G. Nausėda išvyksta darbo vizito į Briuselį: laukia svarbūs EVT sprendimai dėl Ukrainos

Prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį išvyksta į Briuselyje vyksiančią Europos Vadovų Tarybą (EVT). Iki penktadienio truksiančiame darbo vizite šalies vadovas dalyvaus EVT bei ES ir Vakarų Balkanų šalių viršūnių susitikimuose.

Gitanas Nausėda<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gitanas Nausėda<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gitanas Nausėda<br>G.Bitvinsko nuotr.
Gitanas Nausėda<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 13, 2023, 6:50 AM

Susirinkę ES lyderiai spręs ES plėtros, paramos Ukrainai, ilgametės finansinės perspektyvos bei saugumo klausimus. Visgi viena svarbiausių diskusijų vyks dėl Ukrainos narystės. Antrus metus tęsiantis Rusijos sukeltam karui Ukrainoje, ši EVT taryba viešojoje erdvėje jau traktuojama kaip viena svarbiausių šiais metais. Vyksiančiame posėdyje bus diskutuojama ir dėl Moldovos bei Sakartvelo eurointegracijos ES ateities.

Nepaisant Vakarų bendruomenės išsakomos paramos Ukrainai, jos narystės ES bendrijoje klausimas šiuo metu nėra aiškus. Esama nuogąstavimo, kad sprendimų priėmimą gali apsunkinti Vengrijos pozicija. Šios šalies premjeras Viktoras Orbanas yra pareikalavęs išbraukti diskusijas Ukrainos narystės tema iš EVT darbotvarkės.

Kritikai kaltina V. Orbaną, kad šis bando šantažuoti Briuselį, siekdamas gauti prieigą prie milijardinio ES finansavimo. EK nesuteikia Vengrijai prieigos prie beveik 22 mlrd. eurų dėl nuogąstavimų, susijusių su korupcija ir įtariamų demokratinių normų pažeidimų. ELTA primena, kad lapkričio pradžioje EK paskelbė rekomendaciją pradėti Ukrainos stojimo į ES derybas.

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda gruodžio 13–15 dienomis vyks darbo vizito į Briuselį. Šalies vadovas dalyvaus Europos Vadovų Tarybos (EVT) bei ES ir Vakarų Balkanų šalių viršūnių susitikimuose.

Pagrindinės EVT susitikimo temos – ES plėtra, parama Ukrainai, ilgametės finansinės perspektyvos peržiūra, saugumas ir gynyba, užsienio politika. Prezidento teigimu, šiame EVT posėdyje yra būtina sutarti dėl visai Europai svarbios Ukrainos, Moldovos ir Sakartvelo eurointegracijos ateities.

ES ir Vakarų Balkanų šalių viršūnių susitikime daugiausia dėmesio bus skirta ES įsitraukimui regione bei bendrai saugumo ir užsienio politikai, taip pat atskirų regiono šalių eurointegracijai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.