V. Sinkevičius: EK rekomendacija pradėti stojimo į ES derybas su Ukraina ir Moldova – laimėjimas Europai

Eurokomisaras Virginijus Sinkevičius tvirtina, kad Europos Komisijos (EK) rekomendacija Ukrainai ir Moldovai pradėti stojimo į Europos Sąjunga (ES) derybas padės judėti saugesnės ir labiau integruotos Europos link. Jis džiaugėsi, kad šiuo klausimu pavyko pajudėti į priekį.

V. Sinkevičius<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
V. Sinkevičius<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Virginijus Sinkevičius <br>T.Bauro nuotr.
Virginijus Sinkevičius <br>T.Bauro nuotr.
V. Sinkevičius<br>T.Bauro nuotr.
V. Sinkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Ignas Dobrovolskas

Nov 8, 2023, 2:31 PM

„Komisija neabejoja, kad Moldova ir Ukraina labai sparčiai įgyvendino reikalingas reformas. Kandidačių statuso suteikimas buvo su tam tikromis sąlygomis, reikalingomis reformomis įgyvendinti, kurias abi šalys sugebėjo įgyvendinti ir kandidatės statusą jos gavo per rekordiškai trumpą laiką“, – Eltai teigė V. Sinkevičius.

„Mes puikiai suprantame, kad tai yra laimėjimas ne tik Moldovai ir Ukrainai, bet laimėjimas ir Europai. Su šiomis rekomendacijomis Tarybai judame į priekį link saugesnės Europos, labiau integruotos Europos, Europos kurią vienija teisės viršenybės principas, žmogaus teisės ir laisvės, fundamentalūs principai. Džiaugiuosi, kad judame pagaliau į priekį“, – tvirtino jis.

Procesas nebus greitas

Visgi V. Sinkevičius pažymėjo, kad stojimo į ES procesas nebus greitas ir istoriškai nuo prašymo įteikimo iki tapimo oficialia Sąjungos nare, valstybėms trukdavo apie 9 metus. Anot jo, jeigu Europos Vadovų Taryba (EVT) patvirtins EK rekomendaciją, prasidės oficialios, ilgai truksiančios derybos, kurių metu Ukrainos ir Moldovos lauks didelis darbas.

„Tiek Moldova, tiek Ukraina turės atidaryti ir uždaryti šešiose plačiose kategorijose vadinamuosius 35 skirsnius, kiekvienas iš jų itin svarbus ir kiekviename iš jų reikės pasiekti 5 balų įvertinimą iš 5 galimų, tą turės patvirtinti ES institucijos ir lauks didelė dalis darbo“, – sakė EK narys.

„Džiaugiuosi, kad nepaisant sunkumų, karo Ukrainoje, kuris veikia ir Moldovą, šios šalys jau dabar geba įgyvendinti reformas, tai matau ir mano skirsnyje, kalbant apie aplinkosaugą“, – akcentavo jis.

Nemato priežasčių blokuoti derybų pradžią

Šią savaitę pasigirdus kalboms, kad Vengrija EVT gali blokuoti galimą Ukrainos ir Moldovos stojimo į ES derybų pradžią, eurokomisaras to nenorėjo komentuoti. Tačiau jis tikino nematąs priežasčių ES narėms blokuoti derybas.

„Nenorėčiau spekuliuoti kaip elgsis šalys narės Taryboje. Komisijoje priėmėme vieningą sprendimą. (...) Aš nematau priežasčių Tarybos šalims narėms blokuoti galimą pradžią derybų“, – aiškino V. Sinkevičius.

ELTA primena, kad EK rekomenduoja pradėti Ukrainos stojimo į ES derybas, nepaisant jos kovos su korupcija trūkumų ir būtinybės toliau riboti oligarchų įtaką.

Briuselis taip pat rekomenduoja pradėti narystės derybas su Moldova, Sakartvelui suteikti kandidatės statusą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.