A. Bilotaitė: siekiant sumažinti žūčių gaisruose skaičių, turime stiprinti prevenciją

Vertinant gaisrų ir juose žuvusių gyventojų statistiką, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako, kad siekiant išvengti tragiškų padarinių būtina stiprinti gaisrų prevenciją, į šį procesą labiau įtraukiant savivaldybes bei socialinius darbuotojus.

Agnė Bilotaitė.<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Agnė Bilotaitė.<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 7, 2023, 12:30 PM

„Siekiame, jog iki 2030 metų žūčių gaisruose skaičius būtų ne didesnis nei 30 per metus. Gaisrų ir juose žuvusių žmonių priežastys daug gilesnės. Neretai – tai problemos dėl alkoholio, socialinių įgūdžių stoka, arba tiesiog žinių trūkumas. Tai signalizuoja ir apie tam tikras socialines problemas, kurioms spręsti yra būtinos sutelktos skirtingų institucijų pastangos“, – ketvirtadienį nuotoliniame susitikime su šalies savivaldybių merais sakė A. Bilotaitė.

Anot Vidaus reikalų ministerijos (VRM), šiemet atnaujintas Gaisrų prevencijos veiksmų planas. Jame numatoma, kad šalies savivaldybės ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) per metus turi aplankyti visus į vienišų, senyvo amžiaus, turinčių negalią gyventojų ir nepilnamečius vaikus auginančių asmenų, turinčių specialiųjų poreikių ir gyvenančių riziką keliančiuose individualiuose būstuose, sąrašus įtrauktus būstus.

Veiksmų plane taip pat numatoma socialiniams darbuotojams surengti bazinius mokymus gaisrų prevencijos ir saugaus elgesio klausimais.

Šiemet gaisruose žuvo 86 gyventojai

PAGD duomenimis, šiemet gaisruose jau žuvo 86 gyventojai. Beveik pusė jų – dėl neatsargaus rūkymo. Per 80 proc. žuvusiųjų gaisruose galimai turėjo žalingų įpročių – girtavo ir rūkė. 13 žuvusiųjų rasti gyvenimui nepritaikytose patalpose – sandėliukuose, ūkiniuose pastatuose. Beveik visuose būstuose, kuriuose žuvo žmonės, nebuvo įrengti dūmų detektoriai. Tuo metu žuvusiųjų gaisruose amžiaus vidurkis siekė 63-ejus metus.

„Vien šiemet ugniagesiai gelbėtojai gaisruose išgelbėjo 143 žmonių gyvybes. Nors nuolat rengiame prevencines akcijas, lankome būstus, įrengiame juose dūmų detektorius, vis dėlto vien mūsų pareigūnų pastangų nepakanka. Kad situacija keistųsi ir mažėtų tragiškų žūčių, būtinos visų institucijų, seniūnijų ir vietos bendruomenių bei pačių gyventojų pastangos“, – sakė PAGD direktoriaus pavaduotojas Giedrius Sakalinskas.

Anot jo, vertinant gaisrų ir žūčių statistiką, ir toliau bus stiprinama prevencinė veikla tiek kaime, tiek mieste. G. Sakalinskas atkreipia dėmesį, kad labai svarbu ir tai, jog gyventojai suvoktų, kad dūmų detektorius namuose gali išgelbėti jų gyvybes.

Be viso to, taip pat būtina atnaujinti vienišų, senyvo amžiaus, turinčių negalią gyventojų ir nepilnamečius vaikus auginančių asmenų, turinčių specialiųjų poreikių ir gyvenančių riziką keliančiuose individualiuose būstuose, sąrašus, kad būtų galima pasirūpinti jų saugumu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.