Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba nevertins A. Valotkos pasisakymų: tai Kultūros ministerijos atsakomybė

Į Valstybinės kalbos inspekcijos (VKI) viršininko Audriaus Valotkos naujausią pasisakymą sureagavusi Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba teigia, kad šiuo atveju lygių galimybių įstatymas nėra taikomas. Tarnybai nurodžius, kad sprendimą priimti turi Kultūros ministerija, ministras Simonas Kairys ir toliau laikosi pozicijos, kad A. Valotka likti pareigose nebegali.

Simonas Kairys ir Audrius Valotka.<br>Lrytas.lt koliažas
Simonas Kairys ir Audrius Valotka.<br>Lrytas.lt koliažas
VKI vadovas A.Valotka sulaukė ne tiktai daug kritikos, bet ir palaikymo.
VKI vadovas A.Valotka sulaukė ne tiktai daug kritikos, bet ir palaikymo.
A. Valotka<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
A. Valotka<br>J. Elinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 4, 2023, 1:20 PM

„Vertinti negalime. Tokiems santykiams netaikomos lygių galimybių įstatymo nuostatos“, – komentavo Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos teisininkė Laima Vengalė-Dits.

„Tai yra pasisakymas, kuris nuskambėjo konferencijoje, jis nepatenka į lygių galimybių įstatymo taikymo sritį. Negalima vertinti dėl galimo prieštaravimo lygių galimybių įstatymui, turbūt yra kiti teisės aktai, kurie galėtų reglamentuoti“, – pridūrė teisininkė.

Nors oficialiai Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos Kultūros ministerijai siųstame A. Valotkos pasisakymo įvertinime teigiama, kad tarnyba vertinimui neturi teisinio pagrindo, jų nuomone, VKI viršininko pasisakymas galėjo įžeisti REDA konferencijos dalyvius ar gyvą transliaciją stebinčius asmenis.

„Svarbu atsižvelgti į tai, kad Konferencija buvo transliuojama viešai ir galėjo daryti poveikį nemažai grupei žmonių“, – teigiama pateiktame vertinime.

Dokumente taip pat minima, jog A. Valotkos pasisakymus turėtų vertinti jį į pareigas skirianti institucija – Kultūros ministerija.

S. Kairys: ministerijos sprendimas dėl A. Valotkos yra priimtas

Savo ruožtu, kultūros ministras Simonas Kairys nekeičia savo pozicijos dėl A. Valotkos.

„Komisija, kuri tyrė Valotkos situaciją, buvo rekomendavusi, kad galėtume kreiptis į lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą. Čia nėra jų kompetencija, bet jie skyrė nemažai dėmesio ekspertiniam požiūriui, ką ta situacija galėtų reikšti“, – komentavo S. Kairys. „Sprendimas yra priimtas ir tai yra jau antroji pastaba vadovui“, – tęsė ministras.

Pats A. Valotka Eltai situaciją komentuoti atsisakė.

ELTA primena, kad Kultūros ministerija pasiūlė A. Valotkai abipusiu susitarimu nutraukti darbo santykius VKI.

Toks raštas vadovui skirtas po jo pasisakymų konferencijoje, kurios metu VKI viršininkas nepagarbiai kalbėjo apie pavėžėjus, kurie esą „kalba „čiurkų“ kalbomis“. Pats A. Valotka tikino sakęs ne „čiurkų“, o „tiurkų“.

A. Valotka kritikos dėl savo pasisakymų sulaukia ne pirmą kartą. Kultūros ministerijos suburta komisija A. Valotkai rugpjūčio mėnesį jau skyrė pastabą dėl jo pasisakymų radijo laidoje, kurios metu jis nurodė, jog lenkiškos kaimų pavadinimų lentelės Vilniaus rajone ne tik žymi istorinę lenkų okupacinę teritoriją, bet ir pažeidžia Lietuvos įstatymus, todėl turėtų būti pašalintos. VKI viršininkas taip pat prilygino šiuos užrašus rusų okupuotų Donbaso teritorijų ženklinimui.

Tuo metu kovo mėnesį VKI sulaukė kritikos dėl šalies institucijoms išsiųsto rašto, kuriame nurodė, jog planuojama pradėti tikrinti šalyje dirbančių karo pabėgėlių iš Ukrainos lietuvių kalbos žinias.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.