Siūlo eiti dekomunizacijos keliu: tradicijos birželio 1 d. minėti Tarptautinę vaikų gynimo dieną gali nelikti

Seimo Švietimo ir mokslo komitetas pritarė Atmintinų dienų įstatymo pakeitimo projektui, siūlančiam iš atmintinų dienų sąrašo išbraukti birželio 1-ąją dieną – Tarptautinę vaikų gynimo dieną.

 Vaikai su mokytoja<br>Prane
 Vaikai su mokytoja<br>Prane
Klasė<br>R.Jurgaičio nuotr.
Klasė<br>R.Jurgaičio nuotr.
Mokinys<br>V.Skaraičio nuotr.
Mokinys<br>V.Skaraičio nuotr.
D. Asanavičiūtė<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
D. Asanavičiūtė<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Eugenijus Jovaiša<br>T.Bauro nuotr.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Eugenijus Jovaiša<br>T.Bauro nuotr.
Vilija Targamadzė<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilija Targamadzė<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Jadvyga Bieliavska

Nov 8, 2023, 12:15 PM

Bet vaikai neliks be šventės – komiteto nariai pritarė siūlymui gegužės trečiąjį penktadienį minėti Vaiko dieną, o lapkričio 20 d. būtų minima Pasaulinė vaiko teisių apsaugos diena. Tačiau galutinį sprendimą dėl to turės priimti visas Seimas.

„Jeigu mes vykdome dekomunizaciją, tai tikrai yra noras vykdyti iki galo ir peržiūrėti atmintinas dienas. Jau turime Mamos, Tėvo dienas, o gegužės trečiąjį penktadienį būtų minima Vaiko diena. Kai yra šilta, prieš mokinių atostogas, visos šeimos galėtų švęsti tuo pačiu laiku. Lapkričio 20 d. būtų minima Pasaulinė vaiko teisių apsaugos diena“, – Švietimo ir mokslo komiteto posėdyje sakė Seimo narė Dalia Asanavičiūtė.

Jai pritarė akademikas, profesorius Eugenijus Jovaiša.

„Visiškai teisingai išsiaiškintas tas komunistinis birželio 1 d. kontekstas. Tikrai mes rekomenduojame tą dieną dekomunizuoti“, – sakė E. Jovaiša.

Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Artūras Žukauskas atkreipė dėmesį į tai, kad birželio 1 d. švenčia visos buvusios sovietinės respublikos, Angola, Kinija, Ekvadoras. „Vakarų šalys švenčia lapkričio 20 d.“, – pastebėjo jis.

Seimo narė prof. Vilija Targamadzė teigė nesanti prieš, bet, jos nuomone, dėl jau tradicija tapusios vaikų šventės panaikinimo reikėjo pasitarti su įvairiomis organizacijomis.

„Kai pradedame iš viršaus naikinti tradicijas, būna labai didelis pasipriešinimas. Mano supratimu, reikėjo aptarti su įvairiomis asociacijomis. (...) Yra ir šeimų, savivaldybių ir kitos įvairios asociacijos. Taip yra nedaroma. Jeigu mes esame demokratinė šalis, turėtume atkreipti dėmesį į asociacijas, į tai, ką jos mano,“ – teigė V. Targamadzė.

Reaguodama į tai, Seimo narė Dalia Asanavičiūtė akcentavo, kad šitas pasiūlymas „neatėjo iš viršaus, tai atėjo iš vaiko teisių apsaugos organizacijų“.

„Nėra apskritai naikinama vaiko diena, kaip tik siūlomos dvi dienos. (...) O sovietines tradicijas galime išguiti iš mūsų gyvenimo“, – mano D. Asanavičiūtė.

Jai pritardamas Seimo narys Edmundas Pupinis siūlė pagalvoti ir apie kitų sovietinių švenčių atsisakymą, pvz. Moters dienos šventės. „Yra nemažai likusių švenčių ir tradicijų, kai reikėtų nutraukti tuos saitus“, – siūlė jis.

Seimo narė Beata Pietkiewicz mano, kad „ne iš to galo pradedame tą dekomunizaciją“.

„Dar liko Lietuvoje daug viešų vietų, kur stovi sovietmečio karys. Seimas nesutinka paviešinti buvusių KGB bendradarbių. Nesu prieš pateiktus projektus, bet, manau, kad ne nuo to pradedame dekomunizaciją. Pradėkime ne nuo švenčių vaikams naikinimo, o nuo rimtų dalykų“,– ragino ji.

Liepos 4 d. Seimas pateikimo stadijoje pritarė Seimo narės Paulės Kuzmickienės pateiktam Atmintinų dienų įstatymo pakeitimo projektui, siūlančiam iš atmintinų dienų sąrašo išbraukti birželio 1-ąją dieną – Tarptautinę vaikų gynimo dieną ir įtraukti dvi naujas atmintinas dienas – Vaiko dieną (gegužės trečiasis penktadienis) ir Pasaulinę vaiko teisių apsaugos dieną (lapkričio 20 d.).

Pateikdama projektą Seimo narė Paulė Kuzmickienė siūlė atsisakyti posovietinio Tarptautinės vaikų gynimo dienos minėjimo. Ji priminė, kad po 1949 m. Maskvoje įvykusios Tarptautinės moterų konferencijos Sovietų Sąjungoje 1950 m. birželio 1 d. pirmąkart buvo paminėta Tarptautinė vaikų gynimo diena.

Iki šių dienų Tarptautinė vaikų gynimo diena Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų Rytų ir Vidurio Europos valstybių (Baltarusijoje, Bulgarijoje, Estijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Rusijoje) bei komunistinėse valstybėse (Kinijoje, Šiaurės Korėjoje, Vietname), kasmet minima birželio 1 d.

Daugelyje Vakarų šalių (Airijoje, Graikijoje, Ispanijoje, Italijoje, Kroatijoje, Kipre, Nyderlanduose, Prancūzijoje) ir Skandinavijos valstybių (Danijoje, Suomijoje, Švedijoje) Pasauline vaikų diena laikoma lapkričio 20-oji – diena, kurią 1959 m. priimta Jungtinių Tautų vaiko teisių deklaracija bei kurią 1989 m. priimta Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvencija.

Šiuo metu teisės aktuose Pasaulinė vaiko teisių apsaugos diena kaip atmintina diena nereglamentuota. Tuo tarpu galiojančiame Atmintinų dienų įstatyme atmintina diena yra nustatyta Tarptautinė vaikų gynimo diena – birželio 1-oji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.