R. Karbauskis apie Laisvės partijos grasinimus blokuoti konservatorių kandidatus į EK: „laisviečiai“ nelabai suvokia realybės

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis mano, kad reikiamos paramos civilinei sąjungai nesulaukiančios Laisvės partijos svarstymai blokuoti visus konservatorių teikiamus kandidatus į Europos komisaro pozicijas yra visiškai nerealūs. Politikas akcentuoja, kad „laisviečių“ frakcija Seime turi per mažai narių, kad tokiems klausimams galėtų daryti reikšmingą įtaką.

 Lrytas.lt koliažas.
 Lrytas.lt koliažas.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Ramūnas Karbauskis<br>T.Bauro nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>V.Skaraičio nuotr.
Aušrinė Armonaitė<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-10-20 09:40

Laisvės partija, jos atstovai Seime, nelabai suvokia realybės. Jie galvoja, kad gali blokuoti paskyrimą vieno ar kito pareigūno iš Lietuvos pusės, turėdami apie 10 balsų Seime. Tai visiškai nerealu. Tuos balsus, jeigu reikės, Landsbergiui duos Saulius Skvernelis, jo frakcija. Čia yra susitarimo klausimas“, – „Žinių radijui“ teigė R. Karbauskis.

Pasak politiko, kiek daugiau erdvės paspausti koalicijos partnerius „laisviečiai“ turi, kai Seime balsuojama dėl įstatymo projektų.

„Kada balsuojama dėl vieno ar kito įstatymo, jų balsai gali būti reikalingi valdančiajai daugumai, nes valdančioji dauguma yra 74 atstovų. Tai šioje vietoje grėsmė kyla, priimant įstatymus, ypač tuos, kuriuos opozicija sutaria nepalaikyti“, – akcentavo „valstiečių“ lyderis.

Vis tik R. Karbauskis įsitikinęs, kad nepaisant Laisvės partijos daromo spaudimo, „laisviečiams“ svarbūs civilinės sąjungos, narkotikų dekriminalizavimo ir Stambulo konvencijos klausimai reikiamo palaikymo Seime nesulauks.

„Įstatymai, kuriuos nori priimti Laisvės partija, jie nebus priimti ne dėl to, kad yra problema su jų partneriais, o dėl to, kad jie yra vertybine prasme nepriimtini Lietuvos visuomenei. Ir konservatorių partijoje yra dar keliolika žmonių, kurie nėra liberalai ir kurie balsuoja taip, kaip balsuoja žmonės, kurie kovoja už tradicines vertybes“, – sakė LVŽS pirmininkas.

„Tai šioje situacijoje aišku, kad Laisvės partija gali grasini kaip nori ir daryti ką nori, bet šie įstatymai priimti nebus. Ir tai jokiu būdu nėra klausimas, susijęs su konservatorių arogancija. Tai klausimas būtent vertybinis“, – akcentavo jis.

Šią savaitę naujienų portalas Delfi informavo apie Laisvės partijos valdybos patvirtintą veiksmų planą, kuriame aptarti veiksmai tuo atveju, jei koalicijos partneriai tinkamai neparems „laisviečiams“ ypač svarbaus civilinės sąjungos projekto.

„Siekiant koalicijos partnerių paramos Civilinės sąjungos įstatymo projektui, Laisvės partija turi būti pasiruošusi visam galimų priimti sprendimų spektrui dėl koalicijos partneriams svarbiausių klausimų. Civilinės sąjungos įstatymo nepriėmimas reikštų koalicijos sutarties įsipareigojimų nevykdymą ir atrištų rankas Laisvės partijai jos nevykdyti taip pat“, – rašoma paviešintame dokumente.

Veiksmų plane teigiama, kad jei įstatymo priėmimas patirs nesėkmę, Laisvės partija „gali būti priversta“ blokuoti visus TS-LKD teikiamus kandidatus į Europos komisaro pozicijas. Tarp kandidatų į šią poziciją neoficialiai minimas Gabrielius Landsbergis. Kaip rašė Delfi, „laisviečiai“ mano, kad, siekiant patvirtinti kandidatą į eurokomisarus, Laisvės partijos balsai bus lemiantys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.