A. Valotkai išsiųstas ministerijos pasiūlymas atsistatydinti

Valstybinės kalbos inspekcijos (VKI) viršininkui Audriui Valotkai iš Kultūros ministerijos išsiųstas pasiūlymas abipusiu susitarimu nutraukti darbo santykius. Kaip Eltai teigė kultūros ministras Simonas Kairys, jo vadovaujama ministerija dėl skandalingais pasisakymais garsėjančio VKI viršininko veiksmų suformulavo tris išvadas. Visos jos, akcentuoja ministras, liudija, kad A. Valotka tiesiog nebegali toliau eiti užimamų pareigų.

 Lrytas.lt koliažas.
 Lrytas.lt koliažas.
 A. Valotka<br> J. Elinsko (ELTA) nuotr.
 A. Valotka<br> J. Elinsko (ELTA) nuotr.
Simonas Kairys.<br>ELTA / A.Ufarto nuotr.
Simonas Kairys.<br>ELTA / A.Ufarto nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Benas Brunalas

Oct 24, 2023, 12:32 PM

Pirmiausiai, teigė S. Kairys, inspektoriui skirta pastaba dėl pasisakymo konferencijoje, kurioje VKI viršininkas skaitė pranešimą. Renginyje A. Valotka įžeidžiai kalbėjo apie pavėžėjus, kurie esą „kalba „čiurkų“ kalbomis“. Pats A. Valotka tikino sakęs ne „čiurkų“, o „tiurkų“.

„Išanalizavus visą situaciją, komisija priėmė sprendimą skirti pastabą. Pastaba skirta ne tik už tai, kad kažką pasakė... Yra svarbu ir tai, kad inspekcijos vadovas laiku nesiėmė jokių veiksmų, kad pasisakymų žala būtų užkardyta. Kai renginio organizatoriai atsiribojo nuo Valotkos teiginių, pats ponas Valotka niekaip nereagavo ir neužkirto kelio tolesnei temos eskalacijai“, – Eltai teigė VKI viršininkas.

Dėl pastarųjų VKI viršininko pasisakymų ministerija taip pat kreipėsi ir į Lygių galimybių kontrolierių.

„Prašome išaiškinimo ir situacijos vertinimo. Tai yra susiję su pavėžėjais, jų darbu“, – sakė S. Kairys.

Galiausiai, tęsė ministras, A. Valotkai išsiųstas pasiūlymas nutraukti darbinius santykius su VKI.

„Ponas Valotka gaus raštu siūlymą abipusiu susitarimu nutraukti darbo santykius“, – teigė ministras.

Pasak S. Kairio, šį kartą į skandalus vis įsiveliantis ir jau anksčiau panašių pastabų gavęs A. Valotka turi susimąstyti apie ateitį VKI.

„Mano galva, tie trys žingsniai labai aiškiai parodo, kaip mes galėtume pabaigti šią situaciją. Jei tik turime kažkiek savigarbos“, – teigė ministras.

„Ponas Valotka tikrai netvirtai stovi ant pagrindo. Jis kaip koks banglentininkas siūbuoja tarp įvairiausių bangų, kurias pats sukelia. Tai yra didžiausias trukdis sėkmingai vykdyti jo funkcijas“, – apibendrino S. Kairys.

A. Valotka kritikos dėl savo pasisakymų sulaukia ne pirmą kartą. Kultūros ministerijos suburta komisija A. Valotkai rugpjūčio mėnesį jau skyrė pastabą dėl jo pasisakymų radijo laidoje. Nepalankaus dėmesio VKI vadovas sulaukė po to, kai liepos mėnesį LRT radijo laidoje teigė, kad lenkiškos kaimų pavadinimų lentelės Vilniaus rajone ne tik žymi istorinę lenkų okupacinę teritoriją, bet ir pažeidžia Lietuvos įstatymus, todėl turėtų būti pašalintos. VKI viršininkas taip pat prilygino šiuos užrašus rusų okupuotų Donbaso teritorijų ženklinimui.

Šių metų kovą VKI šalies institucijoms išsiuntė raštą, kuriame nurodė esą nuo kitų metų kovo planuojama pradėti tikrinti šalyje dirbančių karo pabėgėlių iš Ukrainos lietuvių kalbos žinias, nes, pasak A. Valotkos vadovaujamos VKI, valstybinės kalbos mokėjimas yra būtinas, kad ukrainiečiai galėtų būti visavertiškai integruoti.

Kultūros ministras jau anksčiau sakė, kad nebemato galimybės A. Valotkai toliau eiti užimamas pareigas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.