Apklausa parodė, kaip lietuviai įvertino šiuos metus ir kokių 2024-ųjų laukia: ryškėja prasta tendencija

Vertinant besibaigiančius metus lietuvių nuotaikos kiek skaidresnės, nei buvo pernai, bet dėl ateities daug abejonių. Tai parodė tradicinė „Baltijos tyrimų“ apklausa.

 Vertinant besibaigiančius metus lietuvių nuotaikos kiek skaidresnės, nei buvo pernai, bet dėl ateities daug abejonių. Tai parodė tradicinė „Baltijos tyrimų“ apklausa.<br> lrytas.lt montažas.
 Vertinant besibaigiančius metus lietuvių nuotaikos kiek skaidresnės, nei buvo pernai, bet dėl ateities daug abejonių. Tai parodė tradicinė „Baltijos tyrimų“ apklausa.<br> lrytas.lt montažas.
Lietuva.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuva.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lietuva.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuva.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuva.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuva.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 29, 2023, 5:08 PM

Kas trečias Lietuvos gyventojas mano, kad 2023-ieji jiems asmeniškai buvo sėkmingi, 22 proc. apklaustųjų metus apibūdino kaip nesėkmingus, o keturiems iš dešimties jie buvo vidutiniai.

Palyginti su 2022 m. irgi lapkričio pabaigoje atliktos „Baltijos tyrimų“ apklaustos rezultatais, vertinimai pagerėjo – 8 proc. padaugėjo patenkintų besibaigiančiais metais.

Beje, šiemečiai atsakymai panašūs į buvusius maždaug prieš 20 metų. Pagal asmeninės sėkmės rodiklį (teigiamų ir neigiamų vertinimų santykį) gyventojų vertinimai 2023-iųjų lapkritį buvo plius 11, o pernai – minus 2. Mažiausiai metus vertinančiųjų kaip sėkmingus ir daugiausia kaip nesėkmingus buvo per 2009-ųjų pasaulinę ekonominę krizę (atitinkamai 14 ir 39 proc.).

Kad praėję metai jiems buvo sėkmingi, dažniau už kitus atsakė jaunimas, 30–49 metų žmonės, didmiesčių gyventojai, respondentai, turintys aukštąjį išsilavinimą ir didžiausias (per 1800 eurų) šeimos pajamas per mėnesį, vadovai, specialistai ir tarnautojai.

Kiek daugiau negu dešimtadalis (13 proc.) apklaustų suaugusių gyventojų 2023-iuosius įvertino kaip sėkmingus Lietuvai, bet net 43 proc. atsakė, jog šie metai šaliai buvo nesėkmingi, o keturi iš dešimties respondentų mano, kad šie metai buvo vidutiniai. Lyginant su pernykštės apklausos rezultatais, pesimistų sumažėjo 10 proc., o optimistų padaugėjo 7 procentais.

Beje, metus kaip labiau sėkmingus Lietuvai nei nesėkmingus apklausos dalyviai nuo 1995-ųjų yra įvertinę tik septynis sykius, o pastarąjį kartą – 2018 m.

Kaip ir anksčiau, žmonių vertinimai priklauso nuo to, ar jiems asmeniškai metai buvo sėkmingi, ar nesėkmingi. Antai 30 proc. respondentų, atsakę, kad 2023-iaisiais jiems sekėsi, nurodė, jog šie metai buvo sėkmingi ir Lietuvai. Ir atvirkščiai – net 77 proc. asmeniškai nepatenkintų praėjusiais metais gyventojų kaip blogus juos įvardijo ir visai Lietuvai, o kad metai šaliai buvo geri, atsakė vos 2 proc. tokių respondentų.

Vis dėlto po to, kai 2020–2021 metais Lietuvą buvo sukausčiusi COVID-19 pandemijos baimė, o pernai blogą nuotaiką pakurstė Ukrainoje prasidėjęs karas, taip pat didelė infliacija, itin pesimistinės lietuvių nuostatos pamažu sklaidosi.

Bet 2019-aisiais vyravusio santūraus optimizmo lygio dar nepasiekta (tada kas antras gyventojas pasibaigusius metus vertino kaip vidutinius, o optimistų ir pesimistų dalis buvo apylygė).

Padėtį Lietuvoje gana pesimistiškai įvertinę apklaustieji tarptautinę situaciją įvertino gerokai pesimistiškiau – net šeši iš dešimties atsakė, kad 2023-ieji visam pasauliui buvo nesėkmingi, ir tik 5 proc. mano, jog šie metai buvo sėkmingi. Tiesa, praėjusių metų lapkritį vertinimai buvo dar blogesni – 68 proc. respondentų pareiškė, kad 2022-ieji pasauliui buvo blogi.

Ko lietuviai tikisi iš ateinančių metų? Penktadalis apklaustųjų tikisi, kad 2024-ieji Lietuvai bus geresni nei šiemečiai, bet 37 proc. žmonių mano atvirkščiai. Be to, 37 proc. apklausos dalyvių atsakė, kad kitąmet šaliai seksis taip pat, kaip ir šiemet. Šių metų prognozės dėl ateities maždaug sutampa su pareikštomis 2014-aisiais.

Pažvelgus į ankstesnius atsakymus matyti, kad 2022-ųjų pabaigoje tokio pobūdžio apklausoje gyventojų išsakytos nuostatos dėl 2023 metų daugiausia pasitvirtino. Tada sėkmingesnių kitų metų Lietuvoje tikėjosi 16 proc. respondentų, dabar kaip sėkmingus 2023-iuosius pavadino 13 procentų. Kad būsimi metai bus blogesni nei anksčiau, pernai lapkritį prognozavo 45 proc. apklaustųjų, o šį rudenį 2023-iuosius kaip blogus Lietuvai įvertino 43 proc. žmonių.

Didesni pesimistai dėl 2024 metų yra vyrai, vyresni nei 30 metų žmonės, kaimo gyventojai, pensininkai, bedarbiai, namų šeimininkės.

Apklausos dalyviai 2024-ųjų pasauliui tikisi lygiai tokių pačių, kokių ir Lietuvai, – 17 proc. mano, kad jie bus geresni nei 2023-ieji, 39 proc. – kad tokie patys, o 35 proc. – kad blogesni. Kas dešimtas respondentas apie tai neturėjo nuomonės.

Nors prieš metus lietuviai nebuvo dideli optimistai (42 proc. manė, kad 2023-ieji pasauliui bus nesėkmingi, o 16 proc. tikėjosi geresnių), šis tyrimas atskleidė dar blogesnį vaizdą, kurio tikėtasi. Net 60 proc. šiuos metus pasauliui įvertino kaip nesėkmingus ir atsirado tik 5 proc. žmonių, kurie įžvelgė, kad 2023-ieji buvo sėkmingi. (LR)

Skelbiant šiuos duomenis būtina nuoroda į „Lietuvos rytą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.