E. Dobrowolska atsižvelgė į domeikaviškių nerimą: pusiaukelės namų gyventojams bus dedamos apykojės

Domeikavos gyventojams būgštaujant, kad planuojami atidaryti pusiaukelės namai turės neigiamos įtakos saugumui, teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska sako nusprendusi visiems ten būsiantiems nuteistiesiems uždėti apykojes. Kaip trečiadienį Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdyje teigė E. Dobrowolska, tokį sprendimą pasiūlė patys domeikaviškiai vykusio susitikimo metu.

Evelina Dobrovolska<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Evelina Dobrovolska<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-06 14:25

„Apykojės leidžia užtikrinti judėjimą. Jos visą kelią iki darbo ir iš darbo atgal į pusiaukelės namus yra visiškai stebimos bei matomos pareigūno“, – Seimo komitete sakė E. Dobrowolska.

Pasak jos, tokie prietaisai sudaro galimybes pareigūnams ne tik stebėti nuteistuosius, bet ir esant poreikiui reaguoti.

„Esant poreikiui – intervencija būtų iškart“, – pridūrė ji.

Apie saugumo netoli pusiaukelės namų įsikūrusiems gyventojams užtikrinimą kalbėjo ir Lietuvos kalėjimų tarnybos direktorius Virgilijus Kulikauskas. Jis pabrėžė, kad pusiaukelės namuose yra taikomos griežtos vidaus taisyklės. Pastarosios užtikrina ne tik šios įstaigos gyventojų blaivumą, tačiau ir nuvykimą į darbą.

„Vyksta bendravimas su darbdaviais, jie sutartyse yra įpareigojami pranešti apie kiekvieną neatvykimą, ankstesnį išvykimą“, – teigė jis.

E. Dobrowolska patikino, kad teisinis pusiaukelės namų reglamentavimas jau rengiamas, tačiau jam užbaigti dar gali prireikti laiko.

„Prašome parlamento šiek tiek laiko, kad atneštume ne emocijas, o tvarius dalykus, kad nepaisant, kuris mūsų būtų teisingumo ministras, žinotume, kad sutarėm vienodai veikti“, – aiškino ji.

Ministrės teigimu, šiuo metu Lietuvoje esančiuose pusiaukelės namuose iš viso yra apie 167 nuteistuosius.

ELTA primena, kad lapkričio viduryje pranešta apie planus statyti pusiaukelės namus Kauno rajone, Domeikavoje. Tame pačiame pastate turėjo įsikurti ir Kauno apskrities probacijos tarnybos pareigūnai.

Tačiau tokiu sprendimu piktinosi vietos bendruomenė bei rajono savivaldybė. Nepritariantieji projektui sakė, kad apie kaimynystėje apsigyvensiančius nuteistuosius iš anksto informuoti nebuvo.

Taip pat nerimauta dėl saugios aplinkos užtikrinimo, kadangi šalia būsimų pusiaukelės namų yra progimnazija bei vaikų darželis.

Dėl šios priežasties, ministrės teigimu, Domeikavoje būtų specializuoti pusiaukelės namus, į kuriuos negalės būti įkelti nuteistieji, kurie padarė smurtinio, seksualinio pobūdžio nusikalstamas veikas, nusikaltimą prieš nepilnamečius vaikus įvykdę nuteistieji.

Nuo 2016 metų Lietuvoje veikia septyni pusiaukelės namai – Vilniuje, Alytuje, Marijampolėje, Pravieniškėse, Panevėžyje, Šiauliuose ir Tauragėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.