D. Teišerskytės gedi ir Seime kartu su ja dirbę politikai: prisiminė paskutinį susitikimą ir matytas ašaras

Pirmadienį pasirodė liūdna žinia – po sunkios ligos per savo gimimo dieną mirė ilgametė politikė, poetė, visuomenės veikėja Dalia Teišerskytė (1944–2023). Naujienų portalo lrytas.lt kalbinti politikai gedi išėjusios kolegės – pasak jų, D.Teišerskytė buvo žmogiškumo simbolis, o to politikoje be galo trūksta.

Pirmadienį pasirodė liūdna žinia – po sunkios ligos per savo gimimo dieną mirė ilgametė politikė, poetė, visuomenės veikėja Dalia Teišerskytė (1944–2023). Naujienų portalo lrytas.lt kalbinti politikai gedi išėjusios kolegės.<br> Lrytas.lt koliažas
Pirmadienį pasirodė liūdna žinia – po sunkios ligos per savo gimimo dieną mirė ilgametė politikė, poetė, visuomenės veikėja Dalia Teišerskytė (1944–2023). Naujienų portalo lrytas.lt kalbinti politikai gedi išėjusios kolegės.<br> Lrytas.lt koliažas
Dalia Teišerskytė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dalia Teišerskytė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dalia Teišerskytė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dalia Teišerskytė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dalia Teišerskytė<br>P.Lileikio nuotr.
Dalia Teišerskytė<br>P.Lileikio nuotr.
Dalia Teišerskytė<br>R.Jurgaičio nuotr.
Dalia Teišerskytė<br>R.Jurgaičio nuotr.
Dalia Teišerskytė<br>M.Kulbio nuotr.
Dalia Teišerskytė<br>M.Kulbio nuotr.
Dalia Teišerskytė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dalia Teišerskytė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vitalijus Gailius.<br>lrytas.lt archyvo nuotr.
Vitalijus Gailius.<br>lrytas.lt archyvo nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>ELTA / Andrius Ufartas nuotr.
Eugenijus Gentvilas.<br>ELTA / Andrius Ufartas nuotr.
Vitalijus Gailius<br>T.Bauro nuotr.
Vitalijus Gailius<br>T.Bauro nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eugenijus Gentvilas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Nov 27, 2023, 4:18 PM, atnaujinta Nov 27, 2023, 5:19 PM

Eiles prisimins visada

Kaip jau skelbė portalas lrytas.lt, D.Tešerskytė mirė namuose, po sunkios ligos. Politikė lapkričio 24-ąją sąmoningu jos prašymu buvo išleista iš ligoninės, kad paskutines savo gyvenimo dienas praleistų namuose su šeima.

Joniškio rajono meras, liberalas Vitalijus Gailius su D.Teišerskyte darbavosi ir Seime – jis prisipažino, kad ją drąsiai gali vadinti savo drauge.

„Mano mylima draugė. Penktadienį dar kalbėjom apie jos situaciją – labai liūdna“, – atsiduso jis.

Pasak V.Gailiaus, D.Teišerskytė jo atmintyje išliks kaip itin kitus mylintis žmogus, moteriškumo ir optimizmo simbolis.

„Man ji išliks atmintyje tokia, kokią aš ją mačiau visada – pasitempusi, išdidi, nuostabi moteris, žavi moteris, mylinti žmones.

Paskutinis mūsų susitikimas buvo šią vasarą, jos sodelyje Kaune. Tai optimistė, be galo mylėjusi žmones ir besidalinanti savo gerumu“, – pasakojo Joniškio meras.

Jo teigimu, Lietuvos žmoės būtent taip ją ir turėtų prisiminti.

„Kaip iškilią poetę, politikę ir moteriškumo simbolį“, – sakė V.Gailius, pridūręs, kad pats labai mėgo ir D.Teišerskytės kūrybą.

„Aš ją labai gerbiu ir myliu, labai mylėjau jos eiles, jas dažnai cituoju. Kai kalbame apie ją, man iš karto iškyla jos eilės: „Kai moterys rytais šukuoja plaukus“. Tose eilėse yra labai daug jos“, – pasakojo politikas.

Matė ir ašaras

Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eugenijus Gentvilas D.Teišerskytei taip pat negaili gražių žodžių – jo manymu, Lietuvos politikoje tokių žmonių kaip ji šiandien labai trūksta.

„Jeigu pasakyčiau, kad ne šio pasaulio žmogus, tai gal būtų per stipriai, bet ne politinio pasaulio žmogus yra teisingai, arba politiniame pasaulyje visiškai kitoks žmogus.

Politikai, partijos veikia per interesų prizmę, per artėjančių rinkimų prizmę, o žmogiškumą nukiša į penktą ar septintą vietą. Dalia visose peripetijose, visose batalijose ar rinkimuose galvodavo, kaip čia ko nors neužgauuti.

Žinoma, ji labai jautriai reaguodavo, kai ją užgaudavo politikoje, bet pati norėdavo musės nenuskriausti, ir žiūrėdavo, kodėl čia taip barasi, kodėl negalima žmogiškiau. Kai ji pati save pavadino nacionaline vertybe, daug kas juokėsi, o man atrodo, kad politiniame pasaulyje yra vertybė turėti tokį žmogų, tokią kolegę, kokia buvo Dalia. Ji tikrai buvo kitokius dėmenis dėliojantis žmogus, nei kiti politikai dėlioja“, – portalui lrytas.lt kalbėjo E.Gentvilas.

Pasak liberalo, D.Teišerskytė puošė tiek aplinką, tiek Seime, tiek visą politinę bendruomenę su kitokiu požiūriu į tai, kas vyksta politikoje ir visuomeninėje veikloje.

„Ji mūsų partijoje tikrai rado savo vietą, bet ieškojo ir plačiau – moterims realizacijos būdų, ir tikrai daug darė darbų. Ne kartą esu buvęs jos organizuotuose moterų renginiuose – man ir tada, ir dabar atrodė prasmingas toks rankos ištiesimas kitiems, ką ji kaip politikė, kaip Seimo narė darydavo“, – pasakojo parlamentaras.

E.Gentvilas prisipažino, kad ne kartą D.Teišerskytę matė ir verkiančią, tačiau ne dėl savęs, o dėl kitų.

„Būdamas už ją jaunesnis įsiklausydavau ir bandžiau suprasti, perimti tą žmogišką suvokimą. Politika nėra vien interesai – tai yra ir žmogaus dvasia, kurios nevalia užgauti, net ir tada, kai realizuoji savo interesus. Man tai atrodo didžiulis indėlis.

Gal kiti žmonės iš šalies to nepastebėdavo, bet keliolika metų su ja būdamas tuose pačiuose susitikimuose, važiuodamas su ja mašina aš mačiau, kad mūsų politikų kasdienės kalbos kažkam įdomios, kažkam – mažiau, bet visada pabaigoje Dalia visada prašydavo, kad jai leistume paskutinei pasisakyti, ir nuskambėdavo jos posmai.

Jie buvo taip pataikantys į tą auditoriją, kad žmonės suprasdavo – ir politikoje yra vietos žmogiškumui, dvasiai, širdžiai. Ir Dalia tai sugebėdavo įnešti“, – kalbėjo politikas.

Premjerė reiškia užuojautą dėl Dalios Teišerskytės mirties

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė reiškia gilią užuojautą dėl žurnalistės, poetės, Lietuvos politinės bei visuomenės veikėjos Dalios Teišerskytės mirties.

„Dalia Teišerskytė buvo talentinga, veikli ir ryžtinga, visuomet drąsiai reikšdavo savo nuomonę ir atvirai dalydavosi savo gyvenimo patirtimis, kūryba. Jos parašytos eilės, prasmingi žodžiai įkvėpė ir palietė daug žmonių, jos atminimas neabejotinai ilgai gyvuos. Užuojauta velionės artimiesiems ir bendražygiams, kurie dirbo, mokėsi, drauge dalijosi kūrybos ar tiesiog gyvenimo akimirkomis“, – sakoma premjerės užuojautoje.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen taip pat reiškia užuojautą 

V.Čmilytė-Nielsen pabrėžė, kad D.Teišerskytė buvo neeilinė asmenybė, palikusi ryškų pėdsaką tiek visuomeninėje, tiek politinėje veikloje.

„Dalia buvo neeilinė asmenybė ir talentinga kūrėja, palikusi ryškų ženklą Lietuvos politikoje, kultūroje ir visuomeniniame gyvenime. Visada jautri. Atvira ir tiesi, todėl ne visiems patogi. Tačiau, kaip rašė Dalia, „palikim teisuoliams ant kranto // pabirusios pudros likutį, // kad spėtų nuteisti – už nieką // ir pasimelsti už du...“, – rašoma Seimo pirmininkės užuojautoje.

„Nuoširdžiai užjaučiu artimuosius, kūrėjų bendruomenę ir gerbėjus, politikos bendražygius ir visus, kurie pažinojo šią išskirtinę moterį“, – pažymėjo V.Čmilytė-Nielsen.

Primename, kad 2022-aisiais D.Tešerskytei buvo diagnozuota klastinga liga. Apie diagnozę žinojo tik artimiausi žmonės. Vasarą D.Teišerskytei buvo atlikta ir operacija, paskirtas sudėtingas gydymas.

„Kenčiu, kai niekas nemato. Niekas neturi kentėti kartu su tavim. Nebent tavo patys pačiausi, vaikai, anūkės. Jie man labai padeda sunkiu metu. Kur reikia, nuveža, kai reikia, parveža, kai reikia perriša, kai reikia, paglosto, kai reikia, paverkia kartu.

Bet kuo čia dėti kiti žmonės? Kodėl aš juos turiu užkrėsti savo niūrumu, ligomis, problemomis?“ – apie savo ligą nenoriai tada kalbėjo D.Teišerskytė.

Poetė, prozininkė, politikė Kauno moterų klubo „Ad ASTRA“ prezidentė D.Teišerskytė gimė 1944 metų lapkričio 27-ąją Leonavos kaime, Raseinių rajone.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.