Opozicijos planai supykdė I. Šimonytę: „Jeigu taip iš tiesų bus, man bus labai gėda“

Jeigu Seimo nariai, nepaisant generalinės prokurorės prašymo, nesutiktų panaikinti Seimo nario Petro Gražulio teisinės neliečiamybės, tai būtų pirmas toks atvejis Seime, kuris užtrauktų gėdą, pabrėžė premjerė Ingrida Šimonytė.

Ingrida Šimonytė.<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Ingrida Šimonytė.<br>M.Morkevičiaus/ELTA nuotr.
Petras Gražulis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Petras Gražulis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Širinskienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>J. Elinsko/ELTA nuotr.
Saulius Skvernelis.<br>J. Elinsko/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 26, 2023, 11:17 AM, atnaujinta Oct 26, 2023, 11:45 AM

Generalinė prokurorė Nida Grunskienė Seimo prašo panaikinti P.Gražulio imunitetą dėl LBGT žmonių niekinimo. Ji prašo leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn Seimo narį, kad jam būtų galima pateikti įtarimus dėl įtariamo viešo tyčiojimosi ir žmonių grupės niekinimo dėl jų seksualinės orientacijos.

Tačiau Seimo opozicija ketvirtadienį kalbėjo neketinanti šiame procese dalyvauti ir žadėjo už P.Gražulio neliečiamybės panaikinimą nebalsuoti.

Tokie opozicijos planai nustebino premjerę I.Šimonytę.

„Tiesą sakant, neturiu ką ir pasakyti, nes klausimas yra ne dėl apkaltos komisijos sudarymo, o tiesiog teisinės neliečiamybės panaikinimo, kad prokuratūra galėtų atlikti teisinius veiksmus“, – pabrėžė premjerė.

Anot jos, pastaruoju metu nėra buvę tokių atvejų, kad generalinei prokurorei kreipusis į Seimą, šis nesuteiktų galimybės Generalinei prokuratūrai apklausti Seimo nario byloje.

„Ne pradėti apkaltą, ne kažkokį kitą procesą, o tiesiog apklausti byloje. Nes turbūt nemanome, kad kažkas Seime yra persekiojamas už politinius įsitikinimus.

Tai jeigu opozicija mano, kad Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl politinių priežasčių, tai čia yra labai baisus kaltinimas prokuratūrai. Tikrai nematau pagrindo taip manyti.

Prokurorė tikrai šiaip sau į Seimą su tokiu prašymu nevaikšto ir iki šiol nebuvo tokių atvejų, kada teisinė neliečiamybė nebūtų šiame Seime panaikinta – visiškai nesvarbu, kurios pusės politikui. Tai jeigu iš tikrųjų taip bus, man bus labai gėda“, – kalbėjo I.Šimonytė.

Pats P.Gražulis ketvirtadienį teigė nesutinkantis su jam pareikštais kaltinimais, be to, nurodė neketinantis atsiprašyti LGBT bendruomenės narių.

„Jaučiuosi pasielgęs pilietiškai ir teisingai. Gyvename demokratiškoje šalyje, galima cituoti ir Šventąjį raštą ir aš perpasakojau, ką kalba apie homoseksualizmą ir seksualinius nukrypimus Šventas raštas“, – aiškino Seimo narys.

P.Gražulis kalbėjo, kad LGBT bendruomenės nariai patys išprovokavo priešišką jo reakciją: „Nebūtų kalbinę, būčiau praėjęs pro šoną“.

Opozicija ketina nedalyvauti

Ketvirtadienį Seimo opozicijos politikai nurodė ketinantys nedalyvauti balsavimuose dėl P.Gražulio teisinės neliečiamybės panaikinimo – anot jų, šiai iniciatyvai nėra realaus pagrindo.

Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė nurodė, kad jos frakcija šiuose balsavimuose greičiausiai nedalyvaus.

„Kiek frakcijoje šnekėjome, taip pat tarėmės ir opozicijoje, tai procedūrose nedalyvausime“, – Seime Eltai teigė A.Širinskienė.

„Pradeda kelti šypseną jau Gražulio persekiojimas, ypač tomis dienomis, kai buvo suplanuotas nekilnojamo turto mokestis. Tai Gražuliu mokestį norėjo pridengti? Tai iš tikrųjų tų klausimų kyla. Tai tiesiog paliksime valdantiesiems priimti sprendimus, matyt“, – pridūrė ji.

Tokios pačios pozicijos laikos ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcija.

„Norime išklausyti, ką pasakys generalinė prokurorė, bet sprendimas frakcijos nedalyvauti. Nebent pasikeistų aplinkybės ir prokurorė kažką naujo pasakytų, ko iki šiol nežinojome“, – žurnalistams sakė LVŽS frakcijos seniūnė A. Norkienė.

Darbo partijos pirmininkas Andrius Mazuronis taip pat tikina nematąs argumentų, kodėl P.Gražuliui turėtų būti panaikinta teisinė neliečiamybė. Todėl parlamentaras tikina, kad „darbiečių“ frakcija balsavime taip pat greičiausiai nedalyvaus.

„Tikriausiai nedalyvausime balsavime ir nedalyvausime tame apkaltų maratone, nes, man atrodo, jau labai stipriai įsisuko priešrinkiminis apkaltų ciklas ir turbūt nėra sveika nei parlamentui, nei demokrtijai tokia santykių aiškinimosi forma“, – žurnalistams sakė jis.

Politikas pripažįsta manąs, kad prašydama atimti P.Gražulio neliečiamybę Generalinė prokuratūra šiek tiek politikuoja.

„Kartais papolitikuoja. Man atrodo, kad šitas atvejis yra vienas iš tų, kai švelniai bando tam tikrą politinį pamušalą pakedenti“, – akcentavo Seimo narys.

Jis taip pat teigia manąs, kad P.Gražulį įžeidinėjimu apkaltinę LGBT bendruomene priklausantys jaunuoliai į parlamentaro žodžius sureagavo per jautriai.

„Aš to pažeminimo tokio didelio kaip ir nemačiau visoje toje situacijoje. Man pasirodė, gal tie jaunuoliai šiek tiek per daug jautriai priėmė ir per daug sureikšmino Petro poziciją“, – sakė jis.

Skeptiškai Generalinės prokuratūros prašymą vertina ir Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis. Visgi politikas teigia, kad visų pirma reikia išklausyti generalinės prokurorės argumentus.

„Išklausysime prokurorės argumentų, gal bus kažkas naujo, bet Šiaip tai P.Gražulis nepasakė kažko naujo negu jis kalba visą kadenciją. Tai kodėl dabar tokia reakcija yra, tai klausimų yra daugiau negu atsakymų. Ir, kita vertus, mes lyginame ir kitus asmenis, kurie Seime darė visokius šou ir kuriems buvo skirta administracinė bauda labai juokinga. Tai kažkaip to lygiateisiškumo principo išlaikyto nematome“, – Eltai teigė S. Skvernelis.

„Tai pažiūrėsime, kokie bus argumentai generalinės prokurorės, bet, panašu, kad šis Seimas tampa opozicijos ir atskirų asmenų tyrimų tarnyba“, – taip pat pažymėjo jis.

Prašymas leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn Seimo narį pateiktas įvertinus 2022 metais pradėtame ikiteisminiame tyrime surinktų duomenų visumą dėl įtariamo viešo tyčiojimosi ir žmonių grupės niekinimo dėl jų seksualinės orientacijos.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas po Seimo nario P.Gražulio viešų pasisakymų apie LGBT bendruomenės narius praėjusių metų gegužės 26 d.

Prokuratūra teigia, kad šiuo metu turimi duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad viešai kalbėdamas po plenarinio Seimo posėdžio, kurio metu buvo svarstomas Civilinės sąjungos įstatymo projektas, P. Gražulis galimai padarė nusikalstamą veiką, numatytą Baudžiamojo kodekso 170 straipsnio 2 dalyje, nurodoma pranešime.

Šis ikiteisminis tyrimas pradėtas po praėjusių metų gegužę parlamente užfiksuotų Seimo nario P.Gražulio pasisakymų apie homoseksualius asmenis. Seimas tąkart svarstė įstatymų projektus, kuriais siekiama reguliuoti kartu gyvenančių nesusituokusių asmenų santykius.

Po pateikimo Seimui pritarus įstatymo projektams, P.Gražulis Seime priėjo prie LGBT bendruomenės atstovų ir ėmė kalbėti apie „homoseksualizmą, pederastiją, apie platinamas venerines ligas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.