V. Rupšys apie vis dar derinamą šauktinių reformą: ji yra reikalinga

Lietuvos kariuomenės vadas Valdemaras Rupšys teigia, kad Krašto apsaugos ministerijos (KAM) inicijuojama šauktinių reforma yra reikalinga. Visgi to, kad šios reformos projekto derinimas yra užstrigęs beveik metus, kariuomenės vadas nesureikšmina. Pasak jo, šiuo metu yra parengiamas toks šauktinių skaičius, kokio valstybei ir reikia.

V.Rupšys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Rupšys.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-25 10:53

„Mes dabar rengiame tiek, kiek galime parengti ir kiek mums reikia parengti. Bet žiūrint į perspektyvą, į kariuomenės plėtrą ir į mūsų poreikį, reiks rezervo daugiau. Todėl šitas naujas įstatymo projektas yra reikalingas“, – Eltai teigė V. Rupšys.

Kariuomenės vadas akcentuoja, kad tolesnis šauktinių reformos likimas – politikų rankose.

„Dabar jau viskas politikų rankose ir aš tiesiog negaliu komentuoti, kokioje stadijoje jis, reikia klausti Vyriausybės ir Seimo“, – sakė kariuomenės vadas.

„Mes, kaip kariai, teikiame rekomendaciją – dabar politikai nuspręs, ar tenkinti mūsų rekomendacijas ir poreikius, ar matys kažkokį dar kitokį variantą. Tai viskas tik politikų rankose“, – taip pat pažymėjo jis.

Premjerė Ingrida Šimonytė ketvirtadienį teigė, kad šauktinių reforma Vyriausybėje turėtų būti svarstoma jau gruodžio pradžioje.

ELTA primena, kad KAM sausio pradžioje pristatė privalomosios karo tarnybos šaukimo sistemos pakeitimus, kuriais siūloma trumpinti tarnybos trukmę. Numatoma, kad prievolininkai galėtų sutrumpinti 9 mėnesių tarnybą iki pusmečio.

Taip pat numatomi pokyčiai studentams – kitaip nei anksčiau, jie negalės atidėti privalomosios tarnybos. Visgi, jie galėtų pasirinkti – stabdyti studijas ir atlikti tarnybą arba dalimis tarnauti savaitgaliais, vasaros atostogų metu. Be to, studentams arba studijas baigusiems jauniems žmonėms siūloma nustatyti nuo 160 iki 200 dienų tarnybą, kuri būtų suskirstyta dalimis ir truktų ne ilgiau kaip 3 metus.

Šiuo metu Karo prievolės reformos projektas pateiktas derinti suinteresuotoms institucijoms.

Visgi, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) siūlomai reformai jau turi pastabų. Komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas teigė, kad pertvarkoje numatyti pokyčiai yra per mažas žingsnis visuotinės gynybos principo įgyvendinimo link. Tuo metu NSGK narys Saulius Skvernelis skeptiškai įvertino siūlymą trumpinti tarnybos trukmę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.