Arvydas Lekavičius. Kas ruso – rusui, bet ne visuomet

Buvęs Lietuvos ambasadorius Rusijoje R.Šidlauskas ir verslininkas A.Bieliauskas šįmet nebeišgirdo išteisinamojo nuosprendžio byloje, kurioje skambėjo kaltinimai gavus kyšį iš rusų bankininko R.Nasyrovo už Lietuvos vizą. Abu šie Lietuvai nusipelnę žmonės, kol vyko teismo posėdžiai, neatlaikę nepagrįstų kaltinimų mirė.

Arvydas Lekavičius<br>T.Bauro nuotr.
Arvydas Lekavičius<br>T.Bauro nuotr.
Rimantas Šidlauskas<br>R.Jurgaičio nuotr.
Rimantas Šidlauskas<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 26, 2023, 12:33 PM, atnaujinta Oct 26, 2023, 3:23 PM

Išteisintas buvo ir R.Nasyrovas – juk kokia prasmė duoti 10 tūkst. eurų kyšį už dviem žmonėms 140 eurų kainavusią vizą, kurią jis gavo įprasta tvarka? Logiška, kad po tokio nuosprendžio turėjo būti sugrąžintas ir 300 tūkst. eurų užstatas, kurį buvo sumokėjęs šis rusų verslininkas.

Bet kol vyko teismai, Rusija užpuolė Ukrainą, rusų bankai buvo atkirsti nuo tarptautinių atsiskaitymų, tad neliko kaip pervesti pinigų. R.Nasyrovas dar prašė išmokėti grynaisiais arba pervesti į jo verslo partnerio Lietuvoje esančią banko sąskaitą, tačiau prokurorai ir teisėjai išrėžė: pinigai turi būti grąžinti į tą pačią sąskaitą, iš kurios buvo gauti, – toks įstatymas.

Bet kiti įstatymai nekliudo teismams net remti V.Putino režimo.

Antai Rusijoje bankrutavusiai įmonei beveik 40 mln. rublių (apie 400 tūkst. eurų) likęs skolingas vilnietis sulaukė Maskvos arbitražo teismo sprendimo susimokėti.

Mūsų teisėjams jis įrodinėjo, kad pinigai kaipmat nuplauks į Kremliaus kišenes, nes tarp tos kompanijos kreditorių – ir su pačiomis Maskvos viršūnėmis susiję verslininkai, ir netgi Rusijos mokesčių tarnyba.

Bet Apeliacinis teismas liko kurčias – esą Rusijos mokesčių tarnyba nėra įtraukta į sankcionuotų įmonių sąrašą, o verslininkų sąsajos su Kremliumi – tik numanomos. Teisėjų sprendimu vilnietis turės sumokėti Rusijai, nes tokia yra Lietuvos ir Rusijos sutartis, sudaryta daugiau nei prieš du dešimtmečius.

Kažin ar analogišku atveju Rusijos teismai vadovautųsi šia sutartimi ir pripažintų mūsų šalies teismų sprendimą priteisti skolą iš kokio nors maskviečio?

Tiesa, kaip tuos pinigus vilnietis turės pervesti į kurį nors Rusijos banką, jei mūsų finansų įstaigos to jau senokai nebedaro, neaišku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.