VST reforma toliau stringa: po pastabų komitetas nutarė kreiptis į daugiau ekspertų

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK), gavęs nepalankias Mykolo Romerio universiteto (MRU) ekspertų išvadas dėl Viešojo saugumo tarnybos (VST) reformos, nutarė paprašyti ir kitų įstaigų įvertinti pertvarką. Taigi, penktadienį suplanuotą VST reformos svarstymą komitetas nusprendė atidėti.

Viešojo saugumo tarnyba<br>D.Umbraso nuotr.
Viešojo saugumo tarnyba<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

Dec 15, 2023, 10:37 AM

„Perskaičius tą išvadą ir VRM atstovų atsikirtimus – visgi yra tokie esminiai prieštaravimai svarbiais klausimais. Siūlysiu komitetui, kad mes negalėtume apsiriboti vien Mykolo Romerio ekspertų išvada, vienos mokslinių tyrimų įstaigos teisinio reguliavimo poveikio vertinimo įžvalgomis ir vertinimais“, – posėdžio metu sakė TTK pirmininkė Irena Haase.

„Manyčiau, kad visgi išklausius nuomonę ir MRU ir VRM atstovų reiktų išsamesnės analizės ir platesnių diskusijų, ypač tais klausimais, dėl kurių yra labai prieštaringos nuomonės, kurios atsispindi ir išvados projekte“, – pridūrė ji.

Savo ruožtu Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Stončaitis akcentavo, kad komiteto opozicijos atstovai iškarto siūlė kreiptis į daugiau nei vieną instituciją dėl išvados.

„Mes sakėme iškart, kad neapsiribokime labai gerbiamu vienu universitetu, paprašykime daugiau nuomonių. Ir jau būtume galbūt jas ir turėję“, – sakė parlamentaras.

Jam antrino ir Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Agnė Širinskienė.

„Tikrai labai sveikinu sprendimą, kad pagaliau praregėjome ir pamatėme, kad 145 statuto straipsnyje yra daugiskaita, ką mes ir praėjusį kartą sakėme, dėl ko dabar ir Etikos ir procedūrų komisijoje ginčas vyksta“, – sakė opozicijos atstovė.

MRU išvadoje ekspertai atkreipia dėmesį, kad nėra iki galo aišku, kodėl pasirinktas būtent toks įstaigų sujungimo būdas, taip pat atkreipiamas dėmesys, kad dokumentuose yra tik abstrakčiai nurodoma, kaip bus sprendžiamas klausimas dėl VST pareigūnų ir policijos pareigūnų darbo užmokesčio skirtumų ir jų netolygumų.

ELTA primena, kad VRM teikiamais įstatymo projektais siūloma reorganizuoti policijos veiklą – palikti tik 5 apygardų vyriausiuosius komisariatus (Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių ir Vilniaus), o Policijos departamento pavadinimą keisti į „Lietuvos policiją“. Papildomai būtų steigiami keturi policijos komisariatai – Marijampolės m., Tauragės raj., Utenos raj. ir Alytaus m. ir raj. savivaldybių teritorijai prižiūrėti.

Taip pat siūloma VST integruoti į policijos struktūras, paliekant tarnybai atskiro juridinio asmens statusą. Tarnybos savininko teises ir pareigas įgyvendintų policijos generalinis komisaras.

Pokyčius numatoma įgyvendinti etapais – nuostatos, susijusios su VST integravimu į policijos sistemą įsigaliotų nuo 2024 m. kovo 1 d., o administraciniai pokyčiais policijoje – nuo 2024 m. liepos 1 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.