Pasirašytas naujas Lietuvos ir JAV bendradarbiavimo gynybos srityje planas

Lietuva ir Jungtinės Amerikos Valstijos toliau stiprina bendradarbiavimą. Krašto apsaugos ministerija ir JAV Gynybos departamentas šią savaitę Vašingtone pasirašė 2024–2028 metų dvišalį bendradarbiavimo gynybos srityje planą.

 Vašingtone pasirašytas naujas Lietuvos ir JAV bendradarbiavimo gynybos srityje planas.<br>JAV gynybos departamento nuotr.
 Vašingtone pasirašytas naujas Lietuvos ir JAV bendradarbiavimo gynybos srityje planas.<br>JAV gynybos departamento nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Krašto apsaugos ministerija

Dec 16, 2023, 6:48 PM

Dokumente apibrėžtos pagrindinės bendradarbiavimo sritys, kurioms Krašto apsaugos ministerija ir JAV gynybos departamentas artimiausiais metai skirs pagrindinį dėmesį. Toliau bus tęsiamas atgrasymo priemonių Baltijos šalių regione stiprinimas, JAV karinio buvimo regione užtikrinimas, JAV parama Lietuvos gynybinių pajėgumų stiprinimui ir vystymui, sklandus Lietuvos įsigijimų iš JAV vykdymas, gynybos pramonės bendradarbiavimas, bendrų pratybų ir mokymų vykdymas ir kita.

Naująjį bendradarbiavimo planą Vašingtone pasirašė Krašto apsaugos ministerijos gynybos politikos direktorius Vaidotas Urbelis ir JAV gynybos sekretoriaus patarėja tarptautinio saugumo reikalams Celeste Wallander.

„Lietuva ir JAV yra sąjungininkės, vienodai vertinančios grėsmes tarptautiniam saugumui ir glaudžiai dirbančios stiprinant atgrasymą Baltijos regione. Mūsų gynybinis bendradarbiavimas per pastaruosius metus kokybiškai išsiplėtė. Pabradėje turime nepertraukiamas JAV bataliono rotacijas, intensyviai geriname infrastruktūrą sąjungininkų, įskaitant JAV, karinio buvimo užtikrinimui. Karinės įrangos iš JAV įsigijimai išaugo – įgyvendiname daugiau kaip 60 įsigijimo projektų, įsigyjame tokius pajėgumus kaip HIMARS artilerijos sistemos, šarvuoti visureigiai JLTV, prieštankinės raketų sistemos „Javelin“. Įgyvendiname ir kitus ambicingus projektus kibernetinių pajėgumų vystymo ir kitose srityse. Šis dokumentas rodo, kad amerikiečiai ir toliau lieka įsipareigoję aktyviai dirbti Baltijos regione ir taip didinti atgrasymą“, – sako V. Urbelis.

Pirmasis gynybinio bendradarbiavimo planas tarp KAM ir JAV gynybos departamento buvo pasirašytas dar 2019 metais. Naujai pasirašyto plano turinys bus nuolat peržiūrimas ir atnaujinamas pagal poreikį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.