Seimo komitetas mano, kad ministerija turėtų tobulinti VST reformą: tikina, kad reformai – ne laikas

Trečiadienį posėdžiavęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) siūlys Vidaus reikalų ministerijai (VRM) tobulinti policijos ir Viešojo saugumo tarnybos (VST) reformą.

Seimo komitetas mano, kad ministerija turėtų tobulinti VST reformą: tikina, kad reformai – ne laikas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo komitetas mano, kad ministerija turėtų tobulinti VST reformą: tikina, kad reformai – ne laikas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jonas Jarutis<br>T.Bauro nuotr.
Jonas Jarutis<br>T.Bauro nuotr.
Valdas Rakutis<br>V.Skaraičio nuotr.
Valdas Rakutis<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-11-08 14:59

Tokį sprendimą komitetas patvirtino bendru sutarimu – pasiūlymas perduotas pagrindiniam klausimą svarstančiam Teisės ir teisėtvarkos komitetui (TTK).

„Siūlau tokį sprendimą – siūlyti pagrindiniam komitetui (...) grąžinti iniciatoriams projektą (...) tobulinti, atskiriant policijos struktūrinį pertvarkymo klausimą nuo Viešojo saugumo tarnybos pavaldumo klausimo“, – komiteto išvadą posėdžio metu pagarsino liberalas Virgilijus Alekna.

„Komitetas iš dalies pritarė tęsiamai Policijos pokyčiams, bet Viešojo saugumo tarnybos pavaldumo keitimą vertina kaip nepakankamai išdiskutuotą“, – pridūrė jis ir paragino parlamentarus tinkamai įvertinti tokios reformos poveikį nacionaliniam saugumui.

Politikui antrino ir opozicijos atstovai. „Valstietis“ Jonas Jarutis pažymėjo, kad tokia policijos ir VST reforma yra reikalinga, tačiau dabar tam nėra tinkamas laikas.

„Manau, kad pertvarka toje srityje šiuo metu tikrai nereikalinga. Ir apskritai toje šviesoje, kurioje ta pertvarka prasidėjo – manau, tikrai ne tas momentas ir ne ta atmosfera, dėl kurios ta pertvarka daroma“, – pažymėjo jis.

Tuo metu Dovilė Šakalienė atkreipė dėmesį, kad nepaisant to, jog komitetas aptarinėja VST reformą ne pirmą kartą – buvo rengiami ir klausymai, ir bendras posėdis su TTK – argumentų, kodėl tokia pertvarka reikalinga, pateikta nebuvo.

„Labai gaila, nes įvairias formatais turėjome labai daug pokalbių. Bet aiškiai, konkrečiai nurodyti, iliustruojant, kodėl jungimas yra tas būdas, kuriuo būtų tarnyba sustiprinta, patobulinta, finansavimas sutvarkytas (...) – taip ir nebuvo pateikta atsakymų“, – apgailestavo ji.

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) teikiamiems įstatymų pokyčiams kritikos negailėjo ir ministrės Agnės Bilotaitės bendrapartiečiai, abejojantys, ar pokyčiai nesusilpnins VST.

„Labai svarbus yra permainos laikas. Manau, šiais laikais kažką iš naujo padaryti nespėsime, kils daug problemų, daug demotyvacijų – tą rodo ir profsąjungų raštai. (...) Manau, kad ši reforma turi sveiką grūdą, bet ji turi būti daroma laiku“, – kalbėjo konservatorius Valdas Rakutis.

Įstatymų paketą dar turės apsvarstyti ir pagrindinis TTK komitetas.

Kaip skelbta anksčiau, VRM teikiamais įstatymo projektais, kuriems Seimas po pateikimo pritarė, siūloma reorganizuoti policijos veiklą – palikti tik 5 apygardų vyriausiuosius komisariatus (Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių ir Vilniaus), o Policijos departamento pavadinimą keisti į „Lietuvos policiją“. Papildomai būtų steigiami keturi policijos komisariatai – Marijampolės m., Tauragės raj., Utenos raj. ir Alytaus m. ir raj. savivaldybių teritorijai prižiūrėti.

Taip pat siūloma VST integruoti į policijos struktūras, paliekant tarnybai atskiro juridinio asmens statusą. Tarnybos savininko teises ir pareigas įgyvendintų policijos generalinis komisaras.

Pokyčius numatoma įgyvendinti etapais – nuostatos, susijusios su VST integravimu į policijos sistemą įsigaliotų nuo 2024 m. kovo 1 d., o administraciniai pokyčiais policijoje – nuo 2024 m. liepos 1 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.