Lietuvos istorinė vėliava atsiras pasienio kontrolės punktuose

Jau nuo kitų metų kovo 1-osios Lietuvos istorinė vėliava atsiras  pasienio kontrolės punktuose, ji pasitiks visus kertančius Lietuvos Respublikos sienas.

 Lietuvos istorinė vėliava<br> Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
 Lietuvos istorinė vėliava<br> Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
 Lietuvos istorinė vėliava<br> Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
 Lietuvos istorinė vėliava<br> Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Jadvyga Bieliavska

Dec 12, 2023, 11:54 AM, atnaujinta Dec 12, 2023, 12:24 PM

Tai numato antradienį Seimo priimtos Valstybės vėliavos ir kitų vėliavų įstatymo pataisos, kurias palaikė 116 Seimo narių, niekas nebuvo prieš, susilaikė 4 parlamentarai.

Istorinės, Vyčio, vėliavos iškėlimas pasienio kontrolės punktuose bus lygiagretus Lietuvos valstybės vėliavos iškėlimui. Ji turės būti nuolat iškelta tarptautiniuose oro uostuose, atviruose tarptautinei laivybai jūrų ir upių (vidaus vandenų) uostuose, geležinkelio stotyse ar prie automobilių kelių Vyriausybės nutarimu įsteigtose vietose, kuriose patikrinimą atlieka Valstybės sienos apsaugos tarnyba, muitinė ir kitos įgaliotos valstybės institucijos.

Valstybės vėliavos ir kitų vėliavų įstatymo pataisas inicijavo Seimo narys konservatorius Andrius Kupčinskas.

„Lietuvos istorinė vėliava yra viena seniausių Europoje ir tokiu būdu pas mus atvykstantys svečiai įsitikintų ir galėtų pamatyti, kad Lietuvos valstybingumas siekia beveik tūkstantmetį. Mūsų valstybė mena ilgaamžę istoriją ir tai būtų, sakykim, netgi tam tikras atsakas į Rusijos pasienio punktuose iškeltas didžiąsias Rusijos vėliavas arba plintančiam litvinizmui iš Baltarusijos pusės“, − pateikimo metu yra sakęs Seimo narys Andrius Kupčinskas.

Priimtomis įstatymo pataisomis gyventojai skatinami kelti istorinę vėliavą prie gyvenamųjų namų valstybei svarbių istorinių datų metu. Įstatyme  įvirtinta nuostata, kad Lietuvos valstybės istorinė vėliava gali būti iškeliama prie, virš ar ant gyvenamųjų namų gyventojų iniciatyva. Tokiu būdu istorinės vėliavos naudojimas prie gyvenamųjų namų bus reglamentuotas įstatymu.

Įstatymas numato, kad Lietuvos valstybės istorinės vėliava bus  keliama prie, virš ar ant valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų pastatų ir Liepos 6 – ąją Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) ir Tautiškos giesmės dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.