5 mėnesių mažylį gelbėjęs R. Kėvalas: tokie atvejai man nesuvokiami sveiku protu

„Mes pamatėme sunkią galvos smegenų traumą, kuri buvo praktiškai nesuderinama su gyvybe“, – trečiadienį mirusio 5 mėnesių kūdikio būklę prisiminė Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas, profesorius Rimantas Kėvalas.

 Rimantas Kėvalas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Rimantas Kėvalas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Rimantas Kėvalas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Rimantas Kėvalas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Rimantas Kėvalas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Rimantas Kėvalas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Rimantas Kėvalas<br>G.Bitvinsko nuotr.
 Rimantas Kėvalas<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 23, 2023, 12:27 PM, atnaujinta Nov 23, 2023, 12:46 PM

Pasak gydytojo, šis atvejis jam pačiam yra „protu nesuvokiamas“.

Ar savo tėvo pro langą išmestas mažylis galėjo būti muštas dar prieš jo išmetimą, profesorius tiksliai atsakyti negalėjo, tačiau prisiminė, kad į Klaipėdos ligoninę kūdikis buvo atvežtas jau kritinės būklės.

„Kažkokių kitokių požymių nebuvo, o kas buvo anksčiau – man sunku atsakyti. Kiek aš žinau, jie (tėvai, – aut.past.) socialinių darbuotojų neįsileidinėjo apie vieną mėnesį laiko“, – nurodė R.Kėvalas.

Jis teigė pats dar šeštadienį kalbėjęsis su Klaipėdos medikais, patarė jiems, kaip elgtis, kad berniuko būklė būtų kiek įmanoma stabilesnė, kol šis pateks į Kauno klinikas.

„Aš ir asmeniškai su jais kalbėjausi, ir su Klaipėdos Vaikų reanimacijos skyriaus vadovu šeštadienį, tą pačią dieną. (...)

Praktiškai reikėjo užtikrinti tik gyvybinių organų funkcionavimą – kvėpavimą ir širdies darbą“, – kalbėjo gydytojas.

Paklaustas, ar gali su kažkuo palyginti šią tragediją, R.Kėvalas svarstė, kad tokie atvejai jam pačiam yra protu nesuvokiami.

„Tai yra iš esmės nepalyginami dalykai. Kiekvieno vaiko mirtis, nesvarbu, kokia priežastis būtų, yra labai skausminga. O tokie atvejai, drįsčiau teigti, man yra nesuvokiami sveiku protu“, – sakė jis.

Pasak R.Kėvalo, tokios nelaimės pasaulyje yra pavienės, tačiau jų pasitaiko.

„Tokie atvejai yra pavieniai, jų pasaulyje, tiek Europoje, tiek Amerikoje, pasitaiko maždaug 15–20 atvejų 100 tūkst. gimusių.

Turint galvoje, kad Lietuvoje kasmet gimsta 25–30 tūkst. naujagimių, reiškia, teoriškai tokių atvejų turėtų būti nuo 5 iki 10. Jų yra žymiai mažiau, kuo, drįsčiau teigti, galima pasidžiaugti“, – kalbėjo profesorius.

Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas taip pat užsiminė, kad mirusio kūdikio mama šalia vaiko buvo visą laiką.

„Dėl Klaipėdos negaliu atsakyti, bet Kaune ji buvo stacionarizuota, gulėjo, buvo kartu su vaiku ir prie vaiko. Mama pasiprašė tam tikros pagalbos ir ji buvo suteikta“, – nurodė R.Kėvalas.

Primename, kad lapkričio 18 d. prie vieno iš Klaipėdoje, Laukininkų gatvėje, esančių daugiabučių rastas ant žemės gulintis 2023 m. gimęs kūdikis.

Pirminiais duomenimis, vaiką pro pirmame aukšte esančio buto langą išmetė 1998 m. gimęs tėvas. Vyras sulaikytas įvykio vietoje.

Tyrimą kontroliuojantis Klaipėdos apygardos prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras lapkričio 20 d. kreipėsi į teismą dėl kardomosios priemonės įtariamajam skyrimo.

Klaipėdos apylinkės teismas skyrė vyrui suėmimą dviem savaitėms. Dėl prastos įtariamojo sveikatos būklės šis sprendimas priimtas vyrui nedalyvaujant teismo posėdyje.

Tiriamos visos galimos aplinkybės, kas galėjo lemti nusikalstamos veikos padarymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.