G. Landsbergis: EK turi svertus įtikinti valstybes, kad derybos dėl Ukrainos narystės ES prasidėtų šiemet

Nors Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigė nesąs užtikrintas, kad derybos dėl Ukrainos narystės Europos sąjungoje (ES) prasidės jau gruodį, Vilniuje viešintis Čekijos užsienio reikalų ministras Jan Lipavský pabrėžė, kad šalis neturi abejonių, jog Ukraina iš savo pusės padarys viską, kad derybos prasidėtų dar šiemet. Jis taip pat pažymėjo, kad sveikina Europos Komisijos (EK) sprendimą, nes, pasak jo, kuo didesnė ES, tuo „būsime stipresni“.

Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Viktorija Smirnovaitė

Nov 10, 2023, 12:42 PM

„Neišreiškiau abejonės, tik sakiau, kad tai (derybų dėl Ukrainos stojimo į ES pradžia – ELTA) – negarantuota, dėl to, kad kai kurios valstybės yra išreiškusios abejones. Tikiuosi, kad tai pavyks išspręsti“, – savo ketvirtadienį išsakytą poziciją dėl Ukrainos pakvietimo į ES spaudos konferencijoje penktadienį komentavo G. Landsbergis.

„Europos komisija (EK) yra patvirtinusi, kad tai mato ir turi būdus, kaip įtikinti tas valstybes iki metų pabaigos, kad tos derybos būtų pradėtos. Tam EK prieš valstybes turi įvairius svertus“, – pridūrė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Tuo metu Vilniuje viešintis Čekijos užsienio reikalų ministras Jan Lipavský pažymėjo, kad Čekija visiškai remia Ukrainos narystę bendrijoje ir džiaugėsi, kad šiuo klausimu šalis laikosi vieningai griežtos pozicijos su Lietuva.

„Visiškai remiame ES plėtrą, visiškai remiame Ukrainos stojimą, Ukraina turi atlikti daug namų darbų, visi tai supranta. Tačiau jie pareiškė, kad namų darbus atliks. Manau, kad komisijos ataskaitoje aiškiai matosi, kad jie atlieka tuos namų darbus“, – spaudos konferencijoje kalbėjo J. Lipavsky.

„Džiaugiuosi, kad laikomės vienodos, griežtos pozicijos ir tiek dvišaliais pagrindais, tiek tarptautiniu mastu remiame Ukrainą. Džiaugiuosi, kad EK rekomendavo pradėti derybas dėl stojimo su Moldova ir Ukraina. Kuo didesnė bus ES, tuo būsime stipresni“, – teigė jis.

ELTA primena, kad šią savaitę EK paskelbė rekomendaciją pradėti Ukrainos stojimo į ES derybas, nepaisant jos kovos su korupcija trūkumų ir būtinybės toliau riboti oligarchų įtaką.

Briuselis taip pat rekomenduoja pradėti narystės derybas su Moldova, Sakartvelui suteikti kandidatės statusą.

Kaip ketvirtadienį žurnalistams teigė Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, EK rekomendacija Ukrainai pradėti stojimo į ES derybas yra didelis žingsnis, bet jis dar nereiškia proceso pradžios. G. Landsbergis negalėjo patikinti, ar ES valstybių vadovai gruodžio mėnesį vyksiančiame Europos Vadovų Tarybos (EVT) posėdyje balsuos dėl EK rekomendacijos vieningai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.