Seimas svarstys siūlymą įteisinti skirtingas Vyčio kryžiaus spalvas

Seimas dar šioje sesijoje ketina svarstyti Valstybės herbo, kitų herbų ir herbinių ženklų įstatymo pataisas, siūlančias įteisinti dvigubo Vyčio kryžiaus skirtingas spalvas.

 Vytis.<br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
 Vytis.<br> D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 25, 2023, 4:29 PM

Pagal galiojantį įstatymą, dvigubas kryžius vaizduojamas geltonas (auksinis) mėlyname skyde ir yra sudedamoji Lietuvos valstybės herbo dalis.

Šią savaitę Seimo narė konservatorė Angelė Jakavonytė pasiūlė Seimui įstatymą papildyti nuostata, pagal kurią Lietuvos istorinis nacionalinis simbolis – dvigubas kryžius, kaip istorinės atminties ženklas, suderinus jo projektą su Lietuvos heraldikos komisija, galėtų būti ir kitos spalvos nei šiuo metu nustatyta.

Jeigu Seimas pritartų, įstatyme būtų įteisintos ir kitos, pakankamai plačiai naudojamos ir paplitusios šio nacionalinio simbolio spalvos.

„Šiuo metu nėra numatyta, kad simbolis, suderinus jo projektą su Lietuvos heraldikos komisija, gali būti ir kitos spalvos, nors istorinės atminties įamžinimo tradicijoje yra paplitusi ir kitos spalvos šio simbolio sklaida. Siūlomos naujos teisinio reguliavimo nuostatos įtvirtins tikslų, aiškų ir nedviprasmišką dvigubo kryžiaus simbolio, kaip Lietuvos istorinio nacionalinio simbolio, naudojimą. Ir, manau, labai simboliška, kad šis įstatymo projektas teikiamas šiandien, kai švenčiame Lietuvos kariuomenės dieną“, – pateikdama Seimui įstatymo pataisas sakė A. Jakavonytė.

Įvertinęs projektą Seimo Teisės departamentas pasiūlė pasiteirauti Lietuvos heraldikos komisijos nuomonės. Seimo nariai Stasys Tumėnas ir Algirdas Stončaitis akcentavo, kad yra svarbi Heraldikos komisijos nuomonė šiuo klausimu.

„Buvo konsultuojamasi su Heraldikos komisija. Ši komisija tikrai pritarė, bet dar neatsiuntė atsakymo, tikrai su jais buvo kalbėta ir derinta“, – Seimo salėje tvirtino projekto autorė A. Jakavonytė.

Seimas po pateikimo pritarė įstatymo pataisai, ją palaikė 55 Seimo nariai, prieš – 2, susilaikė 7. Įstatymo pataisą svarstys Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas, o plenarinėje Seimo salėje ji turėtų atsirasti dar šiais metais, gruodžio 19 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.