Lietuva pasirašė sutartį dėl naujos NASAMS sistemos įsigijimo

Krašto apsaugos ministerija (KAM) pradeda vidutinio nuotolio oro gynybos sistemos įsigijimo antrąjį etapą. Pasak ministerijos, šią savaitę pasirašyta 200 mln. eurų vertės NASAMS sistemos, kurios dalis Lietuvą turėtų pasiekti 2026 metais, įsigijimo sutartis.

NASAMS.<br>Wikimedia nuotr.
NASAMS.<br>Wikimedia nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-12-14 09:50

„Šiuo metu NASAMS sistema jau yra turima ir sėkmingai eksploatuojama Lietuvos kariuomenės, todėl papildomas NASAMS sistemos įsigijimas nesukels integravimo problemų. Be to, jau turima nemažai patirties dirbant su šia sistema, personalas yra apmokytas ir paruoštas su ja dirbti“, – išplatintame pranešime cituojama įsigijimo sutartį pasirašiusi krašto apsaugos viceministrė Greta Monika Tučkutė.

Naujai perkamos sistemos vertė siekia apie 200 mln. eurų. Į šią sumą įeina ir sistemos komponentai, atsarginių dalių ir įrankių paketas, operatorių ir techninio personalo apmokymas bei turimos ir įsigyjamos sistemų integravimas.

Įsigijimo sutartis sudaryta su sistemą gaminančia Norvegijos įmone „Kongsberg Defence and Aerospace“.

Pirmąjį NASAMS įsigijimo etapą KAM pradėjo vykdyti 2016 metais. Sistema Lietuvą pasiekė 2020 metais, o baigus personalo rengimą į kariuomenę ji integruota 2022 metais.

NASAMS yra plačiausiai NATO šalyse naudojama vidutinio nuotolio oro gynybos sistema, kuri, pasak ministerijos, atitinka Lietuvos gynybos pajėgumams keliamus reikalavimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.