S. Kairys sutarė su S. Strelcovu: Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktorius nusišalins, jei tarnybos pareikš įtarimus

Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus direktorius Simonas Strelcovas turės atsistatydinti, jei prokuratūra ar Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) jam pareikš įtarimus, sako Kultūros ministras Simonas Kairys.

ELTA nuotr.
ELTA nuotr.
ELTA / Juliaus Kalinsko nuotr.
ELTA / Juliaus Kalinsko nuotr.
Simonas Kairys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Simonas Kairys<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Simonas Kairys.<br>ELTA / A.Ufarto nuotr.
Simonas Kairys.<br>ELTA / A.Ufarto nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 11, 2023, 8:20 PM

„Kalbėjome su Simonu Strelcovu, sutarėme keletą dalykų. Pirmas – jei STT ar prokuratūra oficialiai pareikš kaltinimus, tą pačią dieną vadovas nusišalins nuo direktoriaus pareigų“, – Eltai pirmadienį teigė S. Kairys.

Visgi, kalbėdamas apie Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) išvadą, kuria S. Strelcovas pripažintas supainiojęs viešuosius ir privačius interesus, ir tai, kaip ji atlieps tolesniam muziejaus vadovo darbui, ministras pažymi, jog sprendimų dar reikės palaukti.

„Ponas Strelcovas mano, kad ji yra neteisinga, jis ją skundžia teismui ir teismui priėmus skundą, šita VTEK išvada sustoja galioti, kol nebus teismo išaiškinimo. Tai sutarėme, kad palauksime, kaip jam seksis teisme, šie procesai neturėtų būti labai ilgi“, – sakė S. Kairys.

ELTA primena, kad S. Strelcovas ir jo viešoji įstaiga „Tekančios saulės tiltai“ praėjusių metų gegužę pradėjo dvišalį bendradarbiavimą su Japonijos Nagojos miesto Meijo universiteto prof. Inaba Chiharu. S. Strelcovas taip pat, siekdamas padėti Lietuvoje esantiems karo pabėgėliams iš Ukrainos, į Šiaulių rajono savivaldybės sąskaitą ukrainiečių švietimui pervedė 35 tūkst. eurų.

Rugpjūčio pabaigoje portalas delfi.lt pranešė, kad S. Strelcovas ir jo vadovaujama viešoji įstaiga pati mokymų nerengė, o paslaugas pirko iš sutuoktinės Živilės Strelcovienės, Nacionalinės regionų plėtros agentūros, bendrovės „MES 360“ ir iš kolegos taryboje konservatoriaus Vaclovo Motiejūno žmonos Renatos Motiejūnės.

Šiaulių rajono savivaldybės meras Č. Greičius pareiškė abejones dėl S. Strelcovo galimai supainiotų interesų. Abejones dėl S. Strelcovo vykdytų mokymų ukrainiečiams pareiškė ir pats profesorius I. Chiharu. Šiaulių rajono savivaldybei pateiktame rašte jis teigė, kad, paprašęs S. Strelcovo išsamiai pateikti, kaip buvo panaudotos lėšos, konservatorius vengė tai daryti.

Reaguodama į situaciją Kultūros ministerija nusprendė kreiptis į VTEK, kadangi S. Strelcovas šiuo metu vadovauja Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejui, kuris yra pavaldus ministerijai.

Rugpjūčio 25 dieną TS-LKD Šiaulių rajono skyriaus taryba nusprendė pašalinti S. Strelcovą ir V. Motiejūną iš partijos. Šiaulių rajono savivaldybės meras Č. Greičius rugsėjį kreipėsi į Generalinę prokuratūrą su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą dėl S. Strelcovo ir V. Motiejūno veiksmų.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) rugsėjo pabaigoje pradėjo tyrimą dėl S. Strelcovo galimo piktnaudžiavimo, dokumento suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu ir turto pasisavinimo teikiant paramą Ukrainos pabėgėliams Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.