R. Paksas nedalyvaus artimiausiuose rinkimuose: neatmeta varianto ateityje grįžti į politiką

Per apkaltą iš prezidento posto pašalintas Rolandas Paksas nesiruošia dalyvauti nė vienuose 2024 m. vyksiančiuose rinkimuose. Kaip teigia buvęs europarlamentaras, jis nepasinaudos galimybe siekti šalies vadovo posto po to, kai praėjusiais metais tokią galimybę jam sugrąžino Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimą įgyvendinęs Seimas.

 R. Paksas<br> M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
 R. Paksas<br> M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Rolandas Paksas <br>T.Bauro nuotr.
Rolandas Paksas <br>T.Bauro nuotr.
Rolandas Paksas <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rolandas Paksas <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rolandas Paksas <br>D.Umbraso nuotr.
Rolandas Paksas <br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-11-13 19:13, atnaujinta 2023-11-13 19:15

„Dabar man nuimti visi apribojimai dalyvauti bet kokiuose rinkimuose. Tačiau aš nesiruošiu dalyvauti rinkimuose: nei vienuose, nei kituose, nei trečiuose“, – Eltai teigė R. Paksas, neatmesdamas, kad į politiką galėtų grįžti ateityje.

„Nenoriu spėlioti, bet bent šiuose artimiausiuose rinkimuose planų nėra“, – sakė R. Paksas.

Nuo prezidento posto nušalintam Rolandui Paksui galimybė siekti prezidento, Seimo ar Vyriausybės nario pareigų atsivėrė 2022 m. balandį, Seimui priėmus Konstitucijos pataisą. Dėl šios Konstitucijos pataisos diskusijos vyko daugiau nei 10 metų.

ELTA primena, kad 2022 m. pavasarį Seimas pritarė įstatymui, kuris sudarė galimybę R. Paksui vėl siekti pareigų, kurių ėjimo pradžia pagal Konstituciją yra susieta su priesaikos davimu. Šis Seimo sprendimas priimtas įgyvendinant Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimą. 2011 EŽTT konstatavo, kad iš prezidento posto pašalintam politikui pritaikytas draudimas iki gyvos galvos dalyvauti rinkimuose yra neproporcingas.

R. Paksas iš šalies vadovo pareigų po apkaltos procedūros buvo pašalintas 2004 metais. Tada politikas buvo pripažitas kaltu dėl neteisėto pilietybės suteikimo rusų verslininkui Jurijui Borisovui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.