Savivaldybių asociacija sureagavo į skambius Ž. Pinskuvienės kaltinimus dėl NT mokesčio

Širvintų merei Živilei Pinskuvienei apkaltinus Lietuvos savivaldybių asociaciją (LSA), kad ši anksčiau siūlė įvesti beveik dešimt kartų didesnes nekilnojamojo turto (NT) mokesčio tarifo „žirkles“, nei buvo numatyta valdančiųjų, LSA atšovė, esą Širvintų vadovės viešai pateikti duomenys nėra teisingi, o tokį Ž.Pinskuvienės elgesį jau būtų galima suprasti ir kaip rinkiminę kampaniją.

Širvintų merei Živilei Pinskuvienei televizijos eteryje prakalbus apie tai, kad Lietuvos savivaldybių asociacija (LSA) yra pasiūliusi įvesti beveik dešimt kartų didesnes nekilnojamojo turto (NT) mokesčio tarifo „žirkles“ nei buvo numatyta valdančiųjų, asociacija pirmadienį pateikė savo paaiškinimą.<br> Lrytas.lt koliažas
Širvintų merei Živilei Pinskuvienei televizijos eteryje prakalbus apie tai, kad Lietuvos savivaldybių asociacija (LSA) yra pasiūliusi įvesti beveik dešimt kartų didesnes nekilnojamojo turto (NT) mokesčio tarifo „žirkles“ nei buvo numatyta valdančiųjų, asociacija pirmadienį pateikė savo paaiškinimą.<br> Lrytas.lt koliažas
Živilė Pinskuvienė<br> A.Srėbalienės nuotr.
Živilė Pinskuvienė<br> A.Srėbalienės nuotr.
Širvintų merei Živilei Pinskuvienei televizijos eteryje prakalbus apie tai, kad Lietuvos savivaldybių asociacija (LSA) yra pasiūliusi įvesti beveik dešimt kartų didesnes nekilnojamojo turto (NT) mokesčio tarifo „žirkles“ nei buvo numatyta valdančiųjų, asociacija pirmadienį pateikė savo paaiškinimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Širvintų merei Živilei Pinskuvienei televizijos eteryje prakalbus apie tai, kad Lietuvos savivaldybių asociacija (LSA) yra pasiūliusi įvesti beveik dešimt kartų didesnes nekilnojamojo turto (NT) mokesčio tarifo „žirkles“ nei buvo numatyta valdančiųjų, asociacija pirmadienį pateikė savo paaiškinimą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Živilė Pinskuvienė
Živilė Pinskuvienė
Živilė Pinskuvienė<br>T.Vinicko (ELTA) nuotr.
Živilė Pinskuvienė<br>T.Vinicko (ELTA) nuotr.
Roma Žakaitienė<br>T.Bauro nuotr.
Roma Žakaitienė<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Nov 20, 2023, 8:59 PM

Skaičiavimai sukėlė nuostabą

„Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „24/7“ Širvintų merė skambiai pareiškė, kad Savivaldybių asociacijos, vadovaujamos socialdemokrato Mindaugo Sinkevičiaus, pasiūlyti NT mokesčio tarifai jai sukėlė šoką. Netrukus laidoje ji išsitraukė ir šiuos žodžius esą pagrindžiančius duomenis.

„Noriu parodyti Lietuvos žmonėms, ką pasiūlė Savivaldybių asociacijos valdyba, kurioje didžiąją dalį sudaro socialdemokratai: Mindaugas Sinkevičius, Vitalijus Mitrofanovas, Nijolė Dirginčienė, Robertas Duchnevičius. (...)

Gerbiami Lietuvos žmonės, noriu parodyti jums lentelę. Žinokite, kad konservatoriai ir Liberalų sąjūdis ne tokie jau blogi, kaip jums atrodo, nes jie siūlė labai mažą mokestį pagal tai, ką pasiūlė socialdemokratai.

Jeigu liberalai ir konservatoriai siūlė apmokestinti, sakykime, vilnietį 14,92 euro, širvintiškį – 51 euru, ukmergiškį – 51 euru, Nidos gyventoją – 0 eurų, tai šita Savivaldybių asociacija, iš esmės visa uzurpuota socialdemokratų, pasiūlė, kad vilnietis, turintis butą Vilniuje už 120 tūkst. eurų, vis dėlto mokėtų 111 eurų, širvintiškis per metus mokėtų 578 eurus, ukmergiškis – 586 eurus, o Nidoje gyvenantis – 18 eurų“, – sakė Ž.Pinskuvienė.

„Ar galite įsivaizduoti? Savivaldybių asociacija, vadovaujama socdemų, pasiūlė 10 kartų didesnį mokestį“, – pridūrė ji.

Merei pateikė atsaką

Kaip naujienų portalui lrytas.lt sakė LSA vadovė Roma Žakaitienė, Ž.Pinskuvienės pateikti duomenys yra tiesiog klaidinga jų interpretacija.

„Aš gerbiu merus, jų nuomonę, bet iš tikrųjų jos (Ž.Pinskuvienės, – aut.past.) pateikta informacija ne visai atitinka tikrovę. Pataisas asociacija teikė ir asociacijos valdyba du kartus svarstė NT mokestį – ir darbo grupė buvo sudaryta, ir pagrinde pataisos buvo siūlomos pirmajam projektui, kuris buvo pateiktas Vyriausybės, ir buvo numatytas tarifas nuo 0,06 iki 0,1 procento.

Ką teikia Vyriausybė, yra prieinama visur, dėl to ir buvo asociacija apklaususi savivaldybes, sudarė darbo grupę, ir kažkaip keistokai pasirodė, kad tokie mažyčiai tie tarifai pagrindiniam būstui.

Asociacijos pagrindiniai siūlymai buvo, kad tas mokestis visgi yra labai svarbus, jis didina savivaldybių savarankiškų pajamų šaltinius, nes jie tikrai yra maži, bet jis turėtų būti labiau socialiai orientuotas, ir nereikėtų mažinti to vadinamo prabangaus turto apmokestinimo“, – aiškino R.Žakaitienė.

Tai atitinkamai vertindama, pasak jos, asociacija ir pasiūlė savo vadinamus aiškesnius tarifus.

„Bet ką mes dar siūlėme, kad tikrai būtų didesnis apmokestinamas turtas tų asmenų, kurie įsigyja daug būstų kaip investiciją arba nieko nėra deklaravę ir naudoja šešėlinei nuomai, kad atitinkamai galėtų būti taikomas kredito mechanizmas socialiai pažeidžiamiems, socialiai remtiniems asmenims, jaunoms šeimoms, ir, žinoma, mes siūlėme tą didžiulį 9 proc. mokestį, dėl kurio pasisakė absoliučiai visos savivaldybės – apleistam, neprižiūrimam būstui, kadangi pati vertė tokių statinių yra labai maža, jie yra kaip vaiduokliai savivaldybėse.

Tačiau tai, kas dabar vyksta, yra tarsi pjuvenų pjaustymas. Kai atėjo Vyriausybės projektas į Seimą ir mūsų pasiūlymai taip pat atėjo į Seimą, buvo didelis spaudimas iš valdančiosios koalicijos narių, kad netinka toks projektas, ir atsirado Mindaugo Lingės pataisos, kurios iš esmės visiškai pakeitė šio projekto dizainą“, – dėstė R.Žakaitienė.

LSA siūlė, kad jeigu būsto vertė yra iki 1 medianos, tarifas būtų nulinis, jeigu nuo 1 iki 2 medianų – 0,2 – 0,3 proc., o jei 2–3 medianų – 0,4–0,5 proc. Virš 3 medianų – nuo 0,6 iki 0,8 proc.

Pasak R.Žakaitienės, prieš artėjančius rinkimus tokie Širvintų merės pareiškimai tėra „audra vandens stiklinėje“.

„Nežinau, kodėl ir kas išprovokavo merę, bet yra 23 valdybos nariai. Jeigu savivaldybėje yra virš 100 tūkst. gyventojų, automatiškai šitas meras irgi atsiranda valdyboje. Iš tų 23 tik 4 yra socialdemokratai. Atstovauja ir Liberalų sąjūdis, ir konservatoriai, ir valstiečiai, ir politinių komitetų atstovai.

Man atrodo, čia vyksta truputėlį ir tokie rinkiminiai dalykai – mūsų pateikti pasiūlymai pasidarė visiškai neaktualūs, kai atsirado M.Lingės pataisos, dabar jos dar koreguojamos, jaučiasi ta įtampa, politikai padeda abejoti, ar apskritai tas mokestis reikalingas, tai nieko tokio mes papildomai nesiruošiame siūlyti.

Žiūrėsime, kaip vyksta svarstymas, komitetuose atstovausime savivaldybių pozicijai. Tikrai čia tokia audra stiklinėje“, – vertino LSA direktorė.

R.Žakaitienės teigimu, savo pavyzdyje Širvintų merė pasirinko „pačius aukščiausius tarifus, kurie yra visiškai ne tokie“.

„Antras dalykas – jeigu turtas yra tikrai brangus, tai tas mokestis galėjo būti ir brangesnis pagal mūsų siūlymą. Bet jei turtas yra nebrangus, iki vienos medianos iš viso siūlėme jo neapmokestinti. Tai tas vidutinis nebrangus turtas ypač rajonuose tikrai nedidelę sumą surinktų. Paimti kraštutinumai, palyginimui paimtas jau pakoreguotas įstatymo projektas, o asociacijos siūlymai buvo būtent pirminiam Vyriausybės siūlymui“, – aiškino LSA vadovė.

R.Žakaitienė taip pat akcentavo, kad visi Savivaldybių asociacijoje priimti sprendimai bei klausimai yra iškomunikuojami vienodai visoms 60 šalies savivaldybių.

„Mes po valdybos išsiunčiame aiškinamąjį raštą absoliučiai visoms savivaldybėms, o ne tik valdybos nariams. Kiekvienas valdybos sprendimas yra siunčiamas 60 savivaldybių, siūlymai, informacija yra laukiami ir renkami.

Labai gaila, kad prasidėjo politiniai kaltinimai ar bandymai supriešinti per politinę prizmę. Tas man yra labai skaudu“, – apgailestavo LSA direktorė.

Primename, kad valdantieji siūlė pagrindiniam būstui, kurio vertės dalis viršija 1,5 savivaldybės medianos, taikyti 0,05–0,5 nekilnojamo turto (NT) mokesčio tarifą.

Aukštesnį, 0,5–4 proc. tarifų intervalą buvo pasiūlyta taikyti apleistiems ir neprižiūrimiems NT objektams, tuo metu komercinio naudojimo fizinių ir juridinių asmenų nekilnojamajam turtui savivaldybės galėtų nustatyti 0,5–3 proc. mokesčio tarifą.

Tačiau šios NT mokesčio pataisos, sulaukus tiek visuomenės, tiek Laisvės partijos pasipriešinimui – net privertusios Vyriausybės posėdyje „dužti lėkštėms“ – staiga pradingo.

Aplinkos ministras, liberalas Simonas Gentvilas pripažino, kad NT mokesčio projektui šiandien Seime nėra balsų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.