Naujas sankcijų Rusijai paketas reikalaus daugiau atsakomybės iš ES įmonių

Pirmadienį patvirtintas 12-tasis Europos Sąjungos (ES) sankcijų Rusijai paketas reikalaus daugiau atsakomybės iš Bendrijos įmonių, praneša Užsienio reikalų ministerija (URM).

Gabrielius Landsbergis.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis.<br>D. Labučio (ELTA) nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Landsbergis<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 18, 2023, 7:06 PM

Ministerijos teigimu, pasiektas sutarimas draus į ES importuoti, pirkti ar pervežti rusiškos kilmės deimantus, teikti programinės įrangos tiekimo paslaugas, skirtas įmonių valdymui bei pramoniniam projektavimui ir gamybai.

Taip pat, kaip pirmadienį pranešė URM, bus išplečiamas jau taikomas kriptovaliutų piniginės, sąskaitų tvarkymo ar saugojimo paslaugų draudimas Rusijos asmenims ir gyventojams, įskaitant Rusijos piliečius bei fizinius asmenis gyvenančius Rusijoje – šiems asmenims bus draudžiama kontroliuoti arba užimti bet kokias pareigas tokias paslaugas teikiančių juridinių asmenų, subjektų ar įstaigų valdymo organuose.

Ministerija pažymi, kad naujuoju sankcijų paketu griežtinama ir ES eksportuotojų atsakomybė – gabenant prekes į trečiąsias šalis bus reikalaujama sutartyse įtraukti nuostatas, kuriomis pirkėjai įsipareigos įsigyjamų jautrių prekių ir technologijų neeksportuoti į Rusiją ar naudojimui joje.

Skelbiama, kad išplečiamas dvejopo naudojimo prekių ir technologijų sąrašas bei sąrašas prekių, kurios prisideda prie Rusijos karinio ir technologinio tobulėjimo arba šalies gynybos ir saugumo sektoriaus plėtros, įtraukiant lazerių sektoriaus prekes, stakles ir mašinų dalis, chemines medžiagas, termostatus.

Be to, nustatomi ribojimai importuojamoms prekėms, iš kurių Rusija gauna dideles pajamas, pavyzdžiui suskystintos naftos dujos, ketaus luitai ir juodųjų metalų gaminiai, vario ir aliuminio laidai, vamzdžiai ir vamzdeliai.

Patikslintas ir praktinis ribojimų, susijusių su transporto priemonių, kertančių ES išorinę sieną, taikymas, išplečiamas draudimas per Rusijos teritoriją tranzitu gabenti tam tikras iš ES eksportuojamas prekes ir technologijas, įtraukiant tas, kurios prisideda prie šalies pramonės pajėgų stiprinimo.

Naujuoju sankcijų paketu taip pat išplečiamas subjektų sąrašas, kuriems yra taikomos sankcijos, į jį papildomai įtraukiant 147 subjektus – 61 asmenį ir 86 įmones, rašoma ministerijos išplatintame pranešime.

ELTA primena, kad iki šiol paskutinis sankcijų Rusijai paketas įsigaliojo birželį. Jis apėmė baudžiamąsias priemones dar daugiau asmenų ir organizacijų, remiančių Rusijos invaziją į Ukrainą bei instrumentą, draudžiantį apeiti jau galiojančias sankcijas.

Be kita ko, jau kurį laiką taikomas plataus masto draudimas importuoti žalią naftą, anglį, plieną, auksą ir prabangos prekes, taip pat baudžiamosios priemonės bankams ir finansų institucijoms. Asmenų ir juridinių asmenų, kuriems dėl karo Ukrainoje taikomos sankcijos, sąraše iki šiol jau buvo apie 1,8 tūkst. įrašų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.