Mirė Lietuvos Nepriklausomybės akto signataras E. Petrovas

Antradienį mirė Lietuvos Nepriklausomybės akto signataras Eugenijus Petrovas.

Žvakė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Žvakė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 28, 2023, 3:49 PM

Kaip pranešė Lietuvos Nepriklausomybės akto signatarų klubas, urna su E. Petrovo palaikais bus pašarvota Vilniaus laidojimo rūmuose, o atsisveikinimas su signataru vyks ketvirtadienį nuo 12 iki 20 val. bei penktadienį nuo 10 val.

Penktadienį nuo 11 val. bus išnešama urna, o 12 val. Vilniaus Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje bus aukojamos mišios. E. Petrovas bus palaidotas Vilniaus Antakalnio kapinėse.

Velionio šeima prašo nenešti gėlių ir vietoje jų paaukoti Ukrainos gynėjams kovoje už Laisvę, rašoma išplatintame pranešime.

E. Petrovas 1936 metais gimė Leningrade. 1955 metais jis baigė Joniškėlio vidurinę mokyklą, vėliau Šiaulių pedagoginiame institute įgijo gamybos pagrindų mokytojo specialybę.

Šiaulių 5-ojoje vidurinėje mokykloje dirbo mokytoju, gamybinės dalies vedėju, dėstė Vilniaus lengvosios pramonės technikume. Taip pat Lietuvos mokslų akademijoje dirbo vyresniuoju inžinieriumi, Vilniaus „Ventos“ gamybinio susivienijimo konstravimo biure vadovaujančiuoju inžinieriumi, Lietuvos mokslų akademijos Puslaidininkių fizikos instituto „Helikono“ bandomojoje gamykloje 1-os kategorijos inžinieriumi konstruktoriumi.

E. Petrovas buvo Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio Puslaidininkių fizikos instituto iniciatyvinės grupės narys, Vilniaus miesto Sąjūdžio tarybos pirmininko pavaduotojas, Vilniaus miesto darbininkų ir tarnautojų draugijos „Labora“ tarybos pirmininko pavaduotojas, gilinosi į tautinių bendrijų ir tautinių mažumų problemas. Be to, rūpinosi lietuvių kalbos išsaugojimu.

1990 metais E. Petrovas buvo išrinktas LTSR Aukščiausiosios Tarybos deputatu. Tais pačiais metais balsavo už Lietuvos Nepriklausomos valstybės atkūrimą.

Nuo 1991 metų gegužės E. Petrovas priklausė Sąjūdžio centro frakcijai, buvo vienas iš Lietuvos centro judėjimo steigimo iniciatorių, Centro sąjungos narys. Vėliau dirbo Lietuvos Valstybinės regioninių problemų komisijos patarėju, Regioninių problemų ir tautinių mažumų departamento vyriausiuoju specialistu, skyriaus vedėju. 1998 metais jis buvo Tautinių mažumų ir išeivijos departamento Rytų Lietuvos grupės vadovas.

E. Petrovas yra keleto išradimų autorius, paskelbęs mokslinių straipsnių kietojo kūno fizikos ir puslaidininkių prietaisų technologijos klausimais. Jam suteiktas Lietuvos nusipelniusio išradėjo garbės vardas, o Lietuvos valstybės atkūrimo dešimtmečio proga E. Petrovas buvo apdovanotas Lietuvos nepriklausomybės medaliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.