S. Kairys dar kartą paragino A. Valotką apsispręsti dėl darbo VKI: tikiuosi, nepieš gėlyčių arba pieš jas nebūdamas vadovu

Kultūros ministras Simonas Kairys viliasi, kad raginimų atsistatydinti sulaukęs Valstybinės kalbos inspekcijos (VKI) viršininkas Audrius Valotka tinkamai įvertins susiklosčiusią situaciją ir rimtai pažiūrės į jam skiriamas pastabas. Politikas tikisi, kad nebe pirmą kartą kritikos dėl pasisakymų sulaukiantis inspekcijos vadovas „nelaikys visų įkaitais“ ir priims, pasak jo, būtinus sprendimus dėl ateities poste.

 S. Kairys ir A. Valotka<br> Lrytas.lt koliažas.
 S. Kairys ir A. Valotka<br> Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (3)

Augustė Lyberytė

Oct 30, 2023, 10:54 AM

Taip politikas reagavo į A. Valotkos pasisakymus apie ministerijos pateiktas komisijos išvadas. Kaip pranešta anksčiau, Eltai VKI vadovas teigė dar neapsisprendęs, ar trauksis iš pareigų – A. Valotka praėjusią savaitę nurodė žiūrintis į dokumentą ir paišantis ant jo gėlytes.

„Sąlygos yra sudarytos, kaip pagarbiai ir palyginus gražiai išeiti iš šitos situacijos – įvertinant protingą laiko terminą, įvertinant ir galimybes kažkaip išsaugoti ir savo veidą, ir kitus dalykus. Tikiuosi, kad direktorius tuo geraširdiškumu iš ministerijos pusės pasinaudos, nelaikys visų įkaitais, nepieš gėlyčių arba jas pieš jau nebūdamas inspekcijos vadovu“, – pirmadienį prieš prasidedant Vyriausybės posėdžiui Eltai teigė S. Kairys.

Ministras kartoja, kad darbas su A. Valotka yra nebeįmanomas – tai, pasak S. Kairio, rodo ir VKI vadovo reakcija į darbo grupės išvadas.

„Jis turi protingą terminą priimti būtiniems sprendimams. Aš tikrai nenorėčiau komentuoti nei Valotkos gėlyčių, nei bet kokių kitų pasisakymų, nes (...) tai nesibaigia ir tą vis matome. Manau, kad vadovas turėtų rimčiau žiūrėti į pastabas ir supratimą, nes to pasitikėjimo jau nebėra ir darbas kartu nebėra įmanomas“, – nurodė S. Kairys.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę Kultūros ministerija pasiūlė A. Valotkai abipusiu susitarimu nutraukti darbo santykius VKI.

Toks raštas vadovui skirtas po jo pasisakymų konferencijoje, kurios metu VKI viršininkas nepagarbiai kalbėjo apie pavėžėjus, kurie esą „kalba „čiurkų“ kalbomis“. Pats A. Valotka tikino sakęs ne „čiurkų“, o „tiurkų“.

A. Valotka kritikos dėl savo pasisakymų sulaukia ne pirmą kartą. Kultūros ministerijos suburta komisija A. Valotkai rugpjūčio mėnesį jau skyrė pastabą dėl jo pasisakymų radijo laidoje, kurios metu jis nurodė, jog lenkiškos kaimų pavadinimų lentelės Vilniaus rajone ne tik žymi istorinę lenkų okupacinę teritoriją, bet ir pažeidžia Lietuvos įstatymus, todėl turėtų būti pašalintos. VKI viršininkas taip pat prilygino šiuos užrašus rusų okupuotų Donbaso teritorijų ženklinimui.

Tuo metu kovo mėnesį VKI sulaukė kritikos dėl šalies institucijoms išsiųsto rašto, kuriame nurodė, jog planuojama pradėti tikrinti šalyje dirbančių karo pabėgėlių iš Ukrainos lietuvių kalbos žinias.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.