Kelia klausimus dėl Seimo kanclerio tinkamumo toliau eiti pareigas: pastabų turi ir kanceliarijos darbuotojai, ir Seimo valdyba

Seimo vicepirmininkas, „darbietis“ Andrius Mazuronis kelia klausimą dėl Seimo kanclerio Modesto Gelbūdos tinkamumo toliau eiti savo pareigas. Jis teigia, kad kanclerio veikla jau kurį laiką netenkina nei politikų, nei Seimo kanceliarijos darbuotojų. Todėl, pasak A. Mazuronio, jeigu iki kovo mėnesio kancleris esmingai savo darbo veiklos nepagerins, Seimo valdyba spręs dėl tolesnio jo likimo pareigose.

 Modestas Gelbūda<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
 Modestas Gelbūda<br> D. Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Dec 13, 2023, 9:10 AM, atnaujinta Dec 13, 2023, 9:19 AM

„Per pastaruosius tris su trupučiu metų, kiek jis vadovauja, nematėme absoliučiai jokio proveržio jokioje srityje. Automobilių parkas – senas, IT sistemos – senos, vėdinimo sistemos – senos, niekas neveikia“, – Eltai teigė A. Mazuronis.

Visgi, pasak jo, pastarosiomis savaitėmis daugiausiai įtampų tarp Seimo kanceliarijos darbuotojų kilo dėl pertvarkytos atlyginimų sistemos.

„Atlyginimų sistema, kur turbūt daugiausiai diskusijų iššaukė ir iškėlė, tai vėlgi yra absoliuti, mano nuomone, nekompetencija ir nesuvokimas, kaip Seimas veikia, kaip atskiri Seimo padaliniai veikia ir funkcionuoja, kokias jie funkcijas atlikinėja, kokias jie atsakomybes turi. Pasikliaunama kažkokiais privačiais konsultantais, kurie neaišku iš kur ima kažkokias rekomendacijas, kurios yra tiesiog visiškai absurdiškos“, – M. Gelbūdą kritikavo A. Mazuronis.

„Tai dėl atlyginimų pastarąsias tris savaites kunkuliuoja ir visa kanceliarija, ir Seimo nariai, ir visi kiti. O visas kitas neveiklumas kitose srityse, tai matėsi nuo pat pirmos dienos, kai tik žmogus pradėjo dirbti“, – sakė jis.

Todėl, anot „darbiečio“, Seimo valdyba sutarė kancleriui iki kovo mėnesio suteikti galimybę išspręsti kilusias problemas. Visgi, A. Mazuronis akcentuoja, kad jeigu situacija negerės, bus sutarta spręsti, ar M. Gelbūda toliau gali tęsti Seimo kanclerio darbą.

„Kadangi valdybos nariai vieningai pritaria, kad problemų yra labai daug ir buvo priimta tokia formuluotė kancleriui dabar per maksimaliai trumpą laiką atkreipti dėmesį į mūsų pastabas, duoti laiko pasitaisyti iki kovo mėnesio ir jeigu tai nebus padaryta, tai kovo mėnesį reikės grįžti dar kartą prie to, ką mes ir dabar siūlome – tai yra nepasitikėjimo klausimo“, – teigė politikas.

Savo ruožtu Seimo vicepirmininkas, konservatorius Paulius Saudargas pabrėžia, kad šiuo metu vyksta diskusija tarp Seimo valdybos ir M. Gelbūdos dėl Seimo kanceliarijoje nepasitenkinimą sukėlusių atlyginimų pokyčių.

„Reikėtų tikrai kalbėti apie konkrečius dalykus, kas ir dėl ko yra nepatenkintas, kokie yra nusiskundimai, bet būtent atlyginimų viso modelio reformos tikrai matydami vieną ar kitą viziją vieni nori vienokio varianto, kiti kitokio, bet dėl to nežinau, ar reiktų apibūdinti kaip „nepatenkinti“.

„Pokalbis nėra pasibaigęs. Mes valdyboje atvėrėme diskusiją, diskutuosime toliau su kancleriu ir kanceliarija ir, matyt, rekomenduosime taip pat. Nes šiaip yra visiškai kanclerio prerogatyva, jis gali vienasmeniškai tai priimti kaip kanceliarijos vadovas. Bet mes – Seimo valdyba – nenorime būti visiškai pasitraukę nuo šito klausimo, nes mums rūpi Seimo darbas, todėl mes analizuojame ir teiksime savo rekomendacijas, teiksime savo siūlymus“, – sakė politikas.

Kol kas nuo detalesnio M. Gelbūdos darbo vertinimo konservatorius susilaiko.

„Kadangi pokalbis nėra pasibaigęs, negaliu vertinti pačio kanclerio ir kanceliarijos suskirstymo negaliu vertinti, kadangi mes neišbaigėme to modelio. Kai jis bus aiškus, kai bus priimti sprendimai, kai kancleris padės parašą, tada galėsime sakyti gerai ar blogai“, – sakė P. Saudargas.

M. Gelbūda Seimo kancleriu buvo paskirtas 2021 meetų balandžio mėnesį. Anksčiau jis dirbo ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto profesoriumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.