Lietuvai rengiantis deportuoti aktyvistą D. Khassenovą, europarlamentarai ragina šalies institucijas nedaryti tokios klaidos

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) paliko galioti Migracijos departamento sprendimą iš Lietuvos į Kazachstaną deportuoti žmogaus teisių gynėją Daniyarą Khassenovą. Visgi, Europos Parlamento (EP) narys Petras Auštrevičius kartu su kitais politikais kreipėsi į atsakingas institucijas ir paragino „nedaryti klaidos“.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas<br>M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 28, 2023, 10:03 PM

„Raginu atsakingas Lietuvos institucijas nekartoti klaidų ir nesužlugdyti jauno žmogaus teisių aktyvisto D. Khassenovo gyvenimo. Raginu garantuoti jam teisę saugiai gyventi Lietuvoje“, – ketvirtadienį išplatintame pranešime cituojamas P. Auštrevičius.

P. Auštrevičiaus ir kitų EP narių kreipimasis raštu gruodžio 21 dieną buvo persiųstas vidaus reikalų ministrei Agnei Bilotaitei ir teisingumo ministrei Ewelinai Dobrowolskai.

Visgi Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė tvirtina, kad sprendimas, kuriuo žmogaus teisių gynėją planuojama išsiųsti atgal į Kazachstaną, priimtas šioje šalyje nematant grėsmės.

„Departamentas nenustatė priežasčių dėl ko būtų galima teigti, kad grįžimo į Kazachstaną atveju su juo būtų susidorota, nes tik esant tokioms pagrįstoms grėsmėms gali būti suteiktas prieglobstis“, – LRT televizijai ketvirtadienį sakė E. Gudzinskaitė.

Iki karo D. Khassenovas gyveno Ukrainoje, o karui prasidėjus, 2022 metų vasarį, atvyko į Lietuvą. Čia žmogaus teisių gynėjas paprašė politinio prieglobsčio.

Šių metų spalį Vilniaus apygardos administracinis teismas leido D. Khassenovui gyventi Lietuvoje, tačiau Migracijos departamentas dėl šio sprendimo pateikė apeliacinį skundą.

Gruodžio 13 dieną LVAT teisėjų kolegija panaikino spalio mėnesio sprendimą ir atmetė D. Khassenovo prašymą dėl prieglobsčio Lietuvoje suteikimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.