A. Bilotaitė susitiko su Utenos apskrities savivaldybių merais: įsipareigojo parengti bazinį krizinių situacijų kursą

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė, reaguodama į pastarosiomis dienomis gautus melagingus pranešimus apie sprogmenis, įsipareigojo parengti bazinį ekstremalių ir krizinių situacijų kursą savivaldybių atstovams.

Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 19, 2023, 3:56 PM

„Vienas labai svarbus dalykas yra mokymai savivaldybių vadovams, kadangi rinkimai ne taip seniai įvykę ir atėję daug naujų vadovų, taip pat dirbančių savivaldybių administracijose. Jiems tikrai būtinos bazinės žinios apie pasirengimą, civilinę saugą, gebėjimą veikti ekstremaliomis, krizinėmis situacijomis“, – viešėdama Utenoje, kur su savivaldybių atstovais aptarė viešojo saugumo situaciją Lietuvoje, kalbėjo A. Bilotaitė.

„Įsipareigojau parengti bazinį kursą visiems, ne tik naujiems savivaldybių vadovams, bet ir parengties pareigūnams ir visiems asmenims, kurie dirba šioje srityje, kad būtų stipresni, žinotų, kokia yra veiksmų ABC, ką daryti. Nes akivaizdu, kad šitų kompetencijų labai reikia ir jas reikia stiprinti, jeigu jų nėra“, – pabrėžė vidaus reikalų ministrė.

Ji taip pat paminėjo tarpinstitucinio bendradarbiavimo svarbą krizinėmis situacijomis. Anot A. Bilotaitės, svarbu užtikrinti ne tik vidinių savivaldybių komunikacijos, bet ir tarpinstitucinių kanalų veikimą.

„Svarbiausias dalykas yra užtikrinti informacijos kanalus, pirmiausia vidinius komunikacijos kanalus tarp mūsų institucijų, tiek savivaldos lygmenyje, tiek tarp savivaldos ir centrinės valdžios“, – teigė vidaus reikalų ministrė.

Anot A. Bilotaitės, reikės įsivertinti ir rekomendacijų, teikiamų ekstremaliose situacijose, veikimą skirtingose savivaldybėse ir teisiniuose režimuose.

„Svarstymas tų pačių rekomendacijų pobūdžio, kad jos jeigu yra rekomendacinės, o ne įpareigojančios, nėra vieningo vertinimo, atsiranda interpretavimas. Bet matyt reikės teisiškai įsivertinti, nes yra skirtingi teisiniai režimai ir skirtinguose teisiniuose režimuose mes galime taikyti vienas rekomendacijų formas, kituose jau yra įsakymai, kuriuos reikia vykdyti. Tai šiuos dalykus įsivertinsime“, – aiškino ministrė.

Vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė ketvirtadienį lankėsi Utenoje, kur susitiko Utenos apskrities savivaldybių merais. Su jais ministrė aptarė viešojo saugumo situaciją bei pastarosiomis dienomis mokykloms ir kitoms įstaigoms siunčiamus grasinamojo pobūdžio laiškus apie galimus sprogmenis.

„Visus pranešimus vertiname kaip melagingus. Prašome visų vieningai laikytis bendrų policijos ir NKVC rekomendacijų ir nenutraukti vykdomų veiklų. Įstaigoms ir organizacijoms siūlome dar kartą peržiūrėti savo evakuacijos planus, įsivertinti juos, išbandyti, kaip jie veikia praktikoje. Tam būtinos pratybos“, – teigė A. Bilotaitė.

Ketvirtadienio naktį Lietuvos mokyklos ir kitos įstaigos nesulaukė melagingų pranešimų apie padėtus sprogmenis, ryte pranešė Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) vadovas Vilmantas Vitkauskas.

Vis dėlto, nuo penktadienio nakties iki trečiadienio įvairias Lietuvos įstaigas, tarp jų ir mokyklas, pasiekė virš 5 tūkst. pranešimų apie neva pastatuose paliktus sprogmenis.

Trečiadienio naktį šalies įstaigos sulaukė apie 2 tūkst. laiškų su grasinimais susprogdinti, antradienį gavo virš 1 tūkst. pranešimų apie paliktus sprogmenis, pirmadienio naktį, anot policijos, tokių laiškų sulaukta apie 1,5 tūkst., o praėjusį penktadienį – apie 900.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo