V. Vitkauskas apie lietuvių evakuaciją iš Izraelio: nereikėtų plaktis ir sakyti, kad reagavome lėtai

Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) vadovas Vilmantas Vitkauskas mano, kad Lietuvos institucijos tinkamai atliko „Hamas“ teroristų grupuotės užpultame Izraelyje likusių lietuvių evakuaciją.

Vilmantas Vitkauskas.<br>Ž.Gedvilos (ELTA) nuotr.
Vilmantas Vitkauskas.<br>Ž.Gedvilos (ELTA) nuotr.
Vilniaus oro uostas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniaus oro uostas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lėktuvas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lėktuvas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lėktuvas<br>T.Bauro nuotr.
Lėktuvas<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 19, 2023, 10:58 AM

„Aš galvoju, kad pakankamai efektyviai mes sureagavome. Buvome viena iš tokių pirmaujančių valstybių, kuri sugebėjo greitai pargabenti savo piliečius į saugią šalį arba į Lietuvą. Tai tikrai nereikėtų plaktis ir sakyti, kad mes čia kažkaip labai lėtai reagavome“, – ketvirtadienį LRT radijui kalbėjo V. Vitkauskas.

Jis tvirtino suprantantis, kai kurios kitos valstybės, pavyzdžiui, Lenkija, Bulgarija, savo piliečius iš Izraelio evakavo per kelias dienas, bet, pasak NKVC vadovo, šios šalys evakuacija naudojo turimą karinę aviaciją.

„Bet mūsų irgi tempas yra geras, mes tikrai, lyginant su kitomis valstybėmis, kad ir pačia Amerika, kuri po savaitės išsiuntė pirmą skrydį parsigabenti savo piliečius. Tai tikrai nereikėtų sakyti, kas mes neturime mechanizmų ir prastai veikiame“, – Lietuvos institucijų sprendimus, evakuojant piliečius iš Izraelio, vertino NKVC vadovas.

Jo teigimu, šiuo metu taip pat yra likusios galimybės evakuotis iš Izraelio. Pasak V. Vitkausko, tiems, kurie nori išvykti iš Izraelio, reikėtų susisiektų su Lietuvos ambasada Izraelyje.

„Galimybės grįžti į saugias šalis lieka. Taip, gerokai sumažėja skrydžių, komercinių pigių avialinijų, bet yra kiti skrydžiai, kurie išlikę ir žmonės randa būdų. Mūsų ambasada dirba 24/7 Izraelyje ir padeda mūsų piliečiams būdus, kaip patekti į Lietuvą“, – dėstė V. Vitkauskas.

NKVC vadovas teigė, kad Vyriausybės atstovai susitiko iš Izraelio evakuotais piliečiais. Susitikimo metu, anot jo, buvo išsakyti ir pasiūlymai, kaip geriau elgtis tokiuose situacijose.

„Sulaukėme labai konstruktyvių pasiūlymų, kaip reikėtų psichologinę pagalbą teikti žmonėms, kaip reikėtų, kaip reikėtų užtikrintumo, kaip mūsų konsulinis korpusas dirba ir komunikuoja su žmonėmis vietoje, tai mes visus šitus pasiūlymus išgirdome ir tikrai adaptuosime“, – dėstė V. Vitkauskas.

ELTA primena, kad spalio 7-osios rytą palestiniečių islamistų grupuotė „Hamas“ pradėjo puolimą prieš Izraelį. Teroristai paleido tūkstančius raketų į Izraelio miestus ir įsiveržė į šalį. Izraelis oficialiai paskelbė karo padėtį.

Lietuvos institucijos ėmėsi sprendimų, kaip pargabenti šiuo metu karo zonoje esančius šalies piliečius. Praėjusią savaitę Vilniaus oro uoste nusileido lėktuvas iš Tel Avivo, kuriuo buvo pargabentas 141 Izraelyje įstrigęs Lietuvos pilietis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.