Vyriausybė pritarė siūlymui griežtinti įkalinimo sąlygas iš bausmės atlikimo vietos pabėgusiems nuteistiesiems

Vyriausybė pirmadienį pritarė įstatymų pataisoms, kuriomis siūloma griežtinti įkalinimo sąlygas laiku į bausmės atlikimo vietą negrįžusiems nuteistiesiems.

Sulaikymas<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Sulaikymas<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Policija<br>D.Umbraso nuotr.
Policija<br>D.Umbraso nuotr.
Kalėjimas<br>T.Bauro nuotr.
Kalėjimas<br>T.Bauro nuotr.
Pravieniškių pataisos namai<br>M.Patašiaus nuotr.
Pravieniškių pataisos namai<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Gytis Pankūnas

Oct 30, 2023, 11:01 AM

Teisingumo ministerijos teikiamomis Bausmių vykdymo kodekso, Baudžiamojo proceso kodekso, Probacijos įstatymo, Suėmimo vykdymo įstatymo pataisomis siekiama numatyti, kad ties nuteistieji, kurie be pateisinamos priežasties nustatytu laiku negrįžo į atviro tipo bausmės atlikimo vietą ar pabėgo iš jos, būtų perkeliami į pusiau atviro tipo bausmės atlikimo vietą.

„Tokia nuostata sudarytų sąlygas padidinti atviro tipo bausmės atlikimo vietose laikomų nuteistųjų drausmingumą, o piktybiškai nurodytus teisės pažeidimus darantiems nuteistiesiems galėtų būti sugriežtinamos bausmės atlikimo sąlygos, jie nebegalėtų daryti neigiamos įtakos kitiems atviro tipo bausmės atlikimo vietose bausmes atliekantiems asmenims“, – teigiama įstatymo pakeitimo projekte.

Šiai iniciatyvai ministrų kabinetas pirmadienį pritarė.

Taip pat be minėtos pataisos įstatymų pakeitimais siūloma leisti nuteistiesiems, kuriems skirta laisvės atėmimo bausmė viršija trejus metus, bet neviršija 10 metų, atlikusiems du trečdalius bausmės laiko, du kartus per mėnesį trumpam išvykti į namus.

Teisingumo ministerija teisės aktų pataisomis siūlo leisti nuteistąjį įdarbinusiam darbdaviui nuteistojo darbo užmokestį pervesti tiesiogiai į nuteistojo sąskaitą. Šiuo metu numatyta, kad nuteistojo atlyginimas pervedamas į laisvės atėmimo vietų įstaigos sąskaitą.

Įstatymų pataisomis taip pat norima numatyti, kad lygtinis paleidimas nebūtų taikomas asmenims, kurie atlieka įkalinimo bausmę už nusikaltimus žmoniškumui ir karo nusikaltimus.

Teisingumo ministerijos įstatymo pataisos bus svarstomos Seime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.