R. Žemaitaitis savo pasisakymų apie žydų tautą nesigaili: prognozavau, kad apkaltą palaikys daugiau parlamentarų

Antisemitizmu kaltinamas Seimo narys Remigijus Žemaitaitis tikina savo pasisakymų apie žydų tautą nesigailintis. Politikas taip pat pabrėžia pats Seimo nario mandato neatsisakysiąs.

R. Žemaitaitis<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
R. Žemaitaitis<br>A. Ufarto (ELTA) nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>V.Skaraičio nuotr.
Remigijus Žemaitaitis<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Nov 16, 2023, 12:50 PM

„Gali gailėtis žmogus tik tokiu atveju, jeigu jis kalba netiesą, kalba ne faktais, kalba ne istoriniais dalykais. Aš aiškiai pasakiau ir aš apgyniau“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė R. Žemaitaitis.

„Ir ką matyte dabar pasaulyje – pasaulis praktiškai visas nusisukinėja nuo Izraelio ir nuo premjero Netanyahu. Šiandieną ką daro Izraelis ir ką daro Benjaminas Netanyahu, tai jis visą neapykantą užtraukia ant žydų tautos“, – sakė jis. 

Politikas taip pat teigia prognozavęs, kad jam iniciuojamą apkaltą palaikys dar didesnis skaičius parlamentarų. 

„Aš tikėjausi, kad bus koks 101–102, kurie balsuos „už“. (...) Matyt, gal žmonės kai kurie išsigando, gal sąžinės jausmas atėjo“, – sakė jis.

Jei R. Žemaitaitis būtų pašalintas apkaltos būdu dėl Seimo nario priesaikos sulaužymo, artėjančiuose rinkimuose jis į Seimą kandidatuoti negalėtų. Visgi politikas tikina neketinantis atsisakyti savo Seimo nario mandato vien tam, kad užkirstų kelią tokiai galimybei.

„Ne man šiandieną reikia duoti tą klausimą, ar atsistatydinti, ar ne. Aš esu Remigijus Žemaitaitis, išrinktas vienmandatėje savo apygardoje ir aš eisiu iki galo, nes šiandien dienai Konstitucija tai gina ir gina Žmogaus Teisių Teismas“, – pabrėžė parlamentaras.

Specialioji apkaltos R. Žemaitaičiui komisija konstatavo, kad Seimo narys savo įrašuose socialiniame tinkle „Facebook“ sąmoningai, pakartotinai ir tikslingai skleidė tiesos neatitinkančią informaciją apie žydų tautą, bei žydų tautybės asmenis, priskirdamas jiems sunkius ir labai sunkius nusikaltimus, įvykdytų kitų asmenų ar asmenų grupių.

„Šiuos veiksmus jis galimai atliko tikslais, nesuderinamais su Seimo nario mandato jam suteikiamomis teisėmis ir pareigomis“, – akcentavo komisijos pirmininkas Arūnas Valinskas

Seimas ketvirtadienį apsisprendė, kad yra pagrindas antisemitizmu kaltinamo R. Žemaitaičio apkaltai.

Komisijos išvadose rašoma, kad minėtais veiksmais R. Žemaitaitis galimai sulaužė Seimo nario priesaiką bei šiurkščiai pažeidė Lietuvos Respublikos Konstituciją, pagrįstumą; Seimo narių grupės teikime pradėti apkaltos procesą R. Žemaitaičiui pateikti kaltinimai yra pagrįsti, todėl yra pagrindas pradėti šiam Seimo nariui apkaltos procesą Seime.

ELTA primena, kad R. Žemaitaitis savo antisemitiniais pareiškimais ne kartą papiktino tarptautinę bendruomenę. Politikas apkaltino žydus esą vykdžius „lietuvių holokaustą“, viešai dalinosi antisemitiniais pareiškimais. Generalinė prokuratūra dėl parlamentaro antisemitinių pareiškimų yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą. 

Kaip numato Seimo statutas, parlamentarams nutarus, kad yra pagrindas politiko apkaltai, Seimas turi kreiptis į KT, kad šis įvertintų, ar buvo pažeista Konstitucija bei sulaužyta duota priesaika. KT konstatavus, kad priesaika buvo sulaužyta, Seimo nario mandatas gali būti panaikintas 85 Seimo nariams balsavus už.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste