasaulį sukrėtus "Hamas" išpuoliui prieš Izraelį, įvairių šalių žiniasklaidoje pasirodė straipsniai apie Tel Avive besileidžiančius lėktuvus, perpildytus jaunų vyrų, kurie grįžta ginti savo valstybę.

„Pirmadienį 4 val. ryto Tel Avivo Ben Guriono oro uoste nusileido pilnas „El Al“ aviakompanijos lėktuvas iš Niujorko. Skrydžio keleiviai yra įvairaus amžiaus, tačiau neproporcingai daug jų yra jauni vyrai, grįžtantys į Izraelį kaip rezervistai arba savanoriai tarnauti kariuomenėje“, – praėjus dviems dienoms po teroristinio išpuolio rašė „The Times of Israel“.

Apie viską metusius ir į Izraelį grįžtančius vyrus rašo ir „The New York Times“. Dienraščio žurnalistės kalbintas Niujorke gyvenantis 31 metų Yotamas Avrahami – tik vienas iš daugelio izraeliečių, kuris susikrovė lagaminą, paliko žmoną su septynių mėnesių sūnumi ir už 2000 dolerių nusipirkęs bilietą viena kryptimi išskrido į Tel Avivą. Ten ketino prisistatyti į bazę, kad sužinotų, kur jo reikia.

„Aš nesu unikalus, – sakė vyras. – Daugelis mano draugų visame pasaulyje bando rasti būdų grįžti į Izraelį, kad galėtų prisijungti prie savo atsargos dalinių arba tiesiog pabūti su draugais ir šeima.“

Tarptautinėje investicijų ir konsultacijų kompanijoje „Deloitte“ dirbantis vyras pasakojo, kad dar dieną prieš išpuolius planavo darbus su klientais, verslo valdymą, naujų galimybių paieškas, investicijų ciklus: „Visas mano pasaulis vakar buvo toks. Šiandien tai tiesiog nebeturi jokios reikšmės.“

Londono oro uoste tarp „Reuters“ žurnalistų kalbintų skrydžio į Izraelį laukiančių vyrų buvo ir 23 metų Nimrodas Nedanas, studijuojantis mediciną Lietuvos sveikatos mokslų universitete Kaune. Vyras pasakojo, kad per "Hamas" išpuolius žuvo vienas jo šeimos narys ir vienas draugas, dar du draugai dingę be žinios.

„Negaliu studijuoti mediciną, žinodamas, kad mano draugai kovoja, o mano šeimai reikia apsaugos“, – kalbėjo N.Nedan.

Italijos žiniasklaidoje rašoma, kad sugrįžti kovoti į Izraelį ketina apie 5 tūkstančiai Italijos ir Izraelio pilietybes turinčių žmonių, ne visi jie yra pašaukti rezervistai.

„Izraelyje dirbau savanoriu, moku vairuoti greitosios pagalbos automobilį“, – naujienų agentūros „Ansa“ žurnalistams pasakojo daug metų Italijoje gyvenantis vyras, Milano Malpensos oro uoste, kartu su keliais šimtais keleivių laukęs skrydžio į Tel Avivą.

O dabar įsivaizduokite, kad šie užsienyje gyvenantys Izraelio, Ukrainos piliečiai, dažnu atveju įgiję ir gyvenamos šalies pilietybę, būtų sulaukę gimtosios šalies Migracijos departamento laiško: „Pranešame, kad Vidaus reikalų ministro įsakymu „Dėl pilietybės netekimo įgijus kitos valstybės pilietybę“ (…) netekote gimimu įgytos pilietybės.“

Tokį laišką kasmet pašto dėžutėse randa apie tūkstantis Lietuvos piliečių. Trys kiekvieną dieną. Absoliuti dauguma jų – pilnamečiai aktyvaus amžiaus lietuviai, 17 procentų – 18–29 metų jaunimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.