Lietuva ir Latvija įsitikinusios: Lenkijos užsienio politikos kryptis po rinkimų nesikeis, tai per svarbi valstybė tuo suabejoti

Lietuva ir Latvija mano, kad Lenkijos Vyriausybės pasikeitimas neturės įtakos tęsiant pradėtus darbus ir vykdant regioninę politiką, antradienį po dvišalio susitikimo teigė Latvijos premjerė Evika Silina ir Lietuvos ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Ingrida<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Ingrida<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-17 17:28

„Lenkija yra labai svarbi ES, NATO valstybė – tikrai per svarbi valstybė, kad būtų galima tikėtis kažkokių dalykų, kurie leistų suabejoti ar parama Ukrainai, ar regioniniams projektams, ar kitiems mūsų bendriems darbams“, – spaudos konferencijoje žurnalistams teigė I. Šimonytė.

„Norėčiau pabrėžti, kad Lenkijos rinkimų rezultatai yra Lenkijos žmonių pasirinkimo rezultatai. Vienokia ar kitokia Vyriausybė bus suformuota Lenkijoje, mums, turint minty daugybę regioninių klausimų, kuriuos sprendžiame, daugybę regioninių projektų, kuriuos bendrai įgyvendiname, reikės dirbti su tokia Vyriausybe, kokia bus suformuota ir tęsti tuos darbus, kurie vyko iki šiol“, – pažymėjo premjerė.

Ji taip pat sureagavo ir į įtampą sukėlusi Lenkijos ir Ukrainos ginčą. Pasak I. Šimonytės, tokie ir panašūs pareiškimai rinkimų laikotarpiu – natūrali demokratinio proceso dalis.

„Yra bendras dėsnis demokratinėse valstybėse, kad rinkimų kampanijos metu galima išgirsti visokių pareiškimų, bet vėliau, jau prisiėmus atsakomybę už valstybę ir konkrečius darbus, tikrai daug dalykų ima vykti natūralia vaga“, – pridūrė Vyriausybės vadovė.

„Reikia suprasti, kad demokratinėse šalyse ikirinkiminė retorika paprastai būna labai garsi ir įvairi. (…) Latvija visada laikė Lenkiją bendradarbiavimo partnere, dėl klausimų Ukrainos atžvilgiu taip pat esame vieningi ir tikimės, kad ši parama bus toliau tęsiama“, – teigė Latvijos ministrė pirmininkė E. Silina.

Ji pažymėjo, kad svarbiausia, jog Lenkija išlaikytų šiuo metu esamus tarptautinius santykius. Tai svarbu ir pačiai Lenkijai, teigė kaimyninės šalies premjerė.

„Lenkijai svarbu, kad santykiai su Ukraina būtų geri ir puikūs ir neabejoju, kad Lenkijos interesas yra pasmerkti tai, ką daro Rusija ir rūpintis savo valstybės saugumu“, – pažymėjo ji.

Antradienį Vilniuje įvykęs I. Šimonytės ir E. Silinos susitikimas – pirmasis po to, kai Latvijos parlamentas E. Siliną į šias pareigas paskyrė rugsėjį.

Kaip skelbia Vyriausybė, šalių premjerių susitikime aptarti dvišaliai valstybių santykiai, saugumas regione, ilgalaikė parama Ukrainai ir vieningas sankcijų Rusijai taikymas bei stiprinimo svarba bei Lietuvai ir Latvijai bendrų infrastruktūros projektų progresas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.