P. Saudargas mano, kad reikia atnaujinti nacionalinį gynybos susitarimą: turime bendrai sutarti dėl grėsmės vertinimo

Seimo vicepirmininkas konservatorius Paulius Saudargas mano, kad besikeičiant saugumo situacijai regione reikėtų inicijuoti nacionalinio gynybos susitarimo atnaujinimą.

 P. Saudargas<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
 P. Saudargas<br> A. Ufarto (ELTA) nuotr.
P. Saudargas<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr
P. Saudargas<br>Ž. Gedvilos (ELTA) nuotr
P. Saudargas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
P. Saudargas<br>J.Stacevičiaus nuotr.
P. Saudargas<br>V.Skaraičio nuotr.
P. Saudargas<br>V.Skaraičio nuotr.
P. Saudargas<br>V.Skaraičio nuotr.
P. Saudargas<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 27, 2023, 9:24 AM, atnaujinta Dec 27, 2023, 10:02 AM

„Aš esu už tai, kad būtų pasirašytas atnaujintas nacionalinis (gynybos – ELTA) susitarimas. Bet tam reikalinga visų partijų valia ir vadovybė galėtų susirinkti. Tai naujais metais aš to ir palinkėčiau“, – „Žinių radijui“ teigė P. Saudargas.

Politikas mano, kad šiame atnaujintame susitarime turėtų būtų bendrai sutarta dėl grėsmės vertinimo, taip pat jame turėtų būti įrašyti apsibrėžti atnaujinti tikslai gynybos srityje.

„Visas pasaulis signalizuoja, kad situacija nėra palanki mums. Kiekvieną dieną stebime naujienas iš fronto – taip yra įstrigęs frontas, nesimato kažkokio labai didelio proveržio ukrainiečių pusėje, vadinasi, tas karas gali būti toks įstrigęs dar ilgai. O Rusija, skirdama 6 proc. nuo BVP savo kariuomenės raumenis toliau augina ir niekur ji nedings“, – akcentavo parlamentaras.

Visgi P. Saudargas akcentuoja, kad ateinančių metų biudžete yra numatyta pakankamai lėšų tiek pasirengimui priimti Vokietijos brigadą, divizijos steigimo pirmiesiems žingsniams, šauktinių reformai, tiek ir ginklų modernizavimui.

„Opozicija sako – jūs išsikėlėte tokius tikslus ir tam reikės pinigų. Tai aišku, kad reikės pinigų. Ir šiais metais turime plius 2,5 proc. nuo BVP, bet turime ir 0,2 proc. nuo bankų solidarumo mokesčio. Ir mums šiuo metu pinigų užtenka šiuos projektus pradėti. Bet taip, kitais metais, dar kitais metais, tai savaime suprantama, kad tų pinigų reikės ieškoti“, – akcentavo politikas.

ELTA primena, pernai liepos 15 d. parlamentinės partijos (išskyrus LVŽS) pasirašė nacionalinį susitarimą dėl saugumo politikos. Dokumente numatytos trys esminės veiklos kryptys: Lietuvos kariuomenės bei tarptautinių saugumo ir gynybos garantijų stiprinimas, valstybės pasirengimas ginkluotai gynybai ir atsakas į hibridines atakas. Numatoma, kad susitarimas turėtų galioti iki 2030 m. LVŽS susitarimą pasirašė tik šių metų gegužę.

Kilus diskusijoms dėl VST integravimo į policiją, apie galimą pasitraukimą iš susitarimo prakalbo ir LVŽS.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.