Kalėdos ministrų namuose: nekasdieniški norai, dovanos ukrainiečiams ir išskirtiniai hobiai

Po sudėtingų ir įtemptų politinių metų į gražiausias žiemos šventes jau paniro ir Vyriausybės nariai. Šiemet ministrai pabrėžia kaip niekad vertinantys saugumo ir vienybės jausmą, o kaip didžiausią kalėdinį troškimą vardija Ukrainos pergalę.

 Vyriausybės nariai.<br> Lrytas.lt koliažas
 Vyriausybės nariai.<br> Lrytas.lt koliažas
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ingrida Šimonytė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Aušrinė Armonaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Aušrinė Armonaitė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintarė Skaistė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gintarė Skaistė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
Agnė Bilotaitė<br>J.Elinsko (ELTA) nuotr.
 Gintautas Jakštas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Gintautas Jakštas<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Simonas Gentvilas<br>V.Skaraičio nuotr.
Simonas Gentvilas<br>V.Skaraičio nuotr.
Marius Skuodis<br>Josvydo Elinsko (ELTA) nuotr.
Marius Skuodis<br>Josvydo Elinsko (ELTA) nuotr.
Kęstutis Navickas<br>A.Srėbalienės nuotr.
Kęstutis Navickas<br>A.Srėbalienės nuotr.
Simonas Kairys<br>ELTA / A.Ufarto nuotr.
Simonas Kairys<br>ELTA / A.Ufarto nuotr.
Arūnas Dulkys<br>D.Labučio, ELTA nuotr.
Arūnas Dulkys<br>D.Labučio, ELTA nuotr.
Monika Navickienė<br>ELTA / D.Labučio nuotr.
Monika Navickienė<br>ELTA / D.Labučio nuotr.
Ewelina Dobrowolska<br>K. Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
Ewelina Dobrowolska<br>K. Gudžiūnienės (ELTA) nuotr.
Vyriausybė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vyriausybė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

Dec 25, 2023, 9:56 AM

Naujienų portalas lrytas.lt pasidomėjo, kaip atrodys ministrų šventės, kokių tradicijų su artimaisiais jie laikosi ir kokių dovanų po eglute šiemet patys tikisi sulaukti.

Naminiai kūčiukai, dovanos ukrainiečių vaikams ir rogučių tradicija

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė šventes žada sutikti kartu su sesers šeima. Premjerė vylėsi, kad artimiausiu metu išsipildys ir didžiausias jos kalėdinis troškimas – Ukrainos pergalė prieš Rusiją.

„Šventes, kaip įprastai, sutiksiu namuose. Kaip įprastai, atvyks sesers šeima, tad bus proga ir laikas daugiau pabūti su artimaisiais, kas ir yra didžiausia švenčių laikotarpio dovana.

Apie materialias dovanas galvoju mažiausiai – nuo plataus masto Rusijos karinės invazijos į Ukrainą pradžios nebesukame galvos, ką padovanoti suaugusiems – visada yra kažkoks būdas prisidėti prie Ukrainos karinių ar humanitarinių poreikių, tą ir darome artimųjų ir draugų rate per gimtadienius, šventes ar be progos.

Svarbiausia dovana, kurios linkėčiau sau ir kitiems, yra taika“, – Vyriausybės portalui lrytas.lt perduotame atsakyme cituojama I.Šimonytė.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė šv. Kalėdas švęs Vilniuje. Ministrė žada pati gaminti ir kūčiukus – tiesa, jeigu dėl darbų gausos tam dar liks laiko.

„Jei šeštadienį neužtruks Seime (nes dar vyks Seimo posėdis) ir turės laiko, ministrė norėtų namiškiams iškepti kūčiukų. Šeima per Kūčias gamina daugeliui lietuvių įprastus tradicinius patiekalus, kurių labai pasiilgsta, nes metų eigoje dažnai tokių nevalgo.

Ministrė labai mėgsta veganišką maistą“, – perdavė Ekonomikos ir inovacijų ministerijos atstovai.

Per kelias laisvas dienas A.Armonaitė taip pat planuoja aplankyti Šiauliuose gyvenantį senelį, susitikti su draugais ir seniai matytais bičiuliais, pasivaikščioti po šventinį Vilnių.

„Specialių pageidavimų dėl dovanų A.Armonaitė šiais metais neturėjo. Labiau mėgsta dovanas, kurios nustebina. Kur pasitiks Naujuosius metus, ministrė dar nesuplanavo“, – nurodė ministerijos atstovai.

O štai finansų ministrė Gintarė Skaistė švęsti šv. Kalėdų grįš į gimtąjį Kauną – čia susitiks su artimaisiais.

„Finansų ministrė gražiausias metų šventes tradiciškai sutiks savo artimųjų rate, gimtajame Kaune, ir laikysis visų įprastų Kūčių vakarui ir šv. Kalėdoms būdingų tradicijų“, – portalui lrytas.lt nurodė Finansų ministerija.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė su vaikais šv. Kalėdų išvakarėse ketina kepti ir dekoruoti imbierinius sausainius. Tai – šeimos tradicija.

„A.Bilotaitė visada su vaikais rašo laišką Kalėdų seneliui – jame sudeda norus, kitų metų viltis. Didžiausias ministrės noras, kad Lietuvoje butų ramu ir saugu, o Ukrainoje, laimėjus karą, kuo greičiau ateitų taika ir ramybė į visų žmonių gyvenimus ir šeimas“, – nurodė Vidaus reikalų ministerija.

Tiesa, ministrė dovanas šiemet įteiks ne tik savo, bet ir ukrainiečių vaikams.

„A.Bilotaitė su vaikais prieš Kalėdas puošia eglutę, pakuoja ir dovanoja dovanėles tiems, kuriems jų labiausiai reikia. Taip mažieji mokomi dalintis gerumu, atjauta ir apskritai dalintis tuo, ką turi. Šiemet, kaip ir pernai, dovanėlės bus skirtos ukrainiečių vaikams.

Pati ministrė labai mėgsta dovanoti knygas“, – rašoma atsiųstame ministerijos atsakyme.

Savo švenčių tradicijomis pasidalijo ir švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.

„Turime tradiciją šv. Kūčių vakarienę valgyti pas žmonos tėvus, o šv. Kalėdas švenčiame Žemaitijoje, kaime, pas maniškius. Šventės dalis yra pasirengimas jai, tad kartu su šeima kepsime pyragus, maišysime mišraines ir skirsime laiko mūsų tradiciniams papročiams.

Per šventes didžiausia dovana bus leisti jas kartu su artimaisiais, o jei į kiemą grįš sniegas – visi norai bus išpildyti“, – dalijosi G.Jakštas.

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas per šventes visuomet susitinka su užsienyje gyvenančiomis savo seserimis bei jų šeimomis, visi keičiasi dovanomis.

„Esant palankioms oro sąlygoms, t.y. gausiai iškritusiam sniegui, ministras turi tradiciją per šv. Kalėdas pasivėžinti vaikus rogėmis“, – nurodė S.Gentvilo atstovė Aistė Žilinskienė.

Nekasdieniškas noras ir dovana pačiam Kalėdų seneliui

Tradiciškai gražiausios metų šventės atrodys ir susisiekimo ministro Mariaus Skuodžio namuose.

„Ministras M.Skuodis Kalėdas planuoja švęsti su šeima Vilniuje“, – informavo Susisiekimo ministerija.

Sostinėje šv. Kalėdas praleis ir žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas. Kaip nurodė ministerija, vienas iš tradicinių šventės patiekalų ant ministro stalo – šimtalapis.

Tiesa, šiemet K.Navicko šventiniai norai – gana nekasdieniški.

„Pasak ministro, šiemet jam geriausia dovana būtų sėkmingas europinių ungurių atgabenimas ir išleidimas į šalies ežerus bei upes šv. Kūčių išvakarėse, gruodžio 23 d. Daugiau kaip pusantros tonos unguriukų tądien planuojama išleisti į didžiuosius ežerus – Baltuosius Lakajus, Lūšius, Galvę, Paežerių Tauragną, Krokų Lanką bei Nemuno (nuo Kauno HE iki deltos), Minijos, Dubysos, Šventosios, Neries upes.

Tad per šias šv. Kalėdas bus dar daugiau gyvybės mūsų upėse ir ežeruose“, – rašoma ministerijos pateiktame komentare.

O štai kultūros ministras Simonas Kairys švenčių neįsivaizduoja be artimiausių žmonių lankymo Telšiuose – ministro gimtinėje – ir Kaune.

„Kūčių vakarą labai svarbu palikti Kalėdų seneliui pieno ir sausainių, kitaip mažiausia šeimos narė gali nesulaukti dovanėlių. Kalėdų rytą visuomet randama tuščia pieno stiklinė, sausainių trupiniai ir, žinoma, dovanos“, – nurodė S.Kairio atstovė Viktorija Vitkauskaitė.

Kultūros ministrą, kaip ir premjerę I.Šimonytę, labiausiai nudžiugintų Ukrainos pergalė.

„Trokštamiausia ministro dovana, kaip turbūt ir visų Lietuvos žmonių – tai Ukrainos pergalė. Kitų kalėdinių dovanų paprastai laukiame iš Kalėdų senelio, o prie šios – pačios svarbiausios dovanos visam laisvajam pasauliui – galime prisidėti visi.

To kultūros ministras S.Kairys linki ir lrytas.lt skaitytojams: visada būti gėrio pusėje, kasdien kurti gražesnę Lietuvą ir geresnį pasaulį, o per šventes skirti laiko sau ir savo brangiausiems žmonėms“, – rašoma pateiktame komentare.

Paveikslų tapyba, kalėdinės fotosesijos ir „Haris Poteris“

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys portalui lrytas.lt papasakojo, kad turi net ne vieną, o kelias šventines tradicijas. Viena iš jų – kasmet nusifotografuoti žiemos fone, o nuotrauką vėliau paversti atviruku.

„Su ilgamete savo bičiule, fotografe Olga Posaškova, visada einame ieškoti šventinės nuotraukos gamtoje, o vėliau iš tos nuotraukos pasidarau atviruką ir siunčiu bičiuliams, artimiesiems. Ir taip jau gal 16 ar 17 metų iš eilės.

Pamenu, kad visada norėdavosi kažko originalesnio, tai kažkada šovė tokia mintis ir ši tradicija nusistovėjo. Šiais metais tokį atviruką jau pasiruošiau – džiaugiuosi, kad nutaikėme tokį laiką, kai dar buvo sniego“, – dalijosi sveikatos apsaugos ministras.

A.Dulkys taip pat prisipažino, kad kalėdiniu laikotarpiu stengiasi perskaityti bent po vieną knygą, o taip pat jis yra ir kinomanas – žiūri ne tik populiariausius šventinius, bet ir išskirtinius senovinius filmus.

„Su dukromis taip pat žiūrime filmą „Vienas namuose“ – šiais metais nuėjome net į areną, nes jį rodė su gyvu orkestru, tai buvo netikėta ir smagi patirtis. Tradiciškai žiūrime ir „Harį Poterį“, tik nežinau, ar man maloniau tą filmą žiūrėti, ar tiesiog būti su visais, jausti tą prisiglaudimą ir buvimą kartu.

Kai yra galimybė, per šventes pasiimu papildomų poilsio dienų, o tada su visa šeima paliekame Vilnių ir išvažiuojame į tokį mažą miestelį. Ten jau būname artimiausių šeimos narių rate. Būna, kad aplanko bičiuliai, draugai, su kuriais dėl darbų gausos ir rutinos nepasimatai.

O šiaip Kalėdas visada lydi eglutė ir pavojus persivalgyti – kaip ir visada“, – pasakojo ministras.

Tarpušvenčiu A.Dulkys turi dar vieną hobį – piešia paveikslus, kuriuos metų eigoje paverčia gimtadienių atvirukais.

„Norisi turėti kažką originalesnio, kad žmogų pasveikinčiau ne su tuo, ką galima rasti visur, o kad tai būtų labiau asmeniškas dalykas“, – paaiškino jis.

Sveikatos apsaugos ministras taip pat prasitarė, kad pats iki šiol tiki ir Kalėdų seneliu, kuris jau pasirūpino visomis svarbiausiomis dovanomis.

„Dovanėles šeimai suruošė Kalėdų senelis – aš juo vis dar tikiu. Aš taip galvoju ir net turiu įrodymų, kad tie, kurie tiki Kalėdų seneliu, ir gauna nuo jo dovanų, o tie žmonės, kurie juo netiki, Kalėdų senelis tai padaro jų pačių rankomis“, – portalui lrytas.lt sakė A.Dulkys.

Tuo metu Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė šventes taip pat praleis brangiausių žmonių apsuptyje.

„Kokia dovana ministrei būtų geriausia, tai – 2024 m. įsivyraujanti taika Ukrainoje.

Tai didžiausias noras ir siekis, kad Ukrainos žmonės galiausiai, kaip ir mes, galėtų ramiai, jaukiai ir svarbiausia saugiai sutikti šv. Kalėdas savo namuose, su savo artimaisiais“, – perdavė M.Navickienės atstovas Tomas Kavaliauskas.

Jaukiai su šeima Kalėdas pasitinkanti Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska taip pat labiausiai tikisi Ukrainos pergalės kare prieš Rusiją.

„Kalbant apie dovanas, ministrė taip pat iš tiesų norėtų tik vieno – pergalės Ukrainai. Dėl to šio kalėdinio laikotarpio metu ji norėtų paraginti aukoti Ukrainą remiančioms organizacijoms“, – nurodė E.Dobrowolskos atstovas Paulius Žeimys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.