Seimas svarstys siūlymą sumažinti išsilavinimo kartelę Seimo narių padėjėjams

Seimas svarstys Statuto pataisas, siūlančias leisti aukštojo išsilavinimo neturintiems asmenims dirbti Seimo narių padėjėjais.

Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Seimas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-26 20:02, atnaujinta 2023-10-26 20:03

Ketvirtadienį parlamentarės Dalios Asanavičiūtės pateiktos Statuto pataisos numato, kad Seimo narių padėjėjais būtų galima dirbti ir pagal darbo sutartį. Tokia nuostata, anot Seimo narės, leistų įdarbinti, pvz. studentus, kurie yra tinkami šiam darbui, tačiau neturi aukštojo išsilavinimo.

„Seimo narys turėtų galimybę pats apsisprendęs priimti į darbą padėjėją pagal darbo sutartį ir neturintį aukštojo išsilavinimo. Už dabartinį atlyginimą labai sudėtinga susirasti darbuotoją, atitinkantį visus reikalavimus ir su aukštuoju išsilavinimu“, – iš Seimo tribūnos sakė D. Asanavičiūtė.

Jos pastebėjimais, pvz. paskutinių kursų studentai pilni entuziazmo ir noro dirbti, tačiau įsidarbinti Seimo narių padėjėjais jie negalėtų.

Seimo narys Stasys Tumėnas pagyrė rūpestį jaunimu, tačiau svarstė, ar nebus menkinamas pats Seimo institutas. „Dažnai mus kaltina, kad mūsų parengti įstatymai nekokybiški, o dabar mums padės padėjėjai, kurie neturi aukštojo išsilavinimo? Man tai nelabai suprantama,“– sakė jis.

Mišrios Seimo narių grupės seniūno pavaduotojos Ritos Tamašunienės nuomone, tokia iniciatyva „norima padžiazuoti su Seimo Statutu“.

„Manyčiau, kad Seimas yra ta institucija, kuri turėtų būti pavyzdžiu kitoms institucijoms, kad mes laukiame išsilavinusių žmonių. (…) Mano vertinimu, tai yra netinkamas žingsnis atgal, diskredituojantis šiek tiek šiuo metu dirbančių Seimo narių padėjėjų kompetencijas. Ar tikrai viską gerai apgalvojote, ar tiesiog reikia įdarbinti visus kolegų vaikus Seime?, – svarstė parlamentarė R. Tamašunienė.

Seimo narę „darbietę“ Ievą Kačinskaitę-Urbonienę nustebino kai kurie Seimo narių pasisakymai, nes, jos teigimu, net ne visi Seimo nariai turi aukštąjį išsilavinimą.

„Šiuo atveju siūloma sudaryti galimybę dirbti pagal darbo sutartį ir tokiu būdu priimti galbūt žemesnės kvalifikacijos žmones atlikti paprastesnius darbus, ne patarėjo. Aš nežinau, ar galima rasti labai aukštos kvalifikacijos patarėją už 1000 eurų?“ – svarstė Seimo narė I.Kačinskaitė-Urbonienė.

Diskusijoje dalyvavę parlamentarai pastebėjo, kad daugelis Seimo narių padėjėjų dėl padoresnės algos dirba po 1,5 etato.

„Manau, kad klausimas vertas diskusijos, reikėtų pasvarstyti, įvertinti visas rizikas ir rasti sprendimą“,–siūlė I. Kačinskaitė-Urbonienė.

Seimo nariai išgirdo šį raginimą ir perdavė Statuto pataisas svarstyti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui. Po pateikimo šią iniciatyvą palaikė 39 parlamentarai, prieš buvo 13, susilaikė 16 tautos atstovų. Į Seimo plenarinę salę projektas sugrįš gruodžio 14 d.

Šiuo metu Statutas numato, kad kiekvienam Seimo nariui įsteigiamos 3 politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojo pareigybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.