VRM: Radviliškyje pritaikytas bandomasis priešgaisrinės saugos modelis pasiteisino

Trečiadienį Vidaus reikalų ministerijoje (VRM) pristatyti šių metų sausio 1-ąją Radviliškio rajono savivaldybėje startavusio priešgaisrinės saugos modelio projekto rezultatai. Praėjus beveik metams, bandomojo modelio rezultatai rodo, kad Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) ir savivaldybės pajėgų sujungimas pasiteisino ir leidžia užtikrina didesnį gyventojų saugumą.

VRM: Radviliškyje pritaikytas bandomasis priešgaisrinės saugos modelis pasiteisino.<br> Vidaus reikalų ministerijos nuotr.
VRM: Radviliškyje pritaikytas bandomasis priešgaisrinės saugos modelis pasiteisino.<br> Vidaus reikalų ministerijos nuotr.
Priešgaisrinė apsauga / asociatyvi nuotr.<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
Priešgaisrinė apsauga / asociatyvi nuotr.<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
Priešgaisrinė apsauga / asociatyvi nuotr.<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
Priešgaisrinė apsauga / asociatyvi nuotr.<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
Priešgaisrinė apsauga / asociatyvi nuotr.<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
Priešgaisrinė apsauga / asociatyvi nuotr.<br>J. Kalinsko (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Martyna Pikelytė

Nov 22, 2023, 10:59 AM, atnaujinta Nov 22, 2023, 11:44 AM

Atsižvelgiant į rezultatus, VRM siūlys naujo įstatymo projektą, kuriuo siūloma įteisinti galimybę visoms savivaldybėms tarybos sprendimu pagal jungtinės veiklos sutartis prijungti savivaldybių priešgaisrinių tarnybų komandas prie PAGD.

„Kokybiška pagalba privalo Lietuvoje atvykti laiku, nepriklausomai nuo vietos, kurioje tos pagalbos reikia žmogui. Deja, turime šiuo metu dviejų lygių sistemą: savivaldos ir valstybinę, matome, kad sistema nėra efektyvi. Todėl ir atsirado pilotai, kurių metu sujungiame į vieną sistemą PAGD ir savivaldos lygmenyje esančias komandas“, – trečiadienį žurnalistams komentavo vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Ženkliai pagerėjo pačių savivaldos ugniagesių situacija, darbo užmokestis. Skaičiuojame, kad pareigūnams atlyginimai šiais metais vidutiniškai augo apie 35 proc.“, – kalbėdama apie teigiamus pokyčius pridūrė ministrė.

Kaip teigiama VRM pranešime spaudai, įgyvendinant bandomąjį modelį Radviliškio rajono savivaldybėje, užtikrintas nuolatinis budėjimas po 2 ugniagesius, atnaujinta gaisrinė technika. Prie PAGD pajėgų prijungtos ugniagesių komandos apmokytos atlikti daugiau gelbėjimo darbų, teikti pirmąją medicininę pagalbą, dirbti su specialia gelbėjimo įranga.

Taip pat surengti priešgaisrinės saugos, civilinės saugos ir kitokie mokymai – iš viso prijungtų komandų ugniagesiai dalyvavo 11 profesinio mokymo programų ir vos per pusmetį išklausė 4563 valandų mokymų. Iki prisijungimo prie bandomojo modelio, mokymai nebuvo rengiami, ugniagesiai nevykdė ir prevencinės veiklos.

Prie bandomojo modelio taip pat jau prisijungė Molėtai, netrukus tai padarys ir Druskininkai.

Rengiamas įstatymo projektas

VRM parengė Priešgaisrinės saugos įstatymo pakeitimo projektą, kuriuo siūloma įteisinti galimybę visoms savivaldybėms pagal jungtinės veiklos sutartis prijungti savivaldybių priešgaisrinių tarnybų komandas prie PAGD.

„Šiuo metu šis projektas yra atiduotas derinti Vyriausybei ir dabar vyksta tarpinstitucinis derinimas. Tikimės, kad artimiausiu metu Vyriausybės darbotvarkėje jam bus pritarta ir tada projektas keliaus į Parlamento svarstymą“, – į klausimą, kada bus parengtas įstatymo projektas, atsakė A. Bilotaitė.

Įstatymo projekte taip pat numatyta įtvirtinti vieningą ugniagesių rengimo sistemą – Ugniagesių gelbėtojų mokyklą įtraukti į visoje Lietuvoje rengiamų ugniagesių mokymo procesą ir kvalifikacijos vertinimą.

„Jie turi būti paruošti pagal vienodą standartą, nes žmogui nesvarbu, iš kurios sistemos atvyks pareigūnas, bet akivaizdu, kad jis turi būti vienodai paruoštas, turėti vienodas priemones, techniką ir gebėjimus atlikti savo darbą“, – pasiūlymą komentavo ministrė.

„Gyventojui, kuris patiria vienokią, ar kitokią nelaimę, jam visiškai nerūpi teisinis reguliavimas, priklausomybė vienai ar kitai institucijai. Jam svarbu, kad pagalba būtų suteikta laiku“, – ministrei pritarė PAGD direktorius Saulius Greičius.

A. Bilotaitė atskleidė, kad yra numatomas ir baudų už gaisrinės saugos taisyklių nesilaikymą didinimas.

„Taisyklių laikymasis yra ne šiaip sau sugalvotas, jis susijęs su žmonių gyvybe ir sveikata. Siūlome didinti baudas nuo 3 iki 10 kartų. Dabar matome, kad dabartiniai baudų dydžiai, kurie prasideda nuo 10 eurų iki 20 eurų, yra keliantys daug klausimų, ar jie ką nors išgąsdina“, – dėstė ji.

Taip pat siūloma nustatyti vienodus gelbėjimo darbus visiems ugniagesiams gelbėtojams, PAGD pavesti savivaldybės ugniagesių atliekamos priešgaisrinės saugos ir gelbėjimo darbų funkcijos priežiūrą.

ELTA primena, kad Vidaus reikalų ministerija dar 2022 m. inicijavo bandomąjį modelį ir pakvietė šalies savivaldybes savanoriškai jame dalyvauti.

2023 m. sausio 1 d. bandomasis projektas startavo Radviliškio rajono savivaldybėje. Jo metu savivaldybės ugniagesių komandų valdymą ir funkcijas perėmė PAGD.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.