Palanga ruošiasi Kalėdoms: įžiebs Lietuvoje dar neregėtą eglę

Didžiausias šalies kurortas puošiasi daugybe šventinių dekoracijų ir jau šį penktadienį, gruodžio 1 dieną, įžiebus išskirtinę, Lietuvoje dar neregėtą eglę, bus pradėtas spindinčių pajūrio Kalėdų laukimo laikotarpis. Apie šventines nuotaikas, specialius valgiaraščius bei vis labiau tirpstančias laisvas vietas viešbučiuose informuoja ir kurorto verslininkai, rašoma pranešime spaudai.

 Lrytas.lt koliažas
 Lrytas.lt koliažas
 Gruodžio 1 d. bus įžiebiama paslaptinga eglė.<br> A. Kazlausko nuotr
 Gruodžio 1 d. bus įžiebiama paslaptinga eglė.<br> A. Kazlausko nuotr
 Gruodžio 1 d. bus įžiebiama paslaptinga eglė.<br> A. Kazlausko nuotr
 Gruodžio 1 d. bus įžiebiama paslaptinga eglė.<br> A. Kazlausko nuotr
 Gruodžio 1 d. bus įžiebiama paslaptinga eglė.<br> A. Kazlausko nuotr
 Gruodžio 1 d. bus įžiebiama paslaptinga eglė.<br> A. Kazlausko nuotr
 Gruodžio 1 d. bus įžiebiama paslaptinga eglė.<br> A. Kazlausko nuotr
 Gruodžio 1 d. bus įžiebiama paslaptinga eglė.<br> A. Kazlausko nuotr
Daugiau nuotraukų (5)

Palangos miesto savivaldybė

Nov 29, 2023, 10:53 AM, atnaujinta Dec 4, 2023, 10:43 AM

Palanga, šiemet minėjusi 770-ąjį gimtadienį, į ateinančius metus žengia su dar viena, kurortui ypač svarbia data. Būtent ateinančiais metais sukanka 200 metų, kai grafas Mykolas Tiškevičius, lyg šių laikų verslininkas, itin susidomėjo Lietuvos pajūriu ir, įžvelgęs čia puikias plėtros galimybes, įsigijo Palangos valdą bei keletą aplinkinių dvarų.

Būtent todėl gruodžio 1 dieną Palangoje, prie grafų Tiškevičių sumanyto ir pastatyto kurhauzo, įžiebiama eglė bus dedikuota kurorto įkūrėjams. Kalėdų laukimo pajūryje pradžios šventėje „Spindinčio miesto Kalėdinis atvirlaiškis“ pagrindiniais herojais bus grafai Tiškevičiai, kurie išpuoštame ir spindinčiame mieste kartu su kitais žiemos pasakų atstovais  nuotaikingai sveikins Palangą ir Lietuvą.

Gruodžio 1 dieną visiems kartu įžiebti pagrindinį kurorto Kalėdų simbolį kvies ne tik smagi programa, bet ir paslaptinga Kalėdų eglė – pagrindinės kurorto šventinės puošmenos meninė idėja iki šiol laikoma itin didelėje paslaptyje. Už kurorto puošybą atsakinga įmonė tikina, jog šiemet Palangos Kalėdų eglė bus išskirtinė, dar niekur neregėta Lietuvoje, tad Palangos svečiai galės puikuotis apsilankę prie tikros ir unikalios eglių eglės. Ją įspūdingai papuoš 12 tūkstančių lempučių, tačiau tai, ant ko jos bus tvirtinamos, bus atskleista tik įžiebus žaliaskarę.

Gruodžio 9 dieną antroji, bet ne mažiau svarbi ir puošni Kalėdų eglė bus įžiebta Šventojoje. Jos dekoravimas atitiks šios kurorto vietovės pastarųjų dienų darbus ir svajones – žaliaskarė bus skirta sparčiai kylančiam Šventosios uostui, tad ją puoš daugybė jūrinių elementų. Tai bus žaisminga ir labai jūriška eglutė.

Daugybė Kalėdų dekoracijų, lempučių, švieselių spindės ir visame kurorte. Šiemet visiškai naujomis dekoracijomis puošis Grafų Tiškevičių alėja ir Jūros gatvė Šventojoje, šventinę nuotaiką kurs ir Kretingos gatvė, kuria įvažiuojama į Palangą, pagrindinės ir labiausiai lankomos kurorto gatvės ir, žinoma, pati populiariausia J.Basanavičiaus gatvė. Čia bei pirmąsyk Šventojoje puikuosis ir išpuoštų gyvų eglučių alėjos.

Taip pat šalia Kurhauzo ir kurorto centre bus įrengtos įspūdingos spindinčios tūrinės dekoracijos – jas bus galima ne tik apžiūrėti, bet ir pasižvalgyti jų viduje.

Viešbučiai ir restoranai kviečia žiemiškų pajūrio atostogų

Skaičiuojama, kad Palangos viešąsias vietas papuoš arti tūkstančio šventinių puošybos elementų. Ko gero, antra tiek, o gal ir daugiau savo įstaigoms ir jų aplinkai papuošti panaudos ir kurorto verslininkai, jau dabar baigiantys dėlioti dekoracijų akcentus, švenčių sutikimo programas ir valgiaraščius.

Palangos viešbučių ir restoranų asociacija informuoja, jog lapkričio pabaigoje kurorte Kalėdoms rezervuota apie 60 proc., o Naujiesiems pasitikti – net apie 70 proc. kambarių. Nakvynės kainos, užsisakant dabar, svyruoja nuo 45 iki maždaug 245 eurų, priklausomai nuo viešbučio žvaigždučių skaičius ir to, kiek laiko liko iki švenčių.

Palangos viešbučiai svečiams šią žiemą siūlo ne vien pasitikti gražiausias metų šventes, bet ir surengti sau tikras žiemiškas atostogas pajūryje. Parengti specialūs poilsio paketai, kuriuose gausu SPA procedūrų, aktyvaus laiko su atžaloms, specialių vakaro valgiaraščių restoranuose, malonių šventinių staigmenų. Ypač daug veiklų viešbučiuose numatyta mažiesiems kurorto lankytojams: įvairios šventinės dirbtuvėlės, su mažaisiais dūks animatoriai, lauks interaktyvūs žaidimai, vyks Kalėdų senelio pasirodymai ir, žinoma, džiugins dovanos.

Parengti ir specialūs šventiniai pasiūlymai, kuriuose yra ir nakvynė, ir naujametė programa bei vakarienė, jų kainos taip pat labai įvairios. Priklausomai nuo programos ir šventinių valgių, Naujųjų sutikimas Palangos viešbučiuose gali kainuoti nuo 135 eurų asmeniui.

Kai kurie viešbučiai yra parengę naujamečius paketus, kur, pavyzdžiui, įskaičiuotos dvi nakvynės ir vakarienė. Tokiu atveju vienam asmeniui reikėtų iš savo biudžeto skirti apie 100 – 120 eurų.

Žiemiškoms svečių atostogoms pajūryje bei šventėms ypač rengiasi Palangos restoranai. Jie pristatys  šventinių vakarienių valgiaraščius, pakvies paskanauti Kūčių ir Kalėdų valgių belaukiant Naujųjų metų. Naujametė programa ypač gausi pasiūlymų – kiekvienas restoranas sieks nustebinti svečią pasirinkta tematika, naujausiomis skonių tendencijomis. Galima bus rinktis ir 3, 5 ar net 7 patiekalų degustacines vakarienes, jas kuria garsiausi Palangos bei Lietuvos virtuvės šefai. Naujamečių vakarienių kainos labai skirtingos, jos prasideda nuo 40 eurų asmeniui.

Viešbučiai ir restoranai vakarieniaujantiems svečiams suteiks progą paklausyti gyvo garso koncertų. Šventinių programų metu įvairiuose vietose pasirodys gausus būrys žinomų muzikos atlikėjų: Linas Adomaitis, Gabrielius Vagelis, Nijolė Pareigytė, Justinas Jarutis, Martynas Kavaliauskas, Rūta Ščiogolevaitė, grupė „Biplan“ ir kiti.

Gausi kultūrinė programa

Palanga tampa tikrų žiemiškų atostogų vieta, kur galima sveikatintis ir prie jūros, ir puikiame miesto baseine, kuriame lankytojus tam tikromis dienomis taip pat pasitiks Kalėdų senelis.

Labai gausi kurorte ir kultūrinių renginių programa. Palangos koncertų salėje jau nuo gruodžio 1 d. renginiai vyks kiekvieną savaitgalį, o paskutiniąją gruodžio savaitę, kuomet pats laikas pailsėti ir pasimėgauti atostogomis pajūryje, – kiekvieną vakarą. Repertuaras itin platus, jis skirtas ir populiariosios, ir klasikinės ar chorinės muzikos gerbėjams, teatrinio meno ir baleto mylėtojams. Scenoje išvysime ir žinomų bei populiarų užsienio šalių atlikėjų.

Ypač daug renginių kurorto svečiams parengė miestas, didžioji jų dauguma – nemokami.

Visą gruodį kurortas kvies į smagias edukacijas, vyksiančias įvairiose kultūrinėse erdvėse – Kurhauze, Palangos burmistro Jono Šliūpo, Gintaro, Kurorto muziejuose ir kitur. Norintieji išbandys vaško žvakių liejimą, susipažins su atvirukų gamybos subtilybėmis, pasigamins šiaudinių žaisliukų, Kūčių bei kalėdinio stalo dekoracijų. 

 

Filmų mėgėjus į Kurhauzą kvies kalėdinis kinas, kurorto kultūros erdvės žavės meno parodomis, o mažieji palangiškiai ir kurorto svečiai gruodžio 10 d. ir 17 d. laukiami Kalėdų senelio rezidencijoje miesto baseine. Visą gruodį Kalėdų senelį su palyda bus galima sutikti ir pačiose netikėčiausiose kurorto vietose.

 

Palangoje žiemos švenčių laikotarpiu ne tik pakvips imbieriniais meduoliais ir aromatinga arbata, bet ir skambės jauki šventinė muzika. Gruodžio 3 d. į koncertą „Advento šviesoje“ pakvies Palangos kurorto muziejus, gruodžio 16 d. Kurhauzas – į koncertą „Mažasis princas“. Muzika čia skambės ir gruodžio 21 d. – klausytojų lauks muzikinis vakaras „Žiemos susitikimai“, o Palangos miesto viešosios bibliotekos erdves gruodžio 20 d. užlies „Kalėdinės klasikos“ melodijos.

 

Antroji Kalėdų diena Palangoje neįsivaizduojama be Palangos orkestro koncerto „Kalėdinės muzikos valanda“, kasmet klausytojus sukviečiančio į Palangos bažnyčią. O jau kitą dieną – gruodžio 27 d. – Kurhauze pasismaginti pakvies kalėdinis tradicinių šokių vakaras „Linksmiau be batų“.

 

Išlydint besibaigiančius metus Palangos gintaro muziejus kamerinės muzikos mėgėjų lauks jaukioje popietėje – gruodžio 31 d. čia skambės koncertas „Gruodžio susitikimai“, o vakare Naujametis koncertas „Kai aš įsimyliu“ klausytojų lauks Kurhauze.

 

Senieji metai palydimi bei Naujieji sutinkami Palangoje bus tradiciškai prie Baltijos. Ties jūros tiltu vidurnaktį metų sandūrą pažymės įspūdingi fejerverkai.

 

 

***

 

Reginių programa

SPINDINČIOS KALĖDOS PALANGOJE 2023

GRUODIS

1 d. 18 val. EGLĖS ĮŽIEBIMO ŠVENTĖ PALANGOJE „SPINDINČIO MIESTO KALĖDINIS ATVIRLAIŠKIS“. Prie Palangos kurhauzo.

2 d. 16 val. Palangos miesto gyventojų garbės apdovanojimai Palangos kurhauzo koncertų salė, Grafų Tiškevičių al. 1. Renginys nemokamas.

3 d. 14 val. Koncertas „Advento šviesoje“ Dalyvauja: Evelina Sašenko ir pianistas Paulius Zdanavičius. Palangos kurorto muziejus, Birutės al. 34A. Renginys nemokamas.

5 d. 18 val. Padėkos vakaras Palangos savanoriams. Palangos kurhauzo koncertų salė, Grafų Tiškevičių al. 1. Renginys nemokamas.

7 d. 15 val. Kalėdinių atvirukų gamyba. Palangos gintaro muziejus, Vytauto g. 17, informacija tel. 8 460 30314.

9 d. 18 val. EGLĖS ĮŽIEBIMO ŠVENTĖ ŠVENTOJOJE „STEBUKLINGOS SENELIO KALĖDOS“. Šventosios pėsčiųjų aikštė.

16 d. 18 val. Muzikos vakarai kurhauze. Koncertas „Mažasis princas“. Dalyvauja pianistas ir skaitovas Gintaras Januševičius. Palangos kurhauzo koncertų salė, Grafų Tiškevičių al. 1. Bilietus platina kakava.lt

20 d. 17 val. Koncertas „Kalėdinė klasika“. Dalyvauja Ona Kolobovaitė (sopranas) ir pianistė Audronė Juozauskaitė. Palangos miesto savivaldybės viešoji biblioteka, Vytauto g. 61. Renginys nemokamas.

21 d. 14 val. Kalėdinio stalo dekoracijos „Paukštelis“ gamyba. Palangos gintaro muziejus, Vytauto g. 17. Informacija tel. 8 460 30314.

18 val. Muzikinis vakaras „Žiemos susitikimai“ Šventojoje. Dalyvauja moterų vokalinis ansamblis „Eldija“ (Šventoji) ir svečiai. Šventosios pėsčiųjų aikštės paviljonas, Topolių g. 4. Renginys nemokamas.

22 d. 17 val. Muzikinis vakaras „Žiemos susitikimai“ Palangoje. Dalyvauja moterų vokaliniai ansambliai „Agluona“ (Priekulė) ir „Eldija“ (Šventoji). Palangos kurhauzo koncertų salė, Grafų Tiškevičių al. 1. Renginys nemokamas.

26 d. 13 val. „Palangos orkestro” koncertas „Kalėdinės muzikos valanda“. Meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Vygantas Rekašius. Diriguoja Lietuvos kariuomenės karinių jūrų pajėgų orkestro vadovas Egidijus Miknius. Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčia, Vytauto g. 51. Renginys nemokamas.

27 d. 19 val. Kalėdinis tradicinių šokių vakaras „Linksmiau be batų“. Dalyvauja folkloro ansamblis „Mėguva“, instrumentinė ir vokalinė grupė „Bočiai“. Palangos kurhauzo koncertų salė, Grafų Tiškevičių al. 1. Renginys nemokamas.

28 d. 18 val. Palangos jaunimo apdovanojimai „KOPA“ 2023. Palangos senoji gimnazija, Jūratės g. 13. Renginys nemokamas.

31 d. 16 val. Kamerinės muzikos koncertas „Gruodžio susitikimai“. Dalyvauja Augustas Gocentas (violončelė), Gabrielė Sutkutė (fortepijonas). Palangos gintaro muziejus, Vytauto g. 17. Bilietus platina bilietai.lt.

19 val. Naujametinis koncertas „Kai aš įsimyliu...“. Dalyvauja Rūta Ščiogolevaitė, pianistas Paulius Zdanavičius, trimitininkas Vytautas Skudas, bosistas Eugenijus Kanevičius ir būgnininkas Martynas Lukoševičius. Palangos kurhauzo koncertų salė, Grafų Tiškevičių al. 1. Bilietus platina kakava.lt.

24 val. NAUJAMETIS FEJERVERKAS nuo Palangos tilto ir Šventosios pėsčiųjų aikštėje.

Gruodžio 2, 10, 16, 17, 22, 23 d. Dovanų meistarnė. Palangos kurhauzo palėpė ir Šventosios pėsčiųjų aikštės paviljonas. Daugiau informacijos www.pkjc.lt. Bilietus platina kakava.lt.

Gruodžio 2, 9, 16 d. Cianotipijos užsiėmimai „Mėlyna? Mėlyna!“. Kalėdinių atvirukų gamyba. Palangos kurorto muziejus, Birutės al. 34A. Daugiau informacijos www.kurortomuziejus.lt.

Gruodžio 10, 17 d. 16 val. Kalėdų senelio rezidencija. Palangos baseinas, Kretingos g. 23.

Gruodžio 11, 18 d. Kalėdinis kinas. Palangos kurhauzo teatro salė. Daugiau informacijos www.pkjc.lt. Bilietus platina kakava.lt.

Gruodžio 14, 22 d. Kūčių stalo dekoracijos „Eglutė“ gamyba. Palangos gintaro muziejus, Vytauto g. 17. Informacija tel. 8 460 30314.

Gruodžio 1–16 d. Klaipėdos Adomo Brako dailės mokyklos vaikų kūrybinių darbų paroda „Žiemos pasaka“. Palangos miesto savivaldybės viešoji biblioteka, vaikų literatūros skyrius, Vytauto g. 61, II a.

Gruodžio 1–29 d. Palangos dailininkų kūrybinės grupės „Mostas“ paroda „Kelias“ Atidarymas gruodžio 1 d. 17 val. Palangos miesto savivaldybės viešoji biblioteka, Vytauto g. 61, III a.

Gruodžio 10 – sausio 31 d. Odilės Norvilaitės – Bytautienės tapybos paroda „Angelai ir Šventieji“. Miniatiūrų mini galerija, Jūratės g. 19.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.