JAV televizijoje – D. Grybauskaitės įspėjimas: esame įtraukiami į pasaulinį konfliktą ir to nestabdome

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasinaudos dabartine geopolitine situacija Izraelyje agresyvesniems veiksmams ir konfrontacijai su Vakarų šalimis, amerikiečių televizijos CNN laidoje įspėjo buvusi šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė.

 Dalios Grybauskaitės interviu CNN.<br> Laidos stop kadras.
 Dalios Grybauskaitės interviu CNN.<br> Laidos stop kadras.
Dalia Grybauskaitė.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
Dalia Grybauskaitė.<br>A.Ufarto (ELTA) nuotr.
D.Grybauskaitė<br>A.Ufarto/ELTA nuotr.
D.Grybauskaitė<br>A.Ufarto/ELTA nuotr.
Dalia Grybauskaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Dalia Grybauskaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 19, 2023, 3:31 PM, atnaujinta Nov 19, 2023, 3:43 PM

Kalbėdama su CNN žurnaliste Christiane Amanpour buvusi šalies vadovė pabrėžė, kad V.Putinas bandys išnaudoti situaciją, kai JAV ir kitų Vakarų šalių dėmesys yra nukreiptas į Izraelį.

„Tai yra tobula situacija V.Putinui – jis atsidūrė šešėlyje. Jis gali, ir greičiausiai imsis, dar agresyvesnių veiksmų. Jam tai yra labai palanki situacija“, – šeštadienį, kalbėdama nuotoliu nurodė D.Grybauskaitė.

Kadenciją baigusi prezidentė aiškino, kad Lietuva tokiam scenarijui ruošiasi: atnaujinami NATO gynybos planai, imamasi pilietinio pasirengimo.

„Mes ne tik kovojame informacinį karą, kovojame prieš melą, kuris sukasi apie karą, bet taip pat bandome didinti savo atsparumą, nes gyvename pasienyje, žinome savo priešą.

Mes taip pat vienijame ir savo kaimynus, bandome bendrai visiems paaiškinti ir visus paruošti galimam Rusijos grasinimų ir agresijos padidėjimui“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

Paklausta, kaip vertina tai, kad JAV kongresas kol kas blokuoja paramos Ukrainai paketą ir tai, kad į JAV prezidento postą vėl gali sugrįžti Donaldas Trumpas, praeityje vienam NATO šalies lyderiui pareiškęs, kad JAV negintų jo šalies, net jeigu ją užpultų Rusija, D.Grybauskaitė pabrėžė, kad Respublikonų partijos padarytos klaidos atsisuks prieš pačią JAV.

„Atsimenu tą laikotarpį. Buvau NATO Aljanso susitikime Briuselyje, tai buvo pirmasis D.Trumpo vizitas Briuselyje, kai buvo kilusi rimta grėsmė, kad JAV pasitrauks iš NATO.

Visgi, klaidos, kurias Respublikonų vadovybė daro, labai greitai ir labai stipriai atsisuks prieš pačią JAV“, – įspėjo D.Grybauskaitė.

Buvusi šalies vadovė laidos metu taip pat sukritikavo ir NATO veiksmus – anot jos, Aljansas per dvejus karo Ukrainoje metus nė kiek nepasistūmėjo į priekį.

„Mes daug kalbame, daug diskutuojame, suteikiame Ukrainai lašą po lašo paramos, bet tik tiek, kad ji nenuskęstų ir nežūtų – neduodame jai pakankamai, kad Ukraina laimėtų.

Juk ši parama nebūtų skiriama tik Ukrainos pergalei – ji būtų mūsų visų pergalei prieš agresorių. Pastarieji dveji metai parodė, kad mūsų klaidos, mūsų silpnybės yra tai, kodėl Ukrainoje vis dar liejamas kraujas“, – nurodė ji.

Tuo pačiu D.Grybauskaitė pabrėžė esminę klaidą, kalbant apie pagalbą Ukrainai. Anot jos, NATO šalys neturėtų apsiriboti vien paramos Ukrainai paketais, bet turėtų realiai įsitraukti į karo veiksmus.

„Bandėme išpirkti savo kaltę su parama Ukrainai, bet toks mąstymas nėra teisingas. Tai neturėtų būti tik parama Ukrainai, kad ji apgintų save, nes ukrainiečiai gina visus mus – visas demokratijas, visas Vakarų šalis, pasaulio taiką. O mes į karą neįsitraukiame – leidžiame, kad Ukraina kovotų už mus“, – pastebėjo ji.

Perklausta, ar ragina visus – lietuvius, prancūzus, amerikiečius ir britus realiai įsitraukti į karą, D.Grybauskaitė pabrėžė jau dvejus metus kartojanti, kad Rusija turi būti nugalėta mūšio lauke.

„Ne teorijomis, ne diskusijomis, planais ar konferencijomis, bet mūšio lauke. O mes to nedarome. Mes tik galvojame, kad kažkas kitas už mus kovos – kad kovos ukrainiečiai.

Anksčiau ar vėliau, ypač šioje naujoje, geopolitinėje situacijoje, kai V.Putinui atsidaro nauji galimybių langai, jis pradės konfrontaciją ir su mumis. Ir mes turėsime reaguoti rimtai – priešingai, nei darome dabar“, – pabrėžė D.Grybauskaitė.

Pastebėjus, kad amerikiečiai siekia išvengti Trečiojo pasaulinio karo su V.Putinu, D.Grybauskaitė atkreipė dėmesį, kad vienaip ar kitaip į jį vis tiek bus įtraukti.

„Mes jau esame įsitraukę, V.Putinas bei kiti agresoriai įtraukia mus jau dabar – matėme tai Ukrainoje, Izraelyje ir Gazoje, matome Irano elgesį.

Krentame į šį pasaulinį konfliktą ir jo nestabdome, neužbėgame jam už akių – tiesiog žiūrime, kaip visi krentame į šią problemą“, – kalbėjo D.Grybauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.