Vilniuje atidaromas migracijos informacijos centras užsieniečiams: daugiausiai dėmesio – ukrainiečiams

Tarptautinės migracijos organizacijos Vilniaus biuras (IOM Lietuva) pirmadienį sostinėje atidaro užsieniečiams skirtą migracijos informacijos centrą „MICenter“. Šiais metais centre pagalba bus teikiama ukrainiečiams, o nuo kitų metų – ir kitiems Lietuvoje gyvenantiems užsieniečiams, sako IOM Vilniaus biuro vadovas Eitvydas Bingelis.

Ukrainiečių bendruomenė<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ukrainiečių bendruomenė<br>G.Bitvinsko nuotr.
Eitvydas Bingelis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eitvydas Bingelis<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Irtautė Gutauskaitė

2023-10-23 13:27, atnaujinta 2023-10-23 13:31

„Iš savo patirties matome, kad užsieniečiams Lietuvoje trūksta vieno informacinio ir paslaugų taško, kur kažkas galėtų aiškiai atsakyti į kylančius klausimus. Tai gali būti teisiniai ar įdarbinimo klausimai, taip pat kur galima kreiptis kokios nors pagalbos ir kas yra ta institucija, kuri gali padėti“, – Eltai teigė E. Bingelis.

„Nes dažnai kreipiantis į vienas ar kitas institucijas nebūtinai gaunamas atsakymas, nukreipiama kažkur kitur. Šio centro mintis ir yra, kad tai būtų toks vienas langelis“, – pridūrė jis.

Anot IOM Vilniaus biuro vadovo, per paskutinius penkerius metus užsieniečių skaičius Lietuvoje išaugo 4 kartus. Šiuo metu šalyje daugiausiai gyvena ukrainiečių. Būtent dėl to šiais metais migracijos informacijos centro tiksline grupe taps ukrainiečiai.

„Lietuvoje per paskutinius eilę metų migracinis ir užsieniečių profilis yra labai pasikeitęs. Užsieniečių skaičius irgi yra labai reikšmingai išaugęs – per 5 metus išaugo apie 4 kartus. Dabar turime daugiau nei 200 tūkst. užsieniečių, gyvenančių Lietuvoje. Didžiausia grupė užsieniečių, kurie dabar gyvena Lietuvoje, yra ukrainiečiai“, – kalbėjo E. Bingelis.

„Šiemet mes pradedame dirbti su ukrainiečiais kaip tiksline grupe. Ir tada kitais metais bandysime plėsti paslaugas, teikiamas ir kitiems Lietuvoje esantiems užsieniečiams“, – pabrėžė IOM Vilniaus biuro vadovas.

Naujame migracijos informacijos centre paslaugos užsieniečiams bus teikiamos nemokamai. Paslaugų spektras, anot E. Bingelio, yra platus – nuo bazinio informavimo ir konsultavimo iki teisinės pagalbos suteikimo.

„Visos paslaugos, kurias mes teikiame, bus nemokamos. Paslaugų spektras – 360 laipsnių – nuo bazinio informavimo, konsultavimo ir toliau jau pagal poreikį“, – sakė IOM Vilniaus biuro vadovas.

„Gal kažkam padėsime užsirašyti į kalbos kursus, gal suteiksime teisinę pagalbą, gal kam reikės vertėjo paslaugų, pavyzdžiui, pildant dokumentus arba palydint kartu į institucijas. Organizuosime psichologinę ir emocinę pagalbą, turėsime psichologus, terapiją netgi vaikams“, – pasakojo E. Bingelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.