Išmaldos kaulytojai – vis įžūlesni: vienus vežioja prabangūs automobiliai, kitiems yra būtinas gydymas

Kėdainių mieste daugėja išmaldos prašytojų: vieni jų visiems pažįstami vietos gyventojai, kiti – atvykėliai. Kėdainiuose išmaldos prašyti draudžiama, tačiau gyventojai pastebi, jog išmaldos kaulytojai tampa vis įžūlesni. Padėti tokį gyvenimo būdą pasirinkusiems asmenims bandė ne tik paprastai žmonės, bet ir įvairios tarnybos. Deja, prievarta tokiais atvejais negalima, žmogus pats turi norėti keistis. Visgi dėl labiausiai kėdainiečių aptarinėjamo asmens – jauno benamio – gerų naujienų yra. Vyksta teisinės procedūros: neveiksnumo nustatymas, rūpybos ir rūpintojo paskyrimas, socialinių paslaugų skyrimas. Tuo metu specialistai atsakymų ir teisybės ragina ieškoti kreipiantis į atitinkamas institucijas, o ne socialiniuose tinkluose.

Išmaldos kaulytojai tampa vis įžūlesni, bet kitaip savo gyvenimo neįsivaizduoja.<br> Lrytas.lt koliažas
Išmaldos kaulytojai tampa vis įžūlesni, bet kitaip savo gyvenimo neįsivaizduoja.<br> Lrytas.lt koliažas
Kartais į Kėdainius atvyksta ir šis vyras, kuriam amputuota dalis kojų. Jis išmaldos prašo taip pat prie įėjimo į prekybos centrus.<br>„Rinkos aikštės“/D.Kuprijanovo nuotr.
Kartais į Kėdainius atvyksta ir šis vyras, kuriam amputuota dalis kojų. Jis išmaldos prašo taip pat prie įėjimo į prekybos centrus.<br>„Rinkos aikštės“/D.Kuprijanovo nuotr.
Apie šį jauną benamį vaikiną kėdainiečiai kalba ir gatvėje, ir socialiniuose tinkluose. Vieni ant jo pyksta, kiti – gaili.<br>„Rinkos aikštės“/D.Kuprijanovo nuotr.
Apie šį jauną benamį vaikiną kėdainiečiai kalba ir gatvėje, ir socialiniuose tinkluose. Vieni ant jo pyksta, kiti – gaili.<br>„Rinkos aikštės“/D.Kuprijanovo nuotr.
Jauna moteris sėdėjo neįgaliojo vežimėlyje, dar viena iš pažiūros sveika moteris ir pagyvenęs vyras prašė pinigų parduotuvės automobilių aikštelėje. Visi jie – ne kėdainiečiai. <br>„Rinkos aikštės“/D.Kuprijanovo nuotr.
Jauna moteris sėdėjo neįgaliojo vežimėlyje, dar viena iš pažiūros sveika moteris ir pagyvenęs vyras prašė pinigų parduotuvės automobilių aikštelėje. Visi jie – ne kėdainiečiai. <br>„Rinkos aikštės“/D.Kuprijanovo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Dmitrijus Kuprijanovas

Nov 2, 2023, 5:02 PM, atnaujinta Nov 2, 2023, 5:03 PM

Jaunas vaikinas gyvena gatvėje

Kėdainiečiams puikiai žinomas mieste prie įvairių prekybos centrų sutinkamas ilgų šviesių plaukų vaikinas vieniems kelia pyktį, kitiems – gailestį.

Sunku būtų ir suskaičiuoti, kiek žmonių jam tiesė pagalbos ranką, kiek kalbino, davė pinigų ar nupirko maisto.

Jaunas vaikinas (apie 25 m.) gyvena gatvėje, miega po atviru dangumi ir teigia, kad kitokio gyvenimo neįsivaizduoja. Jam pagalbą bandė suteikti ir socialinės įstaigos, tačiau jis iš ten išėjo, mat nepatiko nustatyta tvarka, kurios privalu laikytis.

Artimieji yra, bet nepadeda

„Rinkos aikštė“ pabandė surasti vaikino artimuosius. Paaiškėjo, kad jo mama gyvena Kėdainiuose. Moteris žino, kaip gyvena jos sūnus, tačiau teigia pati gyvenanti sunkiai ir negalinti jam padėti.

Pabandžius surasti vaikino tėvą, juo prisistatė net trys vyrai. Vienas – gyvenantis užsienyje, kiti du – Lietuvoje. Tačiau išsiaiškinti, kuris iš jų tikrasis, taip ir nepavyko.

Paaiškėjo, kad jis turi ir brolį, tačiau šis kategoriškai atsisako bendrauti su broliu.

Kėdainiečiai ir pyksta, ir gaili

Apie šį vaikiną kėdainiečiai kalba ir gatvėje, ir socialiniuose tinkluose. Vieni ant jo pyksta, kiti – gaili. Kėdainiečiai sako, kad vaikinas ligotas, tik liga nediagnozuota, mat į ligoninę savo noru jis neina, o prievarta niekas gydyti negali, kol asmuo nekelia grėsmės savo ar aplinkinių žmonių sveikatai ar gyvybei.

Tiesa, atsiranda vis daugiau besipiktinančių, esą niekas žmogui nepadeda, o artėja šalčiai…

Jaunas vaikinas dabar miega šalia užsidegęs kapų žvakę. Jis aiškina, kad taip esą šalnos jo „nepaims“. Tačiau tokį vaizdą pamatyti nakties metu tikrai nejauku.

Kiti piktinasi, kad šis jaunuolis persekioja jaunesnius žmones ar kad įkyriai lenda į automobilius, keikia žmones, prašydamas pinigų.

Dar kitiems jis tiesiog atgrasus, mat vaikšto visas purvinas ir susivėlusiais ilgais plaukais.

Nėra ko norėti, žmogus miega arba po daugiabučių balkonais, arba po miesto medžiais, arba tiesiog po atviru dangumi.

Yra ir daugiau išmaldos prašytojų

Kėdainiuose yra ir daugiau asmenų, prašančių išmaldos. Dar vienas jaunas vyrukas – romų tautybės, kitas – lietuvis. Dažnai šie jauni vyrai vaikšto prekybos centrų aikštelėse ir kaulija iš žmonių pinigus. Vieni pagaili ir duoda, kiti nuveja šalin – kartais mandagiai, kartais nelabai.

Tiesa, šie du jauni vyrukai nėra piktybiniai, nedavus pinigų tiesiog nueina.

Išmaldos prašymas – darbas?

„Rinkos aikštė“ užfiksavo ir dar keletą išmaldos prašytojų prie prekybos centrų. Keletas moterų sėdėjo neįgaliųjų vežimėliuose, dar viena iš pažiūros sveika moteris ir pagyvenęs vyras prašė pinigų įsitaisę prie parduotuvių durų.

Beje, šiuos asmenis greitai nuvydavo parduotuvių apsaugos darbuotojai. Tačiau jie greitai atsidurdavo prie kito prekybos centro. O ten juos nuveždavo gana prabangus automobilis. Tokie išmaldų kaulytojai – ne kėdainiečiai, jie atvyksta iš kitų miestų. O išmaldų prašymas yra tiesiog jų darbas. Vežioja juos tam tikri asmenys, kurie pasiima ir dalį paaukotų pinigų.

Apsimeta ukrainiečiais

Pastaraisiais mėnesiais tapo labai populiaru apsimetinėti ukrainiečiais. Jauni vyrai ir moterys išmaldos prašo ir prie prekybos centrų, ir tiesiog gatvėje prie šviesoforų sustojusių automobilių. Kartais jie apsimeta ir kurčiais, ir aklais.

Dėl tokių sukčių jau perspėjo ir ne viena neįgaliuosius vienijanti organizacija. Nei kurtieji, nei aklieji gatvėse paramų nerenka. Todėl gyventojai perspėjami būti budriais ir žiūrėti, kam aukoja savo sunkiai uždirbtus pinigus.

Išmaldos kaulyti draudžiama

„Rinkos aikštė“ kreipėsi į Kėdainių rajono savivaldybę. Viešosios tvarkos skyriuje gautas atsakymas, jog viešose vietose prašyti išmaldos yra draudžiama.

„Informuojame, kad Kėdainių miesto ir kitų gyvenamųjų vietovių tvarkymo ir švaros taisyklių, patvirtintų 2016–04–29 Kėdainių rajono savivaldybės tarybos sprendimu yra numatyta, kad draudžiama prašyti išmaldos viešosiose vietose. Tuo pagrindu Administracinių nusižengimų kodekso 366 str. 1 d. už šią neteisėtą veiklą yra numatyta administracinė atsakomybė, gali būti paskirtas įspėjimas arba bauda iki 140 eurų.

Už šią veiką pradėti administracinę teiseną ir taikyti įstatyme numatytas sankcijas gali policijos pareigūnai ir Kėdainių rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus specialistai“, – informavo Saulius Rosteika, Viešosios tvarkos skyriaus vyr. specialistas.

Šiemet užfiksuoti septyni išmaldos prašymo atvejai

Pasirodo, viešose vietose elgetaujantys asmenys nelieka nepastebėti. Vien šiemet užfiksuoti septyni tokie atvejai.

„2023 metais užfiksuoti 7 išmaldos prašymo viešosiose vietose atvejus. Daugeliu atvejų specialistai su išmaldos prašančiaisiais vedė pokalbius, išaiškino gresiančią atsakomybę, įspėjo, kad pakartotinai nustačius pažeidimą bus skiriama nuobauda.

Per 2023 metus už išmaldos prašymą buvo surašytas vienas administracinių nusižengimų protokolas, nubaustas vienas asmuo“, – dėstė vyr. specialistas.

Dėl jauno benamio vyksta procedūros

Visgi dėl labiausiai kėdainiečių aptarinėjamo asmens – jauno benamio – gerų naujienų yra. Šiuo metu vyksta teisinės procedūros.

„Dėl socialiniuose tinkluose dažniausiai minimo asmens veiksmų Viešosios tvarkos skyriuje vyksta aplinkybių tikslinimo procesas. Savivaldybės Socialinės paramos skyriuje atliekamos atitinkamos procedūros, kad asmeniui būtų parūpinti asmens dokumentai, suteikta pagalba (medicininės ir socialinės paslaugos). Tokios teisinės procedūros kaip neveiksnumo nustatymas, rūpybos ir rūpintojo paskyrimas užtrunka.

Tačiau žmonės, kurie galimai nukentėjo nuo šio asmens, turėtų kreiptis į policiją, skambinant 112.

Tokiu būdu palengvintų institucijų darbą renkant įrodymus dėl asmens priverstinio gydymo ir neveiksnumo nustatymo“, – paaiškino S. Rosteika.

Pinigų davimas – ne išeitis

Kėdainių rajono savivaldybės mero pavaduotoja Danutė Mykolaitienė pažymėjo, kad pinigų davimas nėra išeitis, tai tik atitolina nuo realaus problemos sprendimo būdo.

„Pastebėjus benamius ar elgetaujančius asmenis, tikslingiausia informuoti Kėdainių bendruomenės socialinio centro socialinius darbuotojus, kurie pagal kompetenciją vertinta situaciją, siūlo pagalbą, esant poreikiui, nedelsiant ją suteikia. Tačiau reikia pažymėti, kad pagalba ne visada priimama, neretai tokie žmonės atsisako bendrauti.

Vis dėlto kiekvienas atvejis yra individualus ir skirtingas.

Kad asmuo pakeistų savo gyvenimo būdą ir išbristų iš priklausomybių, reikia ne tik socialinių darbuotojų pastangų, bet ir paties žmogaus motyvacijos bei noro tą pagalbą priimti. Tačiau dalis jų tiesiog renkasi tokį gyvenimo būdą. Ir čia iškyla įvairių kliūčių, apie kurias kartais net nesusimąstome.

Pinigų davimas nėra pagelbėjimas. Reikia, kad pirmiausia žmonės neaukotų, o geriau pasiūlytų pagalbą“, – akcentavo D. Mykolaitienė, Kėdainių rajono savivaldybės vicemerė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?