Po nepavykusios V. Gapšio apkaltos ketina keisti įstatymus: siūloma atsisakyti ir Seimo narių teisinės neliečiamybės

Po nepavykusios apkaltos „darbiečiui“ Vytautui Gapšiui vis dar vyksta diskusija, kaip parlamentarui reikės suderinti savo kaip Seimo nario pareigas ir prievolę atlikti bausmę kalėjimo kameroje. Todėl, siekiant ateityje užkardyti panašius teisinius kazusus, Seime gimsta iniciatyva keisti dalį įstatymų. Artėjančios Seimo sesijos metu ketinama teikti Baudžiamojo kodekso pataisas, numatančias, kad dėl nuteisto parlamentaro mandato naikinimo būtų pavesta spręsti teismui. Taip pat ketinama siūlyti Konstitucijos pataisas, kuriomis būtų atsisakoma Seimo narių teisinės neliečiamybės, bei Seimo statuto pakeitimus.

V.Gapšys.<br>T.Bauro nuotr.
V.Gapšys.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė

2023-12-28 16:25

„Tikrai bus įstatymų projektų, tiek dėl Konstitucijos, tiek dėl Baudžiamojo kodekso, tiek dėl Seimo statuto pakeitimų. Klausimas, ar rasime būdą, kaip tai apibendrinti, kad tai nebūtų atskiros kažkokios iniciatyvos“, – Eltai teigė A. Vyšniauskas.

„Matysime, ar bendradarbiaudami su opozicija rasime būdą padaryti platesnį pakeitimų paketą ir ar opozicija ras savyje jėgų pritarti tokiam paketui“, – pridūrė politikas.

Politikas neabejoja, kad šios iniciatyvos Seimui bus pateiktos pavasario sesijos metu. V. Vyšniauskas akcentuoja, kad ypač svarbu išspręsti nuteistų parlamentarų mandato naikinimo klausimą.

„Siūlysime, kad mandatas būtų naikinamas teismo sprendimu. Taip yra didelėje dalyje Europos šalių. Kiek man teko matyti kitų šalių praktiką, mes esame išskirtiniai, nes vis dar reikalingas Seimo balsavimas“, – sakė jis.

Parlamentaras mano, kad taip pat atėjo laikas teikti Konstitucijos pataisas, jog Seimo nariams nebebūtų taikoma teisinė neliečiamybė.

„Tų diskusijų buvo Seimo kadencijos pradžioje, jos nesulaukė palaikymo, manau, prieš šių diskusijų grįšime, nes tai yra susiję dalykai“, – akcentavo jis.

A. Vyšniauskas taip pat pažymi, kad bus teikiamos ir Seimo statuto pataisos, kurios numatytų, jog nuteisti parlamentarai netektų galimybės gauti išeitines išmokas. Pasak jo, priėmus šias pataisas, jos būtų taikomos ir V. Gapšiui.

„Šios siūlomos nuostatos eliminuotų bet kokias galimybes nuteistam asmeniui turėti padėjėjus, pretenduoti į išeitines ar kitus dalykus“, – sakė politikas.

Konservatorius viliasi, kad Konstitucijos, Baudžiamojo kodekso ir Seimo statuto pakeitimai sulauks ne tik valdančiųjų, bet ir opozicijos palaikymo.

„Mes šias idėjas pirmiausiai aptarėme su kitais kolegomis po Gapšio apkaltos klausimo. Ir matosi, kad bent jau valdančiojoje daugumoje to palaikymo yra. (...) Skirtingi kolegos įvairių idėjų viešoje erdvėje yra išsakę, bandysime apibendrinti ir ateiti su bendru paketu, į kurį turi būti įtraukta ir opozicija“, – akcentavo A. Vyšniauskas.

Praėjusią savaitę priimtas Seimo sprendimas nenaikinti korupcijos byloje nuteisto V. Gapšio mandato visuomenėje įvertintas kaip absurdiškas ir darantis parlamentui gėdą. Su tuo sutinka Seimo nariai tiek valdančiojoje daugumoje, tiek ir opozicijoje. Politikų teigimu, kone neįmanoma suderinti parlamentaro pareigų ir teismo verdiktu skirtos prievolės atlikti bausmę kalėjimo kameroje.

Parlamentarai kritikuoja ir tai, kad kalėjime Seimo nario kadenciją veikiausiai užbaigsiančiam V. Gapšiui priklauso apvali išeitinė, jo padėjėjai vis dar dirba Seime, o pats įkalinimo įstaigoje dienas leidžiantis parlamentaras vis dar užima pareigas Europos reikalų komitete.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę Seime surengta apkalta laisvės atėmimo bausme nuteistam parlamentarui V. Gapšiui nepavyko. Nors parlamentui buvo teikti 4 nutarimai, kuriuose nurodytu pagrindu Seimo narys galėjo būti pašalintas iš pareigų, visgi nė vienas iš jų nesulaikė reikiamo 85 parlamentarų palaikymo. Iš viso balsavime dalyvavo 122 Seimo nariai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.