Pateikė daugiau detalių apie nusižudžiusį mediką: dirbo chirurgijos skyriuje, pasklido kalbos dėl pervargimo

Trečiadienį šalį apskriejo tragiška žinia apie dar vieno jauno mediko savižudybę – mirė perspektyvus Santaros klinikų chirurgas. Jam buvo 36-eri.

 Trečiadienį šalį apskriejo tragiška žinia apie dar vieno jauno mediko savižudybę – mirė perspektyvus Santaros klinikų chirurgas. Jam buvo 36-eri.<br> Lrytas.lt koliažas
 Trečiadienį šalį apskriejo tragiška žinia apie dar vieno jauno mediko savižudybę – mirė perspektyvus Santaros klinikų chirurgas. Jam buvo 36-eri.<br> Lrytas.lt koliažas
Mirtis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Mirtis<br>G.Bitvinsko nuotr.
Santaros klinikos<br>T.Bauro nuotr.
Santaros klinikos<br>T.Bauro nuotr.
Seimo posėdis,Seimas Dulkys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo posėdis,Seimas Dulkys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 29, 2023, 8:04 AM, atnaujinta Nov 30, 2023, 6:08 AM

Nors neoficialiai jau pasklido kalbų apie galimą jauno gydytojo pervargimą ir išsekimą darbe, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovai teigia jokių signalų apie pastaruoju metu klinikose buvusias problemas ar mobingą negavę.

Pranešimą išplatinusi Santaros klinikų medikų bendruomenė teigė dėl nelaimės esanti sukrėsta, su gydytojais ir jų šeimomis jau dirba psichologų komandos.

„Santaros klinikų bendruomenė yra sukrėsta ir liūdi dėl kolegos abdominalinės chirurgijos gydytojo, vadovo robotinei chirurgijai netikėtos netekties. Gydytojas buvo svarbus ir vertinamas Santaros klinikų bendruomenės bei komandos narys: patyręs pilvo chirurgas, pareigingas, profesionalus, siekiantis inovacijų, vertinamas pacientų ir gerbiamas kolegų.

Didelę dalį savo veiklos jis skyrė kepenų transplantacijoms, onkologinių pacientų gydymui, studentų ir rezidentų mokymui. Nuo 2023 m. vasaros gydytojui buvo patikėta vadovauti robotinės chirurgijos grupei, kad būtų vystoma ši inovatyvi ir perspektyvi sritis“, – rašė Santaros klinikų atstovai.

Klinikos reiškia užuojautą mediko artimiesiems, draugams, kolegoms ir visiems, jį pažinojusiems. 

„Prašome vertinti artimųjų ir kolegų privatumą šią sunkią akimirką. Įstaigoje dirba Santaros klinikų organizaciniai psichologai ir krizių įveikimo komanda, teikianti psichologinę pagalbą darbuotojams“, – nurodė Santaros klinikos.

Ryte į šią žinią sureagavo ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Iš Santariškių pasiekė liūdna žinia – iš gyvenimo pasitraukė jaunas gydytojas. Policija atlieka tyrimą aplinkybėms nustatyti, todėl prašau kol kas susilaikyti nuo pirminių vertinimų.

Gydymo įstaigoje dirba psichologų komanda, kuri teikia pagalbą kolegoms, taip pat susisiekta su šeima dėl pagalbos jai“, – feisbuke rašė A.Dulkys.

Ministro A.Dulkio atstovas Tomas Bagdonas tikino, kad ministerija apie nelaimę sužinojo iš pačių Santaros klinikų, dar antradienį. SAM esą į tai reagavo nedelsdama, išsiuntė ir savo mobilias psichologų komandas.

„Mes šitoje vietoje nežinome, kas lėmė nusižudymo faktą. Mums žinomas pats faktas, kad savo namuose jis nusižudė“, – nurodė T.Bagdonas.

Kol kas neaišku, ar chirurgas paliko atsisveikinimo raštelį – tai aiškinasi policija. Šios pirminiais duomenimis, atsisveikinimo žinutės vyras nepaliko.

„SAM nėra ikiteisminio tyrimo institucija – šiuo atveju policija pasiima viską, jeigu yra raštelis, aplinkybės ar nusižudymo įrankis“, – sakė T.Bagdonas.

Kokie buvo mediko santykiai su kolegomis, A.Dulkio atstovas teigė nežinantis. Pastaruoju metu taip pat nebuvo gauta darbuotojų nusiskundimų dėl galimo mobingo.

Pasak T.Bagdono, tai buvo pilnu krūviu dirbantis specialistas. Jeigu pasitvirtins kalbos, kad medikas iš tiesų buvo pervargęs, ministerija žada nedelsdama imtis veiksmų.

„Be abejo, tas dalykas yra, darbo krūvių peržiūrėjimas yra vienas iš prioritetinių dalykų. Geriau, kad nebūtų tokių skaudžių atvejų, bet jeigu tai bus susiję su darbiniais santykiais, tai mes savo ruožtu padarysime. Bet pirmiausia sulaukime policijos tyrimo“, – kalbėjo T.Bagdonas.

Į nelaimę jau sureagavo ir Jaunųjų gydytojų asociacija.

„Galima daug kalbėti apie opias sveikatos apsaugos problemas, diskutuoti, ginčytis ir darkart sėsti prie stalo kalbėtis. Tačiau šiandien žodžių pritrūksta. Ką pasakyti, kai pasiekia tragiška žinia – sau gyvybę atėmė jaunas gydytojas.

Mes pavėlavome. Ir vėl“, – rašė asociacija.

„Jaunųjų gydytojų asociacija įgyvendina medikų palaikymo iniciatyvą „MEDoMedikams“, kurioje organizuojama operatyvi, konfidenciali ir nemokama psichologinė pagalba medikams. Kviečiame kreiptis pagalbos, jei jaučiate, kad ji yra reikalinga – projekte dirbantys psichologai ir psichoterapeutai yra pasiruošę Jums padėti.

Nelikime abejingais – jei kolegai sunku, nukreipkime jį, padėkime gauti reikalingą pagalbą“, – rašoma pranešime.

Abu M.Petrulionio tėvai – taip pat medikai. 

Trečiadienį policijos suvestinėje taip pat paskelbta, kad Vilniuje, bute, rastas vyro kūnas, šalia – medžioklinis šautuvas. Teisėsaugos duomenimis, antradienį, apie 6 val. 40 min. Vilniuje, Mokslininkų g., bute, rastas mirusio vyro (gim. 1987 m.) kūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.