KAM siūlo drausti kariams vykti į pavojų Lietuvos saugumui keliančias valstybes: pateikė sąrašą

Krašto apsaugos ministerija (KAM) registravo papildytą įstatymo pakeitimo projektą, kuriame siūloma, kad Lietuvos profesinės karo tarnybos kariams ne tarnybos tikslais būtų draudžiama vykti tiek į Rusiją ar Baltarusiją, tiek ir Kiniją, Moldovą bei dar beveik 10 valstybių ir regionų.

Krašto apsaugos ministerija<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Krašto apsaugos ministerija<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Arvydas Anušauskas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 4, 2023, 4:49 PM

KAM siūlo, kad Lietuvos profesinės karo tarnybos kariams ne tarnybos tikslais būtų draudžiama vykti į Armėniją, Azerbaidžaną, Kazachstaną, Kirgiziją, Rusijos aneksuotą Krymą, Tadžikistaną, Turkmėnistaną, Uzbekistaną, Sakartvelo Abchazijos ir Pietų Osetijos regionus bei tas užsienio valstybes ar teritorijas, į kurias Užsienio reikalų ministerija Lietuvos piliečiams rekomenduoja nevykti arba nedelsiant išvykti.

Visgi, įstatymo pataisa taip pat numato ir išimčių. Kaip pažymima projekto nutarime, į minėtąsias šalis būtų leidžiama vykti profesinės karo tarnybos kario artimojo sunkios ligos ar mirties atveju, kai karys yra paskirtas jo globėju ar rūpintoju.

Taip pat kariams būtų leidžiama vykti spręsti jo turtinių teisių klausimų, kai jų neįmanoma išspręsti nevykstant į draudžiamas valstybes ar teritorijas.

Numatoma, jog profesinės karo tarnybos kariams per sąraše nurodytas valstybes taip pat draudžiama vykti tranzitu, išskyrus atvejus, kai kertama valstybės oro erdvė ir nėra leidžiamasi į valstybės sausumos teritoriją.

Šiuo metu Seime svarstoma Krašto apsaugos sistemos organizavimo ir karo tarnybos įstatymo pataisa, kuria profesinės karo tarnybos kariams ketinama uždrausti ne tarnybos tikslais vykti į pavojų Lietuvos nacionaliniam saugumui keliančias valstybes.

Pirminį įstatymo projektą, siūlantį drausti profesinės karo tarybos kariams vykti į pavojų Lietuvos nacionaliniam saugumui keliančias valstybes, KAM Seimui dar pateikė spalio pabaigoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.