VRK: O. Šurajevo vaizdo įrašas apie A. Zuoką yra paslėpta politinė reklama

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį pripažino, kad visuomenininko ir komiko Olego Šurajevo pavasarį pasidalintas vaizdo įrašas „Kodėl Zuokas yra nusikaltėlis? (2023 faktai)“ yra paslėpta politinė reklama.

 A.Zuokas, O.Šurajevas.<br> lrytas.lt koliažas.
 A.Zuokas, O.Šurajevas.<br> lrytas.lt koliažas.
Olegas Šurajevas<br>T.Bauro nuotr.
Olegas Šurajevas<br>T.Bauro nuotr.
Artūras Zuokas.<br>T.Bauro nuotr.
Artūras Zuokas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 26, 2023, 3:11 PM, atnaujinta Oct 26, 2023, 3:14 PM

Komisijos sprendimą lėmė VRK pirmininkės Linos Petronienės pozicija, nes kitų narių balsai posėdyje pasiskirstė po lygiai.

Kaip nurodoma komisijos išvadoje, vaizdo įrašas buvo skleidžiamas neigiamais Artūro Zuoko interesais, nes juo buvo skleidžiama neigiama informacija su įvardytu siekiu daryti įtaką rinkimų rezultatams ir paveikti rinkėjų motyvaciją, raginant nebalsuoti už A. Zuoką.

„Šiame įraše O. Šurajev paskelbė kompromituojančius, taip pat tikrovės neatitinkančius faktus apie kandidatą į Vilnius miesto merus Artūrą Zuoką, naudojo grubią rusišką necenzūrinę leksiką, įžeidinėjo Artūrą Zuoką, daug kartų naudojo neapykantos kalbą ir tokius veiksmus atliko rinkiminės kampanijos metu“, – rašoma A. Zuoko pareiškime VRK.

Pranešama, kad vaizdo įrašas pažeidė 95-ąjį Rinkimų kodekso straipsnį – neatlygintinai skleidė nepažymėtą politinę reklamą.

Pranešėjo A. Zuoko skundžiamame vaizdo įraše O. Šurajevas teigia, kad jo informacija grindžiama vadinamąja „Zuoko nuodėmių evangelija“, kurioje nuosekliai ir struktūruotai aprašomos A. Zuoką neigiamai apibūdinančios aplinkybės bei pateikiamos nuorodos į šaltinius, galimai pagrindžiančius kiekvieną aprašytą aplinkybę.

Kovo mėnesį VRK pateiktame pareiškime A. Zuokas nurodo, kad minėtas O. Šurajevo įrašas turėjo jam neigiamų pasekmių, nes mažino pasitikėjimą juo kaip kandidatu, jį žemino bei rodė rinkėjų akyse A. Zuoką kaip nepatikimą, nesąžiningą politiką.

Savo ruožtu atsakyme komisijai O. Šurajevas pažymėjo, kad vaizdo įrašas nebuvo užsakytas kitų kandidatų, jo kūrimui komikas jokios finansinės paramos negavo ir pabrėžė, jog agitacija prieš A. Zuoką yra jo „asmeninė kova“.

„Manau, kad jis yra nusikaltėlis, korumpuotas politikas ir jo desperatiški bandymai grįžti į Vilniaus mero kėdę yra labai gera medžiaga humorui, todėl sukūriau video „Kodėl Zuokas yra nusikaltėlis“ – informaciją paėmiau atviruose šaltiniuose“, – rašo komikas.

„Mano tikslas (...) neleisti Zuokui vėl tapti Vilniaus meru, nes manau, kad jis yra pavojus šitam miestui. Žiūrint bendrą kontekstą, jau trečius rinkimus aktyviai agituoju prieš Zuoką ir agituosiu dar, nes čia mano tokia asmeninė kova (...). Mano asmeninis susidomėjimas Zuoku yra akivaizdus, nes jis man asocijuojasi su blogiausiais dalykais politikoje, todėl su mielu noru agituosiu prieš jį visada“, – teigia O. Šurajevas.

VRK sprendimas gali būti skundžiamas Lietuvos Respublikos administracinių bylų teisenos įstatymo nustatyta tvarka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.