Sparčiai plinta kraupus vaizdo įrašas: iš mamos atėmė klykiantį vaiką, paaiškino aplinkybes

Socialiniuose tinkluose žaibiškai išplito vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota vienos šeimos drama. Įraše matoma, kaip Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos specialistės su policijos pagalba bando iš mamos paimti mažametį sūnų, tačiau šis įnirtingai priešinasi.

Socialiniuose tinkluose žaibiškai išplito vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota vienos šeimos iš Palangos drama. Įraše matoma, kaip Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos specialistės su policijos pagalba bando iš mamos paimti mažametį sūnų, tačiau šis įnirtingai priešinasi.<br> Lrytas.lt koliažas
Socialiniuose tinkluose žaibiškai išplito vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota vienos šeimos iš Palangos drama. Įraše matoma, kaip Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos specialistės su policijos pagalba bando iš mamos paimti mažametį sūnų, tačiau šis įnirtingai priešinasi.<br> Lrytas.lt koliažas
Socialiniuose tinkluose žaibiškai išplito vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota vienos šeimos iš Palangos drama. Įraše matoma, kaip Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos specialistės su policijos pagalba bando iš mamos paimti mažametį sūnų, tačiau šis įnirtingai priešinasi.<br> Stop kadras
Socialiniuose tinkluose žaibiškai išplito vaizdo įrašas, kuriame užfiksuota vienos šeimos iš Palangos drama. Įraše matoma, kaip Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos specialistės su policijos pagalba bando iš mamos paimti mažametį sūnų, tačiau šis įnirtingai priešinasi.<br> Stop kadras
Verkiantis vaikas<br>123rf asociatyvi nuotr.
Verkiantis vaikas<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-12-04 14:56, atnaujinta 2023-12-04 15:16

Situaciją jau paaiškino ir vaiko teisių gynėjai.

Savaitgalį šiuo vaizdo įrašu feisbuke pasidalijo ir skandalingai pagarsėjęs veikėjas Antanas Kandrotas-Celofanas, į tai sureagavo daugiau nei 6 tūkstančiai internautų.

Vaizdo įrašas greičiausiai darytas prieš kelis mėnesius, rugsėjį, o šeima tarnyboms buvo žinoma jau anksčiau. Esą vaiko tėvai skyrėsi, o berniuko mama nesilaikė teismo sprendimo ir nedavė vaiko tėvui.

Viešojoje erdvėje išplitusiame beveik 9 minučių trukmės vaizdo įraše matoma, kaip vaiko teisių gynėjai bando paimti vaiką iš motinos, tačiau šis bando tam priešintis – apsikabina mamos kaklą, verkia, klykia, griūna ant grindų.

„Gelbėkit! Mamyte“, – šaukė berniukas.

„Aš mirsiu“, – verkė vaikas.

„Nemirsi. (...) Tavo mamytė niekur nedings“, – jam atsakė vaiko teisių specialistė.

Berniukui atsisakius eiti su vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos darbuotojomis, viena iš jų bandė vaiką ir nešti.

Pateikė paaiškinimą

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Ilma Skuodienė portalui lrytas.lt atsiųstame atsakyme teigė, kad viešojoje erdvėje pasirodžiusiame vaizdo įraše užfiksuotas ypatingai sudėtingas procesas, kurį tenka įgyvendinti vaiko teisių gynėjams – vykdant teismo sprendimą dėl būtinybės apsaugoti vaiką ir paimti jį iš šeimos bei perkelti į saugią aplinką.

„Šis procesas yra visapusiškai jautri patirtis visoms pusėms – tiek vaikui, tiek jo šeimai, tiek tokį sprendimą vykdantiems vaiko teisių gynėjams. Tokiose situacijose labai svarbu įvertinti aplinkybių visumą ir sudėlioti veiksmų planą, kuris bent iš dalies sumažintų jautrius išgyvenimus ir emocinį krūvį, tenkantį vaikui.

Vaiko teisių gynėjai informuoja, jog minėtai šeimai pagalbos buvo prireikę jau kurį laiką, o dėl grėsmės, kilusios vaiko saugumui, teko priimti sprendimą perkelti jį į saugią aplinką. Svarbu paminėti, jog šiuo metu vaikas yra saugioje aplinkoje, kartu su jam artimiausiais žmonėmis, vaikui ir šeimai yra teikiama visa reikalinga specialistų pagalba“, – komentavo I.Skuodienė.

Pasak jos, šioje konkrečioje situacijoje 2022 m. buvo nustatytas vaiko apsaugos poreikis, dėl kurio teismas, įvertinęs visas aplinkybes, ikiteisminių tyrimų medžiagą, nustatė vaiko gyvenamąją vietą su tėvu ir bendravimo tvarką su mama.

„Reikėtų paminėti, kad mama su vaiku jau kurį laiką slapstėsi, ėmėsi visų veiksmų, kad vaikas nebūtų sugrąžintas tėvui, su kuriuo buvo nustatyta vaiko gyvenamoji vieta. Per tą laikotarpį vaikui nebuvo sudarytos sąlygos lankyti ugdymo įstaigos, gyventi įprastą socialinį gyvenimą, bendrauti su kitais artimaisiais.

Tad 2023 m. rugsėjo mėnesį teismas skubiai įpareigojo mamą perduoti vaiką tėvui po teismo sprendimo, tačiau mamai nevykdant šio sprendimo, jį įgyvendinti patikėta vaiko teisių gynėjams.

Minėtoje situacijoje, vaiko teisių gynėjams teko užduotis perkelti vaiką į neutralią aplinką, tačiau dažnai tai padaryti nėra taip paprasta, nes neretai vaiko artimieji daro vaikui įtaką, nesistengia jo nuraminti, o priešinasi ir aštrina ir taip įtemptą situaciją.

Šiuo atveju buvo prašoma mamos nuraminti vaiką, bendradarbiauti su vaiko teisių gynėjais komunikuojant su vaiku ir aiškinant jam, kodėl jam reikia laikinai išsiskirti su mama, kur jis važiuos, kas pasirūpins jo gerove, kol bus vertinama šeimos situacija ir priimami kiti sprendimai“, – aiškino I.Skuodienė.

Pradėtas tyrimas

Tarnyba teigė apgailestaujanti, kad šis vaizdo įrašas visuomenei sukėlė neigiamų emocijų.

„Siekiant, kad būtų apsaugotas vaiko atvaizdas ir jo interesai, vaiko teisių gynėjai kreipėsi į policiją. Siekiame, kad tokie atvejai, kurie praktikoje yra ypatingai reti, nesikartotų.

Šiuo atveju vaiko paėmimo iš šeimos procesas, kuriame su vaiko teisių gynėjais kartu dalyvavo ir policijos pareigūnai bei medikai, vyko šių metų rugsėjo mėnesį ir truko ilgesnį laiką nei visuomenei išplatintame vaizdo įraše, kuriame parodyta tik jautriausia jo dalis, neaprėpianti platesnio konteksto“, – nurodė tarnybos vadovė.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė dėl socialiniuose tinkluose plintančio vaizdo įrašo pradėjo tyrimą.

„Vaiko teisių apsaugos kontrolierė gavo ir skundą, ir įvairių pranešimų dėl to įvykio, kur sklinda socialiniuose tinkluose, ir vaikų teisių apsaugos kontrolierė pradėjo tyrimą“, – Eltai teigė Vaiko teisių apsaugos kontrolierės vyresnysis patarėjas Egidijus Meilus.

Kol kas Vaiko teisių apsaugos kontrolierės tarnyba šio įvykio plačiau nekomentuoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.